tisdag 20 oktober 2015

STRAIGHT FROM THE HORSE´S MOUTH - THE ABSTRACT

Det kallas för Abstract, sammanfattningen. Men den riktiga sammanfattningen av hela WBBP-studien ligger i tabell 2. Och det  det är ingenting abstrakt eller akademiskt över siffrorna och orden i tabell 2.
89 registrerade franska bulldoggar jämfördes med 20 hundar av annan sort - se Vad tre minuter betyder från den 18 oktober. Normal andning före, under och efter lätt ansträngning i form av tre minuters promenad var grad 0 =  besvärsfri. ALLA normalnosade hundar, oavsett ålder, kön, storlek och kroppstyp var grad 0. Av de franska bulldoggarna var 9 av 89 grad 0. Det är 10%.
I grad 1, som anger en såpass låg grad av andningsbesvär att det visserligen hörs när man lyssnar på andningsljuden, och visserligen kräver lite extra kraft från andningsmusklerna efter promenaden, men ändå uppfattas vara ett ganska litet hinder för hundens liv och rörelseförmåga, hamnade 32 av 89 franska bulldoggar. Det är knappt 36%.
Man slog - för att göra det enklare att jämföra grupperna - ihop grad 0 och grad 1 till BOAS-negativa hundar. De kallas för BOAS- i rapporten: BOAS-fria skulle man kanske säga på svenska. Sammanlagt kommer de franska bulldoggarna upp i knappt 46% BOAS-fria av alla de undersökta. Straight from the horse´s mouth:


"The FB is one of the breeds most disposed to BOAS. However, a proportion of the FB who are disposed to the risk of having BOAS (i e, extreme brachycephalic skull dimensions) do not develop signs that are clinically concerning. In the present study a large sample of FB subjects were from the pet and show dog population. Only about 10% of FB were found to be Grade 0, with most dogs showing at least some degree of airway restriction. But functionally, both Grade 0 FB and Grade 1 FB, comprising nearly half of the FB in the study, were defined as BOAS-."

I grad 2,där andningsarbetet är ökat redan i vila och luften hörs när den passerar ut och in genom de föträngda andningsvägarna, förvärrar promenaden hundens svårigheter mycket avsevärt. Där hamnade 35 av 89 hundar. Det är drygt 39%.
Grad 3 är ett invärtesmedicinskt problem. Andningsarbetet är en kamp redan i vila och ansträngning är fysiskt riskabel och måste avrådas från.. Hunden klarar inte att syresätta sig ordentligt. Där hamnade hela 13 av 89 - drygt 14%. Vad får man om man lägger ihop 39+14?
Typ 53.

MER ÄN HÄLFTEN HÄLFTEN HADE SJUKLIGT FÖRÄNDRADE LUFTVÄGAR.

Table 2

Signalment (median [minimum-maximum]) and details of French bulldogs and non-brachycephalic controls.

French bulldogs
Non-brachycephalic controls b
Dog number
89
20
Female (%)
58.43
65.0
Age (years)
2.5 (1–11)
3.13 (1–12)
Body weight (kg)
11.5 (9–17)
13.55 (6.7–27)
BCS (1–9)
6 (4–8)
N/A
Functional grade a
0 (n = 9, 10.11%); I (n = 32, 35.96%); II (n = 35, 39.33%); III (n = 13, 14.61%);
0 (n = 20)
Subject type
Patient dogs (n = 19); Study dogs (n = 70)
Study dogs (n = 20)
Data are presented as median (minimum-maximum). BOAS refers to Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome; BCS, body condition score.
a Functional grades, refer to Table 1.

"The remaining FB were considered functionally BOAS+. These dogs show exercise intolerance or even life-threatening clinical signs. /.../ 60% of owners of affected study FB were not able to recognize the BOAS clinical signs...." ("Study dogs" här är franska bulldoggar direktrekryterade till studien utan tidigare remiss till djursjukhuset. Det var alltså deras ägare, som inte kände igen tecknen på andningssjukdom. Gissningsvis var det därför de hundarna saknade remiss. Det man inte söker för, får man inte remiss för att undersöka vidare.)

Så vad svarar rasklubben för fransk bulldog? Vad säger man om studien?
Ingenting?
Då kanske någon har en fråga att ställa till  mrs Rankine-Parson i februari i Stockholm?

Bodil Carlsson

6 kommentarer:

  1. En nätkrönika för alla vänner av collierasen, skriver du. Varför står det då så ofantligt mycket om trubbnosar?

    SvaraRadera
  2. Hej Anki! Vi brukar inte acceptera anonyma kommentarer här, men vi gör ett undantag för din. Jo, det går utmärkt bra att vara både vänligt inställd till sina collies och vänligt inställd till andra sorters hundar OCH till deras rätt att ha någorlunda drägliga liv. Det kan väl inte vara så svårt att förstå?Dessutom anser vi, som skriver på bloggen, att varje form av extrem utseendeavelavel som skapar hälsoproblem för hundarna gör all renrasavel misstänkt och ställer till bekymmer för alla de seriösa uppfödare som strävar på med att förvalta sina raser på ett hedervärt sätt och använda kunskaper för att hålla sina hundar friska. Men du - jag har en motfråga: du har förhoppningsvis läst åtminstone det här avsnittet. Din bästa reaktion är den du just postade?

    SvaraRadera
  3. Förhoppningsvis kommer de poster som handlar om den här studien och som alltså berör trubbnosar i allra högsta grad att spridas i diskussionsgrupper av andra som är vänligt inställda till trubbnosar. Jag hoppas att du är en av de som gör det, Anki. Man har efterfrågat fakta och statistik, här finns den!

    SvaraRadera
  4. Ja, här finns det väsentliga. I en studie, som den engelska rasklubben för fransk bulldog själv har uppmanat sina medlemmar att delta i. Dessutom finns ett par andra studier, som dessvärre ger stöd åt de här siffrorna. Jag antar att du gärna vill läsa dem, Anki? Du hittar dem här. Snart.

    SvaraRadera
  5. Jag ser mycket hellre fram emot vad Dr Brenda Bonnett kommer att presentera framöver på dogwellnet. En klok, kunnig och inkännande kvinna som är ytterst noga med FAKTA och som är beredd att lyssna till BÅDA sidor i den här debatten. Det har jag hennes ord på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det för fel på den fakta som finns i vetenskapliga studier? Den som du nyss fått presenterad här?
      Visst kan man lyssna på BÅDA sidor, men då bör ju även "mot-sidan" ha fakta i form av vetenskapligt gjorda studier som stödjer det ni lägger fram. Än har iaf inte jag sett någon sådan hänvisning?
      Du hävdar hela tiden att det saknas fakta - samtidigt som det gång på gång läggs fram källhänvisningar till diverse olika studier, men dessa kommenterar du aldrig. VARFÖR? Vad anser du att det är för fel på den faktan??
      Var är er fakta?
      För det räcker ju inte med att bara tycka eller hänvisa till egna erfarenheter, eller hur?

      Radera