lördag 28 januari 2012

HUNDRA ÅR AV ENSAMRÄTT: senaste dumheten

Saxat från den svenska schäferklubbens webbsida, avd nyheter, mina kursiveringar:

"Efter årsskiftet råder registreringsförbud för valpar där den ena föräldern är registrerad som långhår och den andra som normalhår. Enligt SKK är det uppfödarna som på heder ochsamvete bär ansvaret för att så inte sker. Det kommer alltså inte att krävas någon form av”hårlagsintyg” på föräldradjuren i likhet med godkänd testikelstatus, Hd/Ed-status eller genomförd MH. Det är i nuläget inte klart vilka påföljder som blir aktuella för
uppfödaren/kullen om det skulle visa sig att föräldradjuren har olika hårlag.

Vid officiell eller specialutställning ställs vissa krav om provmeriter (ex.vis för att deltaga i
bruksklass). Här gäller samma krav för långhåren som för de normalpälsade.
Utställningsdomare som idag är auktoriserade på schäfer är automatiskt auktoriserade att även döma långhår."

Däremot är de tydligen inte automatiskt kompetenta att bedöma vilken hund som ÄR ett långhår. Ty:


"Vid SBK:s exteriördomarkonferens i Upplands Väsby 14 oktober 2011 ägnades mycket tid till att gå igenom bedömningsprinciper beträffande långhåren. Konstaterades att pälslängd och struktur kan variera högst betydligt mellan olika långhårsindivider. Vilken betydelse har dessa skillnader för prissättningen? Hur definieras en mönstergill långhårspäls?
Tyvärr ger den nya rasstandarden inga svar på dessa frågor. Är det tillåtet att trimma en långhårspäls införutställning? Ytterligare en fråga som inte fick något entydigt svar."

"På Södertälje BK anordnas 28 januari 2012 Exteriörbeskrivning med möjlighet till
hårlagsklassificering. Vid kommande Exteriörbeskrivningar är det viktigt för hundägaren att kontrollera att det är en officiell FCI-domare för schäfer som tjänstgör, i det fall man vill ha SKK-registrerad hårlagsklassificering. Enligt SKK, eller snarare FCI, äger nämligen inte Specialdomare och Exteriörbeskrivare rätt att avgöra hundens officiella hårlagsstatus.

I de fall hundägaren anser att hårlagsklassificeringen är felaktig finns möjlighet till en överprövning där två av Schäferhundklubben utsedda domare avgör hundens hårlagstyp."

Jaha. Så det är vad folk med kunskaper om en av de bästa arbetande hundar som någonsin funnits ska ägna sin tid åt nu?
Om man får lov att trimma pälsen? Vilken sorts mer eller mindre lång päls ska få kosta mer eller mindre för valpköparen?
Detta är så oerhört viktiga frågor, mina hundintresserade vänner, att det inte får springa omkring lösa exteriörbeskrivare och specialdomare hur som helst och avgöra om det är en långhårig eller icke långhårig schäfer de har framför ögonen. Här krävs FCI:s specialstyrka för att slå fast vad som är vad!
Frågan är vem som ska besluta i den storpolitiska frågan om påföljderna.

Gratulerar, schäferfolk - precis vad er ras behövde bäst just nu. Eller hur?

Bodil Carlsson

4 kommentarer:

  1. Man baxnar, rent ut sagt. Vad håller de på med?
    Pälslängden borde komma längst ner på att-göra-listan medan fixa-en-fungerande-rygg högst upp.

    SvaraRadera
  2. Johan, jag är inte säker på att FCI delar den inställningen, för tyska schäferklubben gör det nog inte. Frågan är om det kanske ser ut så här:
    svenska liksom kinesiska, arabiska, latinamerikanska och andra uppfödare av schäfer MÅSTE genomföra det här. De går i den nationella rasklubbens ledband. Den nationella rasklubben MÅSTE följa FCI:s regler för standarden, även om de regler som inte riktigt finns ännu, för den nationella rasklubben liksom den nationella kennelklubben går i FCI:s ledband i beslutskedjan.
    FCI går i tyska schäferklubbens ledband.
    Man undrar: i vems koppel går tyska schäferklubben?

    Det är en jädra massa ledband här, men inte så mycket självbestämmanderätt, väl? Frihet under ansvar: väldigt mycket ansvar i ena ledet, hos de individuella uppfödarna, där det är "heder och samvete" och registreringsförbud och eventuella påföljder som gäller. Friheten i form av rätten att fatta beslut verkar väldigt snedfördelad åt andra hållet.

    Vad håller tyska schäferklubben på med och varför?
    Million dollar dogs...

    SvaraRadera
  3. En av anledningarna jag fått är att de långhåriga saknar underull vilket ger en mkt sämre brukshund än vad "normalhåriga" är. Den långa pälsen blir snabbt blöt vid nederböd eller arbete i blötmark etc. Det är bara det att det inte riktigt håller eftersom det finns långhår med underull, korthår med dålig underull, korthår som egentligen är långhår men som är på gränsen; som trimmas och/eller klipps...

    SvaraRadera
  4. Ja, det här handlar nog inte om verkliga hundar eller verklig päls utan om något annat. Men vi återkommer, Linda.

    SvaraRadera