söndag 23 september 2012

HUNDVAKT







Säga vad man vill om engelsmännen - de kör sitt race. När man inte blir galen av deras sätt att ta sitt utställningstok på pompöst, blodigt allvar, så blir man imponerad av deras sätt att ta hundar på allvar. Har vi riksdagsgrupper i sammanträde över hundavelns och hundhållningens utvecklingen i Sverige? Icke! Men det har engelsmännen.

Minns ni APGAW-rapporten, som kom för två år sedan? APGAW är en grupp parlamentsledamöter från olika partier, som har varit igång sedan slutet av nittiotalet. Den rev upp ordentligt med damm för två år sedan efter filmen Pedigree Dogs Exposed. Professor Patrick Bateson vidtalades för en enmansutredning, professor Sheila Crispin blev ordförande för en grupp med uppgift att granska hundaveln och nu är det dags för en sammanfattning. I oktober är det samling i underhuset. Ett utskott från  DEFRA, brittiska jordbruksdepartementet, har genomgång. Vad har hänt på två år?
Engelska Kennelklubbens ordförande, Steve Dean, är inbjuden. Patrick Bateson, Sheila Crispin, ordförande för brittiska veterinärförbundet och brittiska smådjursveterinärers förbund också. De skall tala om för parlamentsledamöterna hur uppfödare och veterinärer har reagerat på signalerna från Bateson-rapporten och kennelklubben, vilka åtgärder den brittiska regeringen eventuellt behöver vidta mot uppfödare, inklusive vaplfabriker, och människor som säljer och importerar hundar, för att säkra att tikar och valpar inte far illa.

DEFRA vill också veta om det behövs bättre lagstiftning mot aggressiva hundar, om man behöver införa licens för hundägare, om man har gjort tillräckligt för att  "muskelhundar" (läs pitbull) ska ha drägliga liv och  inte vara en skräck för sin omgivning... och om DEFRA gör tillräckligt för att ge stöd till ansvarsfulla hundägare. Blir man avundsjuk?
Det vi har här i landet är Jägarförbundet, som tillhandahåller  miniskjutbana för riksdagsmän i Riksdagshuset så att de folkvalda ska få en liten inblick i deras sport... och deras önskemål.
Vakna, SBK! Det minsta vi kan nöja oss med är väl en liten agilitybana i källaren under Riddarhuset och en slank funktionär som hoppar?

Annars har jag inget annat att säga ikväll än ett tackgodegud! De backar på beslutet att utvisa ett fjortonmånaders barn och de kanske backar på att kasta ut en ensam tvååring också! Nu när någon tittar...







Bodil Carlsson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar