söndag 24 februari 2013

ORSAK OCH VERKAN

(Fotot visar person som visst kan få ep, men inte har fått det - läggs ut bara för att hon var så kaxig och vacker, när hon kom farande i kvällssolen och satte kurs på fågelfröautomatens utspillda havre... )



Fåglar kan inte få tandvärk. För att ha tandvärk krävs tänder! Daggmaskar kan inte få benbrott. För att bryta benen av sig behövs först ett skelett.
Men alla som har tänder kan få infektioner i dem och varenda varelse som har ett skelett kan få benbrott. Ja, självklart!
OK, det är likadant med epilepsi: det enda som krävs för att få EP är att man har en hjärna och varenda en som bär på en hjärna kan faktiskt få epilepsi.
Det är till och med så illa att om man kör tillräckligt hårt med hjärnor, så kommer de till sist att få epilepsi. Varenda en! Skillnaden är hur mycket och vad som behövs för att dra igång det. Så den smarta frågan är inte varför vissa individer med hjärna får epilepsi.
Den smarta frågan är varför inte varenda en av oss, människa och hund, är ett ständigt pågående EP-anfall.

Att svara på det är inte så himla enkelt. Men till att börja med och som en bra sak att hålla i minnet!
Mer än tjugo kliniska epilepsicentra i USA, Canada och Australien har gått ihop i ett gemensamt forskningsprojekt. De vill tillsammans försöka se om det går att hitta genetisk bakgrund för de mänskliga åkommor som de kallar the epilepsies:
EPILEPSIERNA! I pluralform.

Själva ordet epilepsi är gammalt och betyder ungefär ”anfall” - som i bli anfallen av en demon, besatt av något annat än en själv, förlora egenkontroll över kropp och själ. Alla stora epileptiska anfall ser likadana ut, oavsett vad som har orsakat dem, och de ser dessutom skrämmande ut, så det är lätt att förstå att man tänkte sig att det var en och samma sak.
Men det är det inte. Och framför allt – det är inte en och samma orsak!
Tvärtom!
Orsakerna är många, men verkan en och samma. 


Bodil Carlsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar