tisdag 13 oktober 2015

ETT TAPPAT ANSIKTE - MOPS 2010






Ni hittar texten ovan på mopsklubbens hemsida.  SKK:s text om särskilda anvisningar för exteriördomare - ordagrant SKK:s text, inklusive utropstecknet. Men ni hittar den bara om ni klickar er fram. På hemsidan för rasklubben för fransk bulldog är det i stort sett samma sak. Det första och största man ser på båda hemsidorna är uppmaningarna att kontakta respektive styrelse, om Länsstyrelsen i Skåne har kommit på besök. Rasklubbarna vill veta hur besöken gick till.

På facebook vet man redan. Länsstyrelsens framfart är hets mot folkgrupp - det närmar sig judeförföljelserna under nazismen. Någon kurar i ångestfull väntan på det hotfulla bankandet på dörren och känner sig som den undangömda Anne Frank. Någon berättar hur LS tagit sig in mitt i ett familjekalas och fått barn att börja gråta. Om LS säger  annat, så ljuger LS.
Förstås.
Man läser och skakar på huvudet och hoppas i vanlig ordning att vanligt folk inte läser. Och man tackar sin skapare för att man inte behöver infinna sig på ett visst konferenshotell utanför Stockholm den 16 februari nästa år. Där lär det bli skarpt läge. Kunskap möter egenintresse, för att låna ett uttryck från Leipzigs veterinärmedicinska brachycefalsida. Inbjuden är nämligen  professor Gerhard Oechtering från just Leipzigs universitets veterinärklinik. Mannen har förmodligen en del synpunkter på trubbnosrasers andningsproblem.  Och inbjuden är också Penny Rankine-Parsons, domare och president för den engelska rasklubben för fransk bulldog. Mrs. Rankine-Parsons kan säkert se fram emot en del uppskattning. Hon leder den engelska klubben för en ras som har exploderat i antal världen över på tio år. Professor Oechtering kan lika troligt se fram emot en del axelryckningar och döva öron. Han är trots allt bara veterinär.
 Men vad händer om Janne Josefsson infinner sig på hotellet? Tillsammans med en bunt av de svenska veterinärer, som högst offentligt anklagades för att ljuga av Mopsordens ordförande på bästa sändningstid häromkvällen? Platsantalet är mycket begränsat, vill jag minnas, särskilt med tanke på hur aktuellt ämnet är, och självklart  måste man vara vara uppfödare, så risken för insläpp av det oväntade är låg.
Tänk ändå om professor Oechtering har lite bättre ocklusion i bettet än Johan Beck-Friis hade i TV? Och tänk om någon tipsade Janne Josefsson och han dök upp och var en lite vassare kniv i den journalistiska frågeställande lådan än programledaren i Aktuellt den kvällen?
Tänk om han frågade uppfödarna och domarna:



                                                
Den där standarden som ni pratar så mycket om och är så bundna av - om den verkligen inte kräver nosrynka, varför envisas ni då med att ta fram hundar som har mera nosrynka än nos?



Bodil Carlsson









































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar