söndag 28 februari 2010

ANDRA BULLAR FRÅN ENGLAND!

Liten kaka till kaffet?
Nytt recept från alla kennelklubbars urmoder på hur man gör pudelpaj av en stor stygg schäferklubb!

Engelska kennelklubben sa till de engelska schäferklubbarna: Sluta avla på onormala rygglinjer! Sluta visa hundar vars hasor kolliderar med varandra! Lär era domare att känna igen en normalbyggd hund! Och sluta för fasicken med er doublehandling! Skriv under ett kontrakt med oss om detta, om ni ska vara med på tåget till certen!

Engelska schäferklubbarnas råd till engelska kennelklubben: Lägg er inte i! Vi har inget problem med rygglinjen på våran ras!

Engelska kennelklubben till schäferklubbarna: Nu får ni sluta förneka sånt som vem som helst kan se! Hur ska ni ha det med kontraktet? Ni har till slutet av mars på er att bestämma er...

Engelska schäferklubbarna till KC: Den saken blir vi två om! Vi ska minsann hålla möte, vi, och sen ska ni få se...

Nu har de hållit sitt möte, alla 25 schäferklubbarna i England.
5 har redan beskedligt skrivit på sitt kontrakt med KC. 12 väntar på resultat från medlemsomröstningar. Och resten verkar be KC om förlängd betänketid.


Fråga mig inte varifrån gamla KC har fått tänder helt plötsligt, men här kommer nästa variant av andra bullar från England.
Engelska Kennelklubben annonserar att man startar upp en stor databas, som gör att uppfödare, veterinärer ”och andra” - lägg märke till det! - kan dokumentera och ta del av hundars hälsoläge, inklusive vilka operationer de kan ha genomgått, och vilka undersökningsresultat (HD-röntgen etc) som finns. Engelska kennelklubben säger att den därmed kommer den att få mycket bättre möjlighet att förstå dels enskilda hundars hälsoproblem och dels i vilken omfattning de nedärvs inom respektive ras.
Från databasen kommer KC sedan att utveckla ett rekommendationsprogram för val av avelspartner till hunden, Mate Select, som jag förstår det med information om inavelsgrad vid tilltänkt parning. Inte nog med det! Databasen kommer också att tilldela hundar ett estimated breeding value, uppskattat genetiskt avelsvärde, baserat på hälsa.
Englands veterinärer måste vara glada nu. Nick Blayney, tidigare ordförande i landets veterinärförbund, var mycket nöjd: ”This sort of knowledge should be central to any breeding decision.” Och KC:s vetenskaplige rådgivare Jeff Sampson påpekade, att den här databasen inte bara talar om för uppfödarna vilka hundar som ska väljas för att man ska få de friskaste kullen – utan också vilka parningsval som har den bästa effekten för det allmänna hälsoläget i en hel ras.

Låter som definitionen på en win/win-situation, inte sant? Bättre hälsa för hundarna. Bättre framtid för raserna. Bättre informationsläge för valpköpare och uppfödare. Och mycket, mycket bättre anseende för engelska kennelklubben!
Way to go, KC!

Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Tack för den goda bullen till kaffet :0)

    SvaraRadera
  2. Varsågod, Britta! Visst smakade det rätt bra ovanpå den där mastiga trerätters med den trista gamla desserten? :-)
    Nytt stort snöfall på väg...Hoppas takröjarna kommer så att jag kan komma iväg till årsmötet.
    Bodil

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt! Knappt man kan tro det om gamla konservativa England. Hoppas nu rasklubbarna tar till sig all denna kunskap och slutar med att bara lita på fingertopparna.

    SvaraRadera