torsdag 15 oktober 2015

WBBP: media coverage =1?

Man kan bygga en genomskinlig låda av plast. Man kan göra den så stor, att en hund bekvämt kan vistas i den, ta några steg eller lägga sig. Man kan se till att lådan är  lufttät mot det omgivande rummet. Man kan ansluta slangar, som släpper in och drar ut luft ur lådan - exakt lika mycket in som ut, i varje sekund, så att lådans väggar i vartenda ögonblick innehåller 280 liter luft av samma temperatur, samma syrehalt och samma mängd koldioxid. När man har gjort det, har man skapat ett slutet genomskinligt rum, där lufttrycket mot lådans väggar alltid är exakt lika stort. Det vet man, för till lådan är anslutet en högkänslig mätare av förändringar i lufttrycket. OK?
Sedan tar man en hund. Hunden är inte påverkad av lugnande medel eller något annat. Den har ingen ansiktsmask eller några andra instrument på sig. Den är som den går och står. Man släpper in hunden i lådan. Då ändras  lufttrycket därinne, för hundens kropp tränger ju undan ett antal liter luft - trycket mot lådans väggar ökar. Inte mycket, men tillräckligt mycket för att instrumenten skall visa utslag. Så man väntar. Man väntar tills hunden har undersökt lådan och slår sig ner i godan ro. När hunden är stilla och inte gör något annat än att andas, då är hundens andetag det enda inuti lådan som ger utslag i tryckmätaren. Det är då man börjar mäta.
 Tekniken är känd tidigare och använd för riktigt små djur, som man ville studera lungfunktionen på, t ex hamstrar och möss. För hundar har man försökt att använda lufttäta ansiktsmasker, men det går av naturliga skäl inte så bra - vilken hund tål ett sådant otyg fastklistat över ansiktet och vem vill mäta en stressad hund? Man kan ge lugnande medel, så att hunden halvsover, men det går ju inte heller så bra - vem vill mäta en halsovande hunds andhämtning, när det är den vakna andningen man är ute efter?

Så  på Cambridge Universitys veterinärmedicinska fakultet byggde man lådan i storlek för hundar. Sedan bjöd man in franska bulldogs att delta i en studie. Engelska rasklubben har på sin hemsida inbjudan till ägare att delta på sin hemsida och en bra förklaring av hur det går till. Studiens resultat publicerades på nätet redan den 15 juni i år, men jag hittade inte resultatet av den på samma hemsida igår kväll, när jag slog mig ner för att plöja igenom den. I rapportens nätversion står "media coverage:0" och det är synd, för det var väl använd lästid.
Det var inte så svårt att hänga med som jag hade trott. Det svåra med den genomskinliga lådan är faktiskt namnet på den. Inte många människor nappar på termen barometrisk plethysmografi  såsom en glad hund snappar upp sin kamptrasa, men tyvärr är detta vad undersökningsmetoden heter: whole -body barometric plethysmography. WBBP i tacknämlig förkortning! Här har ni namnet på rapporten och en  mer avskräckande titel får man leta länge efter...

Characterisation of Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome in French Bulldogs Using Whole-Body Barometric Plethysmography


... men innehållet är både  mer givande och mer överraskande  än man kan tro. Vi återkommer!


Bodil Carlsson

* barometrisk plethysmografi av barometri=tryckmätning, plethysma=förändring och grafi=tecken, utskrift. Alltså: ett mätinstrument som grafiskt visar förändringar i uppmätt tryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar