torsdag 11 februari 2010

ETT BRA TEST

I min bransch finns en hel uppsjö av olika tester. De försöker fånga upp allt från ADHD till depression till olika personlighetsdrag, eller begåvningsprofil. De ser mycket olika ut beroende på vad man letar efter.
En klok föreläsare om tester lärde oss detta:

ETT BRA TEST MÄTER VAD DET GER SIG UT FÖR ATT MÄTA – INTE EN MASSA ANNAT..

ETT DÅLIGT KONSTRUERAT TEST FÅNGAR INTE VAD DET SKA – MEN DÄREMOT KANSKE EN MASSA ANNAT.

Exempel: ett test påstår att det hittar intellektuell begåvning. Testet har många frågor om allmänbildning. Killen som växte upp i ett svensktalande hem med en pappa som var professor i historia och en mamma som var docent i litteraturhistoria kommer att få skyhöga poäng. Tjejen som aldrig fick gå i skolan och som kom från Afghanistan för två år sedan kommer att få bottenpoäng.
Vem av de två är en matematikbegåvning?
Testet säger inte ett skvatt om den saken. Det fångar inte begåvning utan inlärningsbakgrund.

Nytt exempel: ett test för blivande stridspiloter är ute efter förmågan att tänka logiskt och reagera snabbt på information. Killen som klarade testet bäst är säkert bra på att tänka snabbt och logiskt. Men testet talar inte om för oss ifall han slår sin fru. Eller blir stortokig, om man säger emot honom när han är på lyran.
Vill man veta sådana saker, får man leta på annat sätt. (Pröva ägarbedömning, som nog har stor träffsäkerhet i det här fallet. Alltså – fråga frun!)

Det har rynkats pannor för att pitbulls har gått igenom MH och sett bra ut på beskrivningarna. Det antyds att bara den saken räcker för att visa, att MH inte är tillförlitligt.
Här är ett par saker till som man kan använda mot MH. Det gäller också framavlade rastypiska beteenden.

MH visar inte vallningsförmåga hos border collie!
Svar: nej, det är inte gjort för det. Lösdrivande fårskock ingår inte MH-banan. Det som skulle trigga nedärvt vallningsbeteende finns inte med. Däremot tror vi att MH fångar kontaktvilja och förmåga att avreagera – väldigt bra saker hos en vallhund också, inte minst för vallhunden själv.

MH fångar inte livräddarförmåga hos newfoundland!
Svar: nej, det är inte gjort så. Testet innehåller inte stor pöl med skrikande unge i. Det som skulle trigga nuffarnas livräddarbeteende är alltså inte med. Däremot tror vi att MH fångar kontaktvilja och stabila nerver – bra saker att veta om en så stor och kraftfull hund.

MH fångar inte omhändertagande beteende hos collie!
Svar: nej, tyvärr går det inte att konstruera så. Därför finns inte blödande lammungar utslängda längs banan och inte heller människor med pågående epileptiska anfall. Men MH fångar kontaktvilja, nyfikenhet och förmåga att avreagera rädsla och med tanke på en del problem som har funnits med detta, så är det en mycket bra sak.

MH ger ingen uppfattning om bytesskärpa hos tysk jaktterier!
Svar: nej, och det ska vi vara glada för. De tyskar jag känner är hur vänliga som helst mot mig, men vad de gör med en grävling är uppskakande.

Så - MH fångar inte aggressivitet hos pitbull?
Svar: nej, kanske inte. Om det är så att pitbulls har avlats för hundkamp, inte för allmän aggressivitet, och om visssa hundar av den rasen har kvar det beteendet, så innehåller inte MH-banan det som skulle trigga det. Det ingår inte grop med arg rottweiler att slänga in hundar i. Men om MH fångar kontaktvilja mot människor och förmåga att komma över skrämsel även hos pitbull, så är det väl en mycket bra sak att veta om en sådan hund?
Och om MH då skulle visa att en pitbull inte lämnar döda figgar och strimlad dumpe efter sig – visar det då inte indirekt att hunden har spärrar mot ANNAN aggressivitet, mot människor t ex?
Och är inte detta ännu viktigare?


Rasklubben för border collie vill gärna ha MH-beskrivning av sina hundar, men för bedömning av avelsönskade vallegenskaper låter man hundarna valla. Rasklubben för newfoundland har väl inget emot MH, men när det gäller de gamla rastypiska egenskaperna har man prov på vattenarbete. Rasklubben för tysk jaktterrier kräver att både tik och hanhund har visat viltskärpa på jakt- eller grytprov före parning, för så vill man behålla rasens bytesaggressivitet. MH har man av annan anledning, t ex för att se att hundarna inte är likadana mot folk som mot grävling. Och rasklubben för collie vill ha ännu fler MH-beskrivna collies än vi redan har – för att att öka chansen att välja nyfikna, orädda hundar till avel.
MH är inte konstruerat för att fånga de väldigt olika rastypiska arbetssidorna hos olika raser, varken de önskade eller de numera mycket oönskade. MH är konstruerat för att fånga grundläggande personlighetsegenskaper och beteende hos hundar. Alla hundar! En del av dem är önskvärda hos alla raser – någorlunda socialt intresse för människor, t ex – och en del är inte önskvärda hos någon ras. Till exempel stor rädsla, lättutlöst försvarsberedskap, eller kombinationen av båda.
Vill ni veta om pitbulls är farligt hundkampsbenägna? Ta fram ett test som kan trigga den egenskapen. Men kom inte och gnäll för att MH inte gör det!
Ett bra test hittar det det letar efter. Inte en massa annat.

Bodil Carlsson

5 kommentarer:

  1. Applåder och visslingar Bodil!!!

    SvaraRadera
  2. Vilken utmärkt redogörelse! Detta måste väl alla förstå så tydligt som du skrivit om MH och tester! Tummen upp för dig Bodil!

    SvaraRadera
  3. Här kommer mer applåder!
    Tack för ett lättbegripligt och klokt inlägg!

    (men ändra för jesse namn till "rasklubben för tysk jaktterrier", för det är väl det du menar - annars får du säkert ett litet nyp :0) :0)
    Kan man hitta en nål i en välbyggd höstack så.....)

    SvaraRadera
  4. JISSES!!! Tack Britta!!! "Svensk jaktterrier"... Jadå, jag vet precis varifrån nypen skulle komma också. Tre små strävhåriga mordgalningar skulle klassa om mig till grävling. You´d never hear from me again, ´cause you know I wouldn´t make it.

    SvaraRadera
  5. Just den viktiga utgångspunkten som många "glömmer"/inte har kunskap om när MH kritiseras.

    SvaraRadera