måndag 13 juli 2020

THE AKC STORY: EN ALLDELES EGEN VÄRLD




While millions of Americans continue to own purebred dogs, only a fraction remained involved in breeding them to a standard or entering them at a dog show.”
Carmen Battaglia

När köpkraften och intresset för renrasiga hundar ökade från femtiotalet och framåt, fanns AKC där för att styra upp den nya situationen. Men vem styrde AKC?
Vem styr idag? Delegaterna, som utses av lokala klubbar eller rasklubbar. Delegaterna väljer styrelsen. Styrelsen presenteras på AKC:s hemsida. Porträtten ser ut som foton från den amerikanska kongressen – äldre prydligt kostymklädda män, enstaka kvinnor. Inga yngre människor, inga latinamerikaner, inga afroamerikaner. Jag hade inte ens märkt det för tio år sedan; men jag gör det idag. Var är resten av den amerikanska befolkningen? Någon annanstans än i AKC. Vem är den typiska delegaten? Jag frågade en person med många års kännedom om den amerikanska hundvärlden och dess organisationer.

`”For the most part, they have been fairly wealthy small volume breeders of particular breeds, who have progressed by joining and leading either local all-breed kennel clubs or national breed clubs and worked hard for those clubs. Many have become conformation judges, and delegates to the AKC chosen by the member clubs which they have led. As delegates, they first seek election to delegate committees and then to the leadership of those committees. All AKC board members also are delegates. The delegates elect the board members from delegates who either nominate themselves or are nominated by other delegates.

Being a delegate can be expensive, because most clubs cannot afford to totally subsidize the costs of travel, hotel rooms, meals, etc. that delegates must incur at least four times a year if they are diligent about attending the quarterly AKC meetings. Many delegates do not attend all four meetings each year, but attendance is an important factor in getting nominated to the board. The board meets almost every month, and until recently those meetings have been in person in New York City.”

Så nej, jag vet inte vem som tog över skutan när det stigande tidvattnet började lyfta den på sextiotalet, jag bara gissar. Jag gissar att det var besättningen från den gamla elithobbyn. Det var helt enkelt så att det var de som fanns på plats.
Jag tror att det är samma gamla garde idag och att utvecklingen cementerade den världsbild de hade med sig i bagaget. Det finns inga andra hundar än deras. Det kan inte finnas andra prioriteringar.
Har ni hört talas om Carmen Battaglia?

.

Carmen Battaglia har levt sitt liv och gjort sin karriär i den amerikanska organiserade hundvärlden.Han har suttit i AKC:s styrelse av och till under många år och är omvald för en kommande period. Som de andra i AKC:s styrelse är han inte vem som helst. Självklart är han exteriördomare. Han har fött upp och ägt schäfer, engelsk springer spaniel, långhårig tax och welsh corgi. Han har varit president i den amerikanska rasklubben för schäfer. Han håller föredrag om hundar, skriver böcker om hundar och syns på TV i program om hundar. När amerikanerna efter den 11 september upptäckte, att den stora majoriteten av deras bombsökare och andra specialutbildade hundar faktiskt importerades från Europa, var det Battaglia som etablerade kontakt med militären för att ta upp diskussionen om hur man kunde skaffa fram USA-födda hundar för terroristbekämpning. På amerikanskt sätt är han ibland väldigt rakt på sak. Han säger att i utställningsvärlden är det vinna eller försvinna som gäller, och när allt fler inser hur dyrt det är att skaffa en tävlingsduglig hund, betala för resor och hotellrum och annat och sedan ändå förlora mot hundar visade av proffessionella, så ger de helt enkelt upp. Han skriver också en välbesökt blogg www.breedingbetterdogs.com . Han är med andra ord en väl insatt och betydande  man i den värld han talar för.
Carmen Battaglia oroar sig för att hundvärlden – som han känner den – är på väg att dö.


Renrasvärlden, anser Battaglia, är oproblematisk, bara man lär sig att avla rätt. Det finns ingen överproduktion av hundar. Det finns inga genetiska problem orsakade av höga inavelsnivåer. Som Battaglia ser det, är det djurrättsaktivister som ligger bakom sådana påståenden. Med en väl planlagd taktik smyger de sitt budskap på pressen, allmänheten och hunduppfödarna och hunduppfödarna går på det precis som pressen och allmänheten och börjar använda hälsokontroller (som HD-röntgen) och DNA-tester (som de inte förstår nyttan med, vilket Battaglia väl delvis har rätt i) för att kallas ”ansvarsfulla”. Själva ordet ”ansvarsfull” är en etikett utan innehåll, som djurrättsaktivisterna tar till för att få som de vill. Djurrättsaktivisterna använder hälsodokumentation som ett sätt att få vissa uppfödare att känna sig respektabla... men deras verkliga syfte är att få andra uppfödare och helst hela renrasaveln att framstå som oseriösa. Det är bara början! Snart nog kommer djurrättsaktivisterna att kräva att inte bara avelsdjuren utan till och med deras avkommor skall testas. Och de lättledda uppfödarna kommer att gå på det den här gången också.
I stället, alltså, för att göra det rätta och avla efter en utställningsbekräftad standard.

Reggsiffrorna faller, konstaterar Battaglia. Utställningsdeltagandet faller. Det finns för mycket folk som har oreggade renrasiga hundar, eller renraser med begränsad AKC-registrering – vilket betyder att de varken kan ställas ut eller få sina avkommor registrerade. Dessa begränsade registreringar bara växer i antal och suger livskraften ur stamboken och ur raserna. Det är som om folk inte bryr sig om standards längre och inte vill ställa ut och inte vill avla på resultaten och inte har annat i i huvudet än ... öhh, ehh... att de vill ha hund för att de tycker om hundar???
Jag förstår inte hur Carmen Battaglia tänker sig världen. Men tittar man på demografin, så tror jag att han kan ha rätt, när han förutspår slutet för tävlingsinriktad renrasavel. Den kan mycket väl långsamt vara på väg tillbaka till vad den var för hundra år sedan, en numerärt liten hobby för de välbeställda. Skillnaden är att den här gången är de välbeställda gamla.

                                               *    *    *


Människor har hängt ihop med hundar i femton tusen år. Hundarna har jagat åt oss,vaktat åt oss, vallat åt oss, skyddat och hjälpt oss. De har sovit hos oss. De har pratat med oss. De har inte gjort det bara för de matrester vi hade råd att slänga åt dem– de har gjort det för att vi är deras flock. De blev vår flock på köpet. Folk kommer att ha hundar, så länge vi har mat över att dela med oss av.
Att inte kunna se skillnad mellan den där långa historien om ömsesidig behållning och en minoritetshobby med hundra år på nacken tror jag är en katastrof. Inte för alla som fortfarande har nytta av sina hundar, inte för alla oss vanliga hundägare och inte för hundarna... utan för minoritetshobbyn.


                            
                                        På väg att blomma ut?



Efterfrågeexplosionen som kom med välståndsökningen i västvärlden efter andra världskriget är en historisk engångshändelse. Hundar är ingen engångshändelse. Försvinner raser från ringen? Hundarna finns kvar, reggade eller oreggade, ”rena” eller blandade, utanför den. Minskar antalet utställningsintresserade? Antalet hundintresserade minskar inte. Det som minskar är antalet aktiva i den generation som byggde sina positioner på engångshändelsen.

Hundorganisationerna får kanske acceptera att de har ett val. De kan ställa sig på samma sida som den tävlingsinriktade minoriteten och fortsätta att låta sig styras av dess företrädare.
Eller så kan de göra ett annat val.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar