söndag 22 januari 2012

HUNDRA ÅR AV ENSAMRÄTT: BUDORDEN 2

Efter de tre generalparagraferna, se Hundra år av ensamrätt: Budorden 1, följer vad FCI genom att utge särskilda föreskrifter särskilt skall säkerställa (By issuing special regulations, the FCI shall in particular ensure):

a)det ömsesidiga erkännandet av stamböcker, appendix till stamböcker och stamtavlor, med uteslutande av alla andra.
b) att rasstandards iakttas såsom de erkänts av FCI. Dessa rasstandards måste erkännas av alla medlemsländers kennelklubbar om de inte strider mot lagen i respektive länder
d) i största möjliga standardisering av olika nationella regler för internationella utställningar och arbetsprov.

FCI åtar sig med andra ord att skapa en standardiserad arena för standardiserade hundar i utbyte mot att inga andra stamboksförande register erkänns. FCI åtar sig att se till att patentet för varje hundsort gäller i varje anslutet land – uppfödarna kan alltså inte i något land få lov att tacka nej till våldsamt ansiktslösa eller dragspelsbehudade versioner av arten hund - och de anslutna länderna ska i sin tur acceptera FCI:s monopol och (fast det står förstås inte just här)vara snälla och finansiera organisationen som tack för hjälpen.

Yes, det är mina kursiveringar. Låt oss tänka på vad det här kan betyda i praktiken!
Moderrasklubben i ett land sammanträder och bestämmer rasens standard. I Tyskland, t ex, bestämdes för sådär 100 år sedan hur schäferns standard skulle se ut. FCI, återuppståndet efter diverse krig, satte godkäntstämpeln på och alla länders uppfödare av schäfer hade bara att följa. Tyska schäferhundsklubben är troligen världens största enskilda rasklubb. På åttiotalet satt inflytelserika storuppfödare, tillika domare, i den rasklubbens styrelse och bestämde att schäfer avlad för halkrygg stämde alldeles precis med rasens standard.
Schäfer som vinner i Tyskland har sina titlar med överallt. Schäfer som går bra på skyddsprov i Tyskland har sina meriter med överallt. Schäfertikar från andra länder kan skickas till Tyskland för sina skyddsprov och se, hem kommer de med godkänt!
Sure thing: FCI svarar för det ömsesidiga erkännandet av titlar.
In går tikarna i avelsboxen och ut kommer valpar för export.
Halleluja!

Vet ni vad det påminner om? Det som hände collien hundra år tidigare. Skillnaden är bara att det finns många fler människor med pengar att spendera på innerasen nu, så marknaden har blivit mycket, mycket större.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar