tisdag 17 januari 2012

HUNDRA ÅR AV ENSAMRÄTT: frihet under ansvar?

"TJA, DU VET, SKK..."

För väldigt många år sedan lärde jag känna en hund för första gången, mitt livs bästa impulsköp. Det var en sheltie och hon slog mig med häpnad dag efter vecka efter månad: allt hon kunde förstå och allt hon kunde kommunicera!

Spår och identifiering via nosarbete var en ny värld för mig. Inte för henne, förstås, hon var ju född till den, men för den näslösa tvåbenta var det alltså rena upptäcktsfärden. Första gången jag såg spåren börja vakna till liv i näsan på en valp var med den tiken. Tänk när ungarnas kaniner hade rymt en masse ur burarna utanför höghuset i Göteborg och kaniner och kaninspår och nygrävda kaninhål och upprörda ungar fanns huller om buller och högt och lågt!
I detta virrvarr snokar sig en otränad unghund fram tills hon hittar just det hål i marken där just vår kanin kröp ner – och där ställer hon sig att vänta ut kaninen, medan hon tittar växelvis mellan oss och hålets ingång, för att vi trögfattade skulle veta var vi hade just vårt minifår.
I det ögonblicket begrep jag fullt ut vilken nytta folket på Shetlandsöarna hade haft av sina hundar.

Hursomhelst fick jag med tiden den inte så begåvade idén att det som en så liten hund gör bra, det måste ju en stor hund göra ännu bättre. Och så började jag fundera på blodhund. Den klassiska spåraren!
På den tiden gick jag på all rasfiction jag läste – jag lovar, jag läste en hel del. Vem skulle inte vara hedrad över att få ha en avkomling till St. Hubertus nobla hundar, en ras med anor från 700-talet? Legendariska på spår! Öron som faller fram och avskärmar alla sinnesintryck utom lukten framför nosen – vilken konstruktion!
Jag åkte och beskådade blodhund.

Där satt St. Hubertus nobla hundar i en hundgård på max tio kvadrat. Huden hängde i veck och från inre ögonvrån löpte en avslöjande beständig fuktrand. Nedre ögonlocket hade släppt kontakten med ögat, tårkanalens ingång hängde på lösen, så tårvätskan rann. Jämt. Det kallas för ektropion och förekommer hos människor vars hud har blivit lös och rynkig av hög ålder och det är på vanlig svenska så jäkla obehagligt att vi brukar operera. Ett litet Z-format snitt, kapa loss överskottshuden och sy ihop kanterna. Fixat!
De nobla hade behövt två Z-snitt vardera. - Men varför måste dom se ut så där? frågade jag uppfödaren. Hon ryckte på axlarna.
- Ja, du vet, rasens standard... domarna...
- Men kan ni inte avla på några, liksom, ähh, lite misslyckade, med normalhud? (Ja, jag vet, jag var ung och grön och blåst.) Uppfödaren ryckte på axlarna igen och log överseende.
- Ja, du vet, SKK...

Så jag köpte aldrig en blodhund. Och jag trodde i åratal att SKK var ansvarigt för två fantastiska hundars ektropion.

Vilket nys! Två intelligenta varelser instängda bakom galler utan nytta eller glädje av sin förmåga – använda till ingenting utom att skaffa rosetter åt någon som gömde sig bakom SKK när hon avlade överskottshud på hundar som hade klarat sig bättre utan hängande dekorationer i de spår de aldrig fick gå.
Vet ni vad, dekoruppfödare? Antingen tvingar SKK och FCI er att producera deformiteter på djur som ni påstår att ni älskar – och i så fall har ni ingen frihet.
Eller så gör ni det för att ni tycker att det är kul – och i så fall tar ni inget ansvar.

Vilket är det?



Bodil Carlsson

13 kommentarer:

  1. När jag växte upp såg Blodhunden inte så illa ut som de gör i dag. Newfoundland hade fina huvuden och mindre ögon och framför allt de dreglande inte så förbenat som de gör i dag. Läste en rasbeskrivning ang detta med hängande underläppar. De skall vara så för att det skall komma ut vatten där när de simmar..Öhhh !
    Varför hade inte nuffarna så förskräckliga läppar förr då !
    Varför har dem i dag huvuden som liknar en gorillas och pälsen skall vi inte tala om.
    Många ggr ser jag bilder på blodhundar i Usa där de inte har så förskräckliga rynkor och hängande underlock. Hur kan dem och inte vi, eller kan de vara inblandande med ngt annat ?
    Nej jag tycker att Domare har förstört många raser, det måste vara dem. Varför skulle annars folk avla på en massa konstigheter.Varför vinner abnormitet på utställning !
    Varför har schäfern räkstjärt. Stå står det inte i rasbeskrivningen. Tittar man på gamla bilder ser schäfern ut som en malle i kroppen.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Ja Pia, du vet, SKK... Nä, skämt åsido. Ska vi ta och göra upp en lista som vi kan ha ständigt uppsatt här på Collievänner? Antal RasbundnaDumheter som används för att bluffa köpare? Allt det där som dök upp långt långt efter att rasens hundar slutade användas för det de användes till förr?
    Bulldoggens rynkor, där tjurblodet ska rinna av bättre.
    Blodhundens och bassetens öron, som ska fånga in doftmolekyler från marken.
    Colliens smala huvud, som klyver höglandsluften bättre.
    Nuffens dinglande underläppar, där vattnet ska rinna ur munnen när den simmar i hård sjö.

    Det kan finnas hur många som helst och tänk om alla är lika vansinnigt roliga! Hopkomna i vardagsrummen hos blodhundsuppfödare som aldrig har gått ett spår, colliefolk som aldrig har sett får, bulldogsälskare som skulle klättra upp i ett träd om tjuren kom på fel sida stängslet och nuffevänner som skulle ringa Sjöräddningen om en unge drattade i vattnet. Schäferryggen ska vi inte prata om.

    Nä, man kan inte skylla på SKK. I den mån SKK, FCI och domarna ställer upp på dumheterna så fritar det inte en enda uppfödare från ansvaret att göra rätt mot sina djur!

    SvaraRadera
  3. Självklart lever och verkar utställningsdomare och utställningsuppfödare i symbios med varandra. Många av dessa uppfödare är dessutom domare själva och det anses extra fint att vinna för en sådan. Inte ens vår rasklubb går fri, huvudutställningen ska dömas av Brittisk rasspecialist. Försök ändra på det, det är som att försöka få Göta älv att rinna uppströms! Trots att "Rasspecialisterna" ofta inte dömer efter våra prioriteringar i RAS. Mentalitet och rörelser som är det som verkligen behöver förbättras.
    Men, SKK utbildar domarna och är den organisation som har huvudansvaret för rasernas utveckling och den organisation som har styrmedlen för vilka hundar som uppfyller kraven för att gå i avel.

    SvaraRadera
  4. Lolo, allt som behövs för att Göta älv skall börja rinna uppströms är ett riktigt stort ras... i regsiffrorna för rasrena uppfödare. Och det är ju redan på gång, inte sant? Bland"rasen" är nu Sveriges populäraste...
    Mindre för collies än för t ex schäfer. De två schäfrar jag har sett nytillkomna på sista tiden är båda två oreggade, normalryggade hundar. De flesta jag har frågat säger att de skulle aldrig köpa en exteriöravlad schäfer - folk tycker faktiskt synd om dem.
    Ärligt talat tror jag att om de klassiska raserna ska ha en chans, så måste renrasaveln ta sig ur tvångströjan.

    SvaraRadera
  5. Bodil, jag är rädd för att det raset inte inträffat ännu. Hundköpare sätter fortfarande stor tilltro till SKK. Fortfarande sätts det små krav på föräldradjuren, på många raser inga alls trots uppenbara problem.
    Det var flera rasklubbar som protesterade mot SKK:s valphänvisning "Köpahund", men SKK tog ingen notis om det. Det är väldigt svårt att nå fram till nybörjare att rasklubbarna i många fall har betydligt hårdare krav på föräldradjuren än SKK. Jag har hört det många gånger av besvikna köpare.
    "Jag trodde att när SKK hänvisade till kullen så skulle det vara en garanti för att jag fick en bra valp".
    Fortfarande är det så att renrasaveln står för alldeles för lite trovärdighet. Men tillräckligt många köper rashundar för att hålla igång verksamheten.
    Jag lutar mer åt att det krävs en jordbävning för att en ändring ska komma till stånd.

    SvaraRadera
  6. De här sjuka skönhetsidealen för de stackars hundarna gör mig så förbannad! Försöker sätta mig in i hur de här människorna som ändå älskar hundar (antar jag?) tänker. De måste på nåt sätt förtränga det här med att hunden lider och att det är dom som bidrar till det. De lallar runt där med en massa andra männsikor i den här kretsen och i yran av att vinna första pris och bli erkända. I vilket fall som helst är det EGOISTISKT!
    Som jag ser så finns det två sätt att ändra på detta, det måste ske antingen uppifrån eller nerifrån. Jag menar det finns väl en lag mot djurplågeri? Och det är väl bevisat att hundarna lider av deformationerna? Kan då inte politikerna göra nåt åt saken och förbjuda den skadliga aveln? Kräva en ändring av kriterierna?
    Sen är det ju också så att slutar vi köpa den här typen av hundar kommer inte den aveleln att överleva. Det kan väl vara så att många som vill skaffa hund inte är så insatta i detta även om de borde vara det, alltså gäller det att göra dom uppmärksamma, få ut det där det syns. Skriva insändare, skapa debatt, skapa grupper på facebook och sprida, demonstrera på stan, använda alla medel man kan! Den här sidan är ju en form av det.

    Trevlig helg,
    Carolin

    SvaraRadera
  7. Carolin, politiker gör sällan något som de inte plockar poäng på. När började kommunpolitiker morra om förbud mot vissa hundtyper/raser i bostadsområdena?
    När de trodde att de kunde plocka röster i kommunalvalen, förstås. Hundar vet de överlag inte en tioörings värde om. Om mopsarna plågas av sina andningsvägars chica utformning struntar de flesta politiker i - så länge vi inte har en folkstorm under uppsegling. Och den lär vi få vänta på med tanke på hur omvärlden ser ut...

    Annars håller jag med dig. Jag tror dessutom att risken är rätt stor att en eller annan politiker snart kommer att se en chans i hundfrågor: vi behöver ett enda personangrepp av hund, medieuppmärksammat och vid rätt tidpunkt. Mitt förslag är att hundfolket inte väntar på att det ska hända utan går på politikerna själva. Har funderat länge på detta och börjar luta åt att det är dags att börja. Licens för hunduppfödning!

    SvaraRadera
  8. Ja det har du nog tyvärr rätt i... Politikerna borde fundera över vad politik egentligen är till för. Och omvärlden är som den är. Antar att detta kräver minst lika mycket segt kämpande som för allt annat i det här samhället. Men licens för hunduppfödning låter som en bra och konkret sak att driva!

    Carolin

    SvaraRadera
  9. Ja, det är något som jag tror skulle kunna fungera. ALL uppfödning av ALLA hundar, med eller utan stambok, med eller utan SKK-registrering! Till att börja med varje typ av hund stor nog för att kunna orsaka skada på folk eller fä - licenskrav!
    I licensen, som inte skulle ligga på SKK/SBK utan på Jorbruksverket/Länsstyrelserna, får man välja ett av tre kunskapsområden att visa upp grundkunskaper i: antingen normal hundanatomi (obs! ANATOMI, inte exteriör)och fysiologi, ELLER grundläggande genetik och sjukdoms/hälsokunskap, ELLER beteendekunskap - hundars normala beteende OCH/eller det man använder hunden/rasen till. För att föda upp BC ska man ha ett hum åtminstone om praktisk vallning, för SBK-raserna spår, sök eller liknande...
    Ingen licens för den som inte har acceptabla MH på SBK-raser. Ingen licens för den som inte har BPH för andra storvuxna hundar. Ingen licens för den som inte åtar sig att hälsotesta de raser där det finns test,t ex PRA, som inte lovar att följa djurskyddslagstiftningen mer än något annat - t ex avlar på shar-pei..

    SvaraRadera
  10. Du har ju verkligen koll på det här, det låter som en bra och rimlig licens! Lägg fram ett förslag tycker jag!

    SvaraRadera
  11. Ja, varför inte? Skulle det vara idé att lägga fram ett förslag här på sidan, så att folk kan få peka ut svaga punkter, komma med förslag till förbättringar, eller säga att det var det mest dödfödda...?

    SvaraRadera
  12. Ja men absolut, det tycker jag!

    SvaraRadera