söndag 18 mars 2018

A TALE OF TWO CULTURES 2)

AKC:s registreringar föll med 40% på tolv år. Var tog den smällen värst? I utställningsringarna på Westminster eller i små kennlar i små städer, där medelinkomsterna sjunkit i tjugo år? Vem hade störst chans att se sugna valpköpare fortsätta ringa - de vinnande exteriöruppfödarna som syntes i de största hundtidningarna på de finaste fotona och i de dyraste annonserna? Eller vanliga små uppfödare?
Vad tror ni?

Folk frågar sig vad som har förändrats med de extrema kortnosraserna. Alla vet vad veterinärerna tycker, alla vet att det pratas om hälsoprogram, alla vet att domarna åker på konferens och får förhållningsregler. Men är det verkligen något som har förändrats utom orden?
Jag tittar på engelska KC:s registreringsstatistik över de senaste tio åren. Mellan 2008 och 2017 minskar ras efter ras, rasgrupp efter rasgrupp. Terriergruppen föll från 39 086 reggade för tio år sedan till 19 368 – tjugotusen färre på tio år. Working dogs föll från drygt 24 000 till strax under 14 000. Sheltiens reggsiffror nästintill halverades: från 1 634 till 876. Långhårig collie, som var en högstatusexport för hundra år sedan och sedan en gång till efter andra världskriget, föll i sitt eget hemland från 1171 till 724.
Ett enda undantag lyser illrött– kortnosarna. Bostonterriern fyrdubblades från runt 550 till knappt 2 300, och det är kanske inte så imponerande, samtidigt som bulldog dubblade antalet från 4 543 till 9 450 – inte heller så förvånande. Fransk bulldog, däremot, ökade från runt 1 000 till drygt 30 000. Trettiotusen!
Om ni håller i minnet, att kennelklubbar är beroende av sina registreringsavgifter, och ni ser att alla grupper faller i antal utom de extrema kortnosarna: hur hårt väntar ni er att en kennelklubb väljer att gå fram mot gruppen som vänder siffrorna?
Tänk om de uppfödarna skulle säga tack för kaffet?
Det kan nog ha sina sidor, det där med att vara kennelklubb. Särskilt i länder där medlemmarna är få och nästan enbart uppfödare. Engelska KC, denna beundrade organisation, lär ha runt 1 000 medlemmar. Så har vi det inte här. Kennelklubbens medlemmar är många och många av oss är vanliga hundägare, inte uppfödare. Så här svarar även medlemsavgifterna för en viktig del av inkomsterna. Hur håller man bäst kvar sin medlemmar?
Man visar att man bryr sig om hundar mer än särintressen.

                                                          * * *

I Sverige ligger avelsansvaret för bordercollie på Svenska Vallhundskluibben, SvaK. Sedan ungefär tjugofem år finns ett avtal mellan SvaK och SKK. Vallhundsklubben bestämmer kriterierna för registrering – godkänt vallhundsprov för båda föräldrarna krävs och det skall vara vallhundsprov, som SvaK antingen arrangerar eller, om de görs utomlands, godkänner. SvaK talar om vilka hundar som platsar i avel, SKK tar hand om pappersarbetet och registreringsavgifterna och båda parter är nöjda.

I många europeiska länder liksom i USA är det inte så. Rasens eget hemland reggar bordercollies, som aldrig har sett ett får – noga räknat 1992 styckna utställningskandidater förra året – medan alla de arbetande bordercolliesarna, som aldrig har sett en utställning, registreras i ISDS. Eller inte alls.
För några år sedan importerades en bordercolliehane till Sverige. Varför vet jag inte – var han en fantastisk agilityhund eller bara ovanligt snygg? De stolta ägarna ville att hans avkommor skulle kunna reggas i Sverige. Vallhundsklubben vägrade – hanen hade inget vallanlagstest. Han hade inte i svensk avel att göra.
Ägarna drog vallhundsklubben inför Konkurrensverket. Så här tyckte de enligt Konkurrensverkets sammafattning:

BESLUT
2016-03-15 Dnr 669/2015 2 (4)
Enligt klagomålet medför SKK:s regelverk att svenska uppfödare inte kan
konkurrera på lika villkor med uppfödare i övriga Europa samtidigt som
utländska uppfödare förhindras från att konkurrera på den svenska marknaden.
SKK:s regelverk förhindrar också svenska uppfödare av Border Collies från att
importera Border Colliehanar från övriga Europa för att användas i svensk
avelsverksamhet.

Vallhundsklubben folk var förtvivlade. Hur skulle detta sluta? Med att vem som ville skulle få skaffa hit utlandsreggade BC utan vallförmåga och avla på deras vackra päls? De vände sig till SKK för att få hjälp.
Och den svenska kennelklubben ställde upp.

Svaret från SKK till Konkurrensverket är flera sidor långt och undertecknat av Ulf Uddman, men SKK:s jurister har nog varit med i formuleringarna. Det är ett mycket bra svar, som borde vara känt och begrundat av folk långt utanför Vallhundsklubben. Här är kärnpunkten.

4) Border collie
a) Syftet med SKKs krav på att föräldradjuren ska ha visat förmåga att valla djur är vikten att säkerställa att denna essentiella egenskap inte försvinner inom rasen. Border collie är förutom en mycket god vallhund även en populär tävlingshund för ett flertal olika hundsporter och det är rasens grundläggande vallningsegenskaper som ger rasen förutsättningar för detta.
b) Som framgår ovan finns det inga EU-direktiv som reglerar hundavel. Därför har varje kennelklubb inom EUs samtliga medlemsstater sina egna regler för vad som krävs för att en valpkull ska kunna registreras i just den kennelklubbens stambok. ” (min kurs)

Ni hör vad Uddman säger? Han säger att rasklubbens krav är SKK:s krav. Han säger:

                      I Sverige gäller svenska regler. Acceptera det!


Jag stötte på det här ärendet i en virrig kommentar på en colliesida, kollade upp det med Konkurrensverket och ringde Vallhundsklubbens ordförande för att få det bekräftat. Bordercollien förlorade inte. Konkurrensverket la ner ärendet. Vallhundsklubbens regler gäller. Deras ordförande var fortfarande, nästan två år efter Konkurrensverkets beslut, full av tacksamhet, när jag pratade med henne i december. Hon var säker på, att de skulle ha förlorat utan SKK. Jag betalade in min medlemsavgift. En organisation, som vidhåller de mentala egenskaper som gör att hundar fungerar, är värd ett medlemskap.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar