tisdag 3 januari 2012

På KOLLISIONSKURS?


Imageskapande fraser är en specialitet även för den köttindustri som säljer levande kött.

Titta här på FCI:s standard 197, neapolitansk mastiff! Den engelskspråkliga versionen lär ut att denna ras slogs sida vid sida med de romerska legionerna och att det är en alltid vaksam hund, nobel, majestätisk och intelligent: en som ”aldrig biter utan anledning”.
Huden, som är den romerska legionärshundens varumärke och försäljningsargument i våra dagar, specificeras så här:”Tjock, överflödande och lös över hela kroppen, särskilt på huvudet där den bildar flerfaldiga rynkor, samt kring nackens nederdel, där den bildar dubbelhudveck.”
Som diskvalificerande fel anger FCI förutom sådant som örnnäsa också frånvaro av rynkor, hudveck och dubbelhudveck. Ja, och så har man förstås klämt dit det obligatoriska aggressive or overly shy med sin ständiga följeslagare any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities i släptåg.

Vem som helst som betraktar ett foto av en modern vinnande napolitansk mastiff ser att hela den överdrivna hundhuden är en physical abnormality, en förpackning som döljer det som finns under, men det har inte medfört någon förändring hittills, varken för hunden eller för domarbedömningarna...
...utom i den engelska kennelklubbens version av standarden för samma ras! Där hittar man inga diskvalificerande fel, men man hittar en Breed Watch, motsvarigheten till SRD. Och där står det sedan november 2011 rakt upp och ner att överdrivet lös hud med exteriöra defekter på nedre och övre ögonlocken, d v s ektropion och entropion(ögonlock som hänger ut från ögats yta respektive rullas in mot ögat) är fel som inte ska accepteras hos napolitansk mastiff.

Vem fick dit det? Jemima Harrison påstår att det var veterinären och ögonspecialisten Sheila Crispin, ordförande i Independent Dog Advisory Council.
Heder åt henne! Heder åt Eva Hertil! Det finns inget skäl att stå och titta på när hunden bjuds ut på marknaden av levandeköttindustrin som en karikatyr av sig själv och när dess hud i stället för ett skydd blir en plåga.
Veterinärer i alla länder – förena er! Släpp in biologin i frasmakarnas tornbygge! Släpp ut hunden!

Bodil Carlsson

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar