fredag 23 oktober 2015

VINDARNA VÄNDER?

Har man försökt hänga med i trubbnosdebatten, så är man vid det här laget halvdöv av det höga tonläget. Det bottenlösa elände som drabbat skånska trubbnosuppfödare  - hela tolv stycken kennlar har inspekterats, om jag har fattat rätt - har jämförts med förföljelse av folkgrupp. Någon kommenterade offentligt i Dog World att det som drev de svenska veterinärerna bakom uppropet var "spite, malice and hate" - ordagrant elakhet, illvilja och hat. (Samma mörka krafter som drev  mig till en så extrem åtgärd som att redovisa en forskningsrapport, f ö.) Någon såg trots allt ljuset i tunnelns slut nu. Nu skulle vindarna vända! För nu - nu var SKK med på tåget och det hade kommit ett så tillfredsställande skarpt formulerat brev från en av de nya samverkansgrupperna som skall samråda lite kring andningsvägar. Se lång kommentar under inlägget Den felande länken från igår!
Och vem vet - vindarna vänder kanske. Fast...

....  kanske inte just på det sätt som någon hoppats. Idag har brittiska Dog World  ny rubrik på sitt nätlöp.



British vets back Swedish brachycephalic petition

Created: 23/10/2015
BRITISH veterinary chiefs say they share their Swedish compatriots’ concern about brachycephalic breeds.
  They say they are supporting the Swedish vets’ who have launched various initiatives in a bid to address the problems suffered by short-nosed dogs.
http://www.dogworld.co.uk/product.php/147033/34/british_vets_back_swedish_brachycephalic_petition/3146c41b96d3b778a485a7de3b4105a7

Klicka på länken och läs själva vad brittiska veterinärer säger om de svenska veterinärernas initiativ.
 Dessutom har jag hört en annan märklig sak idag. Det där skarpa brevet från samverkansgruppen, ni vet? Där det beskrevs hur uppfödare och ägare av trubbnosar hade mobbats och behandlats respektlöst av veterinärkliniker och hur de stackars uppfödarna hade tvingats gömma sina hundar, eller t o m flytta dem till annat län, i väntan på skånska länsstyrelsens fruktade uppdykande?

Här följer en bit av detta mejl, som enligt uppgift skall vara avsänt av SKK. Enligt uppgift, alltså! Jag återger delar av det, men jag måste ärligt säga att även om mejlet börjar sakligt och sansat och låter som något man gott kan tro kommer från SKK - så är fortsättningen, från underrubriken Infekterad debatt i sociala medier och framåt, så formulerad att det är svårt att tänka sig att SKK har skrivit, eller godkänt, eller instämmer i det som sägs. Alldeles speciellt undrande blir man, när man läser meningen som följer underrubriken Kritik utan underlag.  Ingen kan få mig att tro att SKK idag delar den uppfattningen. Däremot undrar man onekligen vem som satt i samverkansgruppen och anförtroddes att föra dess talan.




  • "I juli 2015 skickades ett öppet brev till Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket angående andningsproblem hos trubbnosiga raser, i första hand engelsk bulldog, fransk bulldog, mops och pekingese. Brevet var undertecknat av flera hundra veterinärer och gick under namnet Trubbnosuppropet. SKK välkomnade brevet och ser positivt på en fördjupad samverkan med veterinärkåren vad gäller hundar med andningssvårigheter. I augusti hölls ett första möte mellan SKK, SJV och de veterinärer som undertecknat brevet. Ett andra möte hölls i september med fler aktörer och där man enades om vikten av att konkretisera det fortsatta arbetet. Utanför denna samverkansgrupp har dock debatten urartat och det är dags att alla parter att sluta leta syndabockar och skälla på varandra.
    Infekterad debatt i sociala medier
    Efter att trubbnosuppropet startade har uppfödare känt sig utpekade som ansvarslösa djurplågare. Flera debatter har förts i dagspress och etermedia, inte alltid med vetenskaplig fakta. Diskussionerna har gått heta i de sociala medierna och kritik har riktats mot initiativtagarna av uppropet, andra veterinärer, riskkapitalbolag som äger veterinärkliniker, SKK, rasklubbar, förtroendevalda, uppfödare och hundägare. Diskussionerna har inte gynnat någon av parterna och definitivt inte de utpekade raserna. Såväl uppfödare som hundägare har utsatts för regelrätt mobbning. Även veterinärer har på nätet luftat sina negativa åsikter om uppfödare och ägare av trubbnosiga hundar och djurägare har svarat med att välja bort veterinärer som undertecknat det öppna brevet och djursjukhus som behandlar ägare av trubbnosiga raser respektlöst.
    Kritik utan underlag
    Den största kritiken från uppfödare av trubbnosiga raser riktar sig mot att kritikerna vårdslöst talar om att många hundar är drabbade utan att närmare precisera vad man menar med många."


Ja, alltså, det där brevet verkar plötsligt ha ersatts av ett annat som är betydligt mer återhållsamt i formuleringarna. Var det en vind som vände någonstans?

Bodil Carlsson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar