fredag 30 oktober 2015

VINDENS PORTAR

Ibland räcker språket inte till när något skall beskrivas. Då  lånar man tacksamt från ihågkomna poeter, som visste vad de talade om och gjorde det i få ord. De gamla beduinerna avlade fram de snabbaste, uthålligaste, vackraste  hästar som världen hade sett. De älskade sina hästar. De älskade att se dem i rörelse. De sa om en riktigt bra häst: "Ett hjärta som slukar vinden!"
Men alla hjärtan äter vinden.
Rent bokstavligt: varje hjärta i varje kropp som rör sig slukar vinden. Var gång vi tar ett andetag, skapar vi ett undertryck som drar  en vind av syre rakt ner i lungorna. Titta på er hund nästa gång den far upp och kastar sig fram med munnen halvöppen i ett första djupt andetag!
Visst kan ni se det - hjärtat som slukar vinden?

Här ser ni ett schäferhuvud i genomskärning. Framställt via CT visar bilden en hund som visserligen sover - den måste ligga stilla för att det skall bli någon bild - men inte är djupare sövd än att den andas själv.  Allt det svarta på bilden är luft. Resten är schäfer: vit benvävnad, gråa mjukdelar. Ser ni hur lätt och luftfyllt ansiktets skelett  egentligen är?
Ser ni de långsträckta flödesvägarna?
Jag tittar och vill ta av mig min hatt för konstruktionen. Och tack, ni som gjorde arbetet, för att ni låter oss få se!
Detta är vindens portar.



Så ser vår gamle schäferkompis ut inuti, när han tar sats för ett språng fram över lingontuvor och granris för att komma i kapp collietiken. Så ser hon också ut. Så ser powderpufftiken ut. Var och en av samma modell och samma proportioner mellan skalle och nos, det är bara storleken som diffar. Så ser de springande djuren ut.
Men så ser inte alla hundar ut.







Detta är en mops i samma genomskärning. Levande, sovande hund - med ett litet metallrör som håller upp överkäken. Vart tog näshålan vägen? Var är den fria öppningen från näshålan till svalget?
Det är väldigt mycket mops och lite luft här. Tänk bort metallröret och låt käken falla ihop och sluta sig. Vad blir det för andningsvägar kvar då?
Varför är det en massa bråte i portgången mellan näshålan och svalget?

Bodil Carlsson


Illutrationer här och i kommande inlägg från T.H. Oechtering et al, Computed tomographic imaging of the nose in brachycephalic dog breeds, Tierärtzliche Praxis Kleintiere 3/2007.

2 kommentarer:

  1. Jätteintressant! Skulle du kunna skriva med vad de olika siffrorna står för så att man kan jämföra, t ex 4a och 5c? :)

    SvaraRadera
  2. Sorry, missade. Och var lite rädd för att det skulle bli för långt. Kommer!

    SvaraRadera