fredag 26 februari 2010

TRERÄTTERS MENY EFTER ÅRSTIDEN

Vintern har hakat upp sig. Samma oföränderliga vita varje ny dag. Enda förändringen är att snön blir tyngre. Vilt och småfåglar svälter. Stallkatten fryser. Stärkande blandningar bereds runt om i stugorna. Här är några recept. De två första är bra grejer. Det tredje är gjort på gamla ingredienser som inte blir bättre av att malas om och om igen, men verkar gå hem som stående tilltugg i en del kretsar ändå.

1.Kattsoppa.
Hämta in stallkattens porslinsskål och värm den försiktigt i rinnande vatten. Låt under tiden 2 dl vatten sjuda upp. Lägg sedan några msk burkfoder samt två msk rå fläskfärs i skålen. Toppa med en handfull torrfoder för valp. Rör om. Häll över ½ dl vispgrädde och låt sedan det sjudande vattnet långsamt rinna ner i massan.
Har du gjort rätt – vilket kraftfulla trampande, lapande, smaskande och kurrande ljud talar om för dig – är detta en varm, fettrik måltid serverad på hett porslin som på alla bättre restauranger. Efter några månader har katten ökat flera nummer i storlek. Välkomstgrinet som möter dig i stalldörren också.
Upprepas tre ggr dagl vid temp under -10. Jäkligt tjatigt, men det är vintern också.


Recept 2. Viltkompott.
Hacka allt du har råd med av råa morötter. Lägg till ett par äpplen, lite överbliven vitkål eller isbergssallad, gärna en banan. Lite mjuknande rå potatis eller kiwi går också bra. En liten brun fläck gör inget, men ingredienserna får inte vara mögliga. Lägg massan i konsumkasse. Blanda ner 4 -6 skivor brutna knäckebrödsskivor, ½ l havregryn och ngn msk strösocker. Skaka om! Fyll på med magert ängshö tills påsen är knökfull. Serveras i kvällningen på snöbädd genom att påsen vänds uppochner.
Obs! Samtliga ingredienser ökas gradvis i mängd. Har du gjort rätt, är allt borta och spår efter gästerna studeras nästa morgon. Finns inga spår och allt är kvar, har restaurangen varit stängd under natten p g a snödjupet. Hundarna tar då hand om brödbitarna och shettisarna sköter resten.

Recept 3.Klassiskt snömos.
Sväng ihop vad du kan få tag på av påståenden som faller dig i smaken. Anything goes! Traditionellt har rätten dock bakats på två huvudingredienser, båda mögliga vid det här laget. Dessutom skär de sig med varandra, men det gör inget. Snömoset tas emot med smaskande ändå av de som gillar blandningen
1)En hunds beteende på MH säger inget om hur den fungerar i vardagen.
2)MH är för hårdhudade bruksbestar och ser det bra ut där, så ser det illa ut i vardagen.

I oktober 2008 gjorde Frida Johansson vid institutionen för zoologi, Stockholms universitet, färdigt sitt examensarbete. Effekter av olika avelsmål på mentalitet hette uppsatsen och handledare var ingen mindre beteendevetaren och docenten Hans Temrin.
Ett avsnitt jämförde hundens beteende på MH med ägarens upplevelse av hur hunden betedde sig i vardagen. Ägarens beskrivning fick man genom en enkät, en svensk version av ett internationellt ofta använt frågeformulär för hundägare.

Här har ni några direkta citat ur avsnittet som heter
”Överensstämmer hundens beteende i vardagen med beteendereaktionerna på MH?”

”När det gäller rädsla i vardagssituationer kan man generellt säga att hundar som är mycket rädda för främmande människor i vardagen visar mindre socialitet och nyfikenhet på MH.
Hundar som är mycket rädda för höga eller plötsliga ljud i vardagen, t ex dammsugare eller tappade föremål, visar större rädsla på MH, bl a i momenten Ljud Rädsla, Överraskning Rädsla och Skott. ”
”Ser vi till sist på socialitet så visar sociala hundar i vardagen mer socialt beteende under MH, men de visar också mer lekfullhet och nyfikenhet än mindre sociala hundar.”


Ett litet recept på vad som är värt att kolla upp inför valpköpet, kanske?

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Vilken härligt "blandad kompott" det finns att läsa på den här bloggen :0)

    SvaraRadera
  2. Tack Britta!
    Det kommer en dessert också... :-)
    Bodil

    SvaraRadera