Ras nr 86, yorkshire terrier, har ännu inga särskilt utpekade diskvalificerande fel, utan får nöja sig med standardfras nr 2: any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities should be disqualified. Datum för den standarden är maj 2009. Wikipedias artikel om rasen har ett avsnitt om sjukdomar, tandproblem och genetiska defekter som är längre än min arm och klart längre än själva presentationen av rasen. Wikipedia säger att de riktigt små yorkiesarna ofta dör unga. Inget av det sätter spår i standarden. Det finns en maximivikt för yorkien angiven: högst 3,1 kg får den väga. Men det finns ingen minimivikt.
West Highland white terrier har sin reviderade standard sedan oktober 2010 och även där fanns aggressive or overly shy plus bihanget om physical or behavioural abnormalities med sedan tidigare. Det som är nytt från oktober 2010 är SKIN: FREE FROM OBVIOUS SKIN PROBLEMS. Här har FCI skrivit in ett fetstilat nytillskott som faktiskt vänder sig mot ett vanligt problem i en ras. Varför west highland white och inte yorkien?
Skotsk terrier med maxvikt 10,5 kg har båda fraserna med. Aggressiv eller överdrivet rädd – båda diskvalificerar. Den standarden har som datum oktober 2010 och temperamentsfraserna var med tidigare. Det som är nytt är inte mycket, men där det tidigare stod ”NECK: muscular and of moderate length” står det nu ”NECK: muscular and of moderate length SHOWING QUALITY.” Fetstil är lika med nytt. Snyggt - men vad betyder det? Och varför ska just en nacke med kvalitet, vad som än kan menas med det, framhävas just nu?
Standard 332 tillhör den tjeckoslovakiska varghunden, som skapades genom en korsning mellan schäfer och karpatisk varg 1955 och som upphöjdes till nationalras på mindre än trettio år. Där hittar man en beskrivning av rastypiskt temperament som innehåller ordet suspicious. Hundar av den rasen skall alltså vara misstänksamma enligt hemlandets standard, men lik förbaskat är det diskvalificerande om de är aggressive or overly shy enligt deras FCI-standard från 1999. Man hoppas att de arma hundarna får ihop det med sinnelaget, för sedan kommer 15 andra lika diskvalificerande fel som de också ska klara sig ifrån. Otypiskt huvud, otypisk päls, otypisk ansättning av öron och otypisk placering av ögon... grova grejer på en färsk vargkorsning!
Gissningsvis är de 15 diskvalifikationerna hemlandets; FCI har klämt in sina två som senare tillägg, när rasen skulle erkännas.
Och den sydryska herdehunden ovtjarka? Standard 326, daterad 1996. I översättning från ryskans originalstandard står det om ovtjarkan att ”he is fierce and distrustful of strangers” och om dess temperament att den har en ”dominant reaction: active way of defence”. Minsta accepterade mankhöjden för en hane är 65 cm, så om den dominerande reaktionen hos hunden är aktivt försvar – upp i ett träd! Icke desto mindre slipper inte heller ovtjarkan ifrån FCI:s fräscha standardöverdrag: de diskvalificerande felen är, gissa vad? Aggressive or overly shy.
Kort sagt – samma fraser dyker upp i väldigt många rasstandards sedan FCI fått fatt i dem. Det står samma sak om ovtjarka och chihuahua. Jag tror inte att man ska göra alltför mycket affär av att det nu också står om collien. Jag tror inte att man kan slå sig i backen på att det visar att FCI har uppmärksammat att för många collies har haft för lätt att bygga på sig rädsla. Många väldigt olika fötter pressas ner i den skon. Och det blir inte mycket sagt om vad fraserna egentligen betyder.
Bodil Carlsson
Eftersom klimatet hårdnar för hunden, troligen inte bara i Sverige, så anser sig FCI tvungna att lägga in en rad ord som låter hyfsat bra och kanske fungerar avväpnande inför kritiska blickar.
SvaraRaderaOjoj, det var ett lamt försök... Är det allt de kan göra?
Tror att det kan vara en del av förklaringen, men kanske inte hela. Återkommer när funderat vidare!
SvaraRaderaOch jodå, klimatet för hundhållning hårdnar - men nog mindre hos oss än i andra länder. Staden Los Angeles har infört en LAG mot ägande av okastrerade hundar äldre än 6 månader.... försåvitt man inte tillhör en rasklubb och bedriver uppfödning enligt den rasklubbens regler.