onsdag 13 februari 2013

HUNDMAT

Mindre och mindre i plånboken för många runt om i Europa, så efterfrågan på färdigmat till lägstapris ökar. Leveranskedjorna blir längre och längre och sprids på fler och fler länder. Kontroller? England har halverat sin statliga köttinspektion efter att galnakokrisen ebbade ut, brittiska kycklingprodukter kommer ofta från Thailand och varifrån kommer det som antas vara oxkött i färdiglunchen?
Vi har nog tur om det inte är mera chockerande saker än häst i lasagnan.

Storskalig mattillverkning för stadsbefolkning har pågått sedan 1800-talet och förfalskningar, utbyte av råvaror och spridande av det ena och det andra via maten har pågått lika länge. 1800-talsskandalerna var av en sort som får en att skaka på huvudet: kan någon avsiktligt utsätta andra för att äta detta? Kaffesäckar med Fine Old Java innehållande tre femtedelar torkade ärtor, en femtedel cikoria och en femtedel riktigt kaffe går väl an jämfört med utspädd mjölk som fått lite substans tillbaka genom att man tillsatt kalk och malda fårhjärnor, och så vidare och så vidare – det ena värre än det andra.
Det där pågick en bra bit in på 19000-talet. Gissa varför alla myndigheterna som kontrollerar och inspekterar hur mat produceras och transporteras och hanteras kom till?



2003 kostade råvarorna till en genomsnittslunch i en engelsk grundskola mindre än hälften av vad maten till en vakthund i engelska armén fick göra.
Det finns delar av Detroit City där de kvarvarande hundarna är halvvilda gathundar. Ändå säljs det oväntat mycket hundfoder i butikerna.


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar