onsdag 20 februari 2013

NYHETER FRÅN ENGLAND

För knappt en vecka sedan tog det engelska parlamentets övervakande kommitté för jordbruksdepartementet, EFRA, sin regering i örat. Ni har inte gjort tillräckligt!




Förkastliga metoder för avel och för uppfödning fortsätter – frivilligheten har helt enkelt inte levererat. Det gäller inte bara valpfabriker, det gäller renrasuppfödare av vanlig sort också! Det har rört på sig i rätt riktning, säger EFRA, men det har rört sig för lite och för långsamt: många hundar lider fortfarande av dålig hälsa på grund av inavel och avel för överdrivna yttre egenskaper. Kennelklubben – ärevördiga engelska KC, alla kennelklubbars moder – får sig en skrapa:

Den borde sluta registrera valpar från uppfödare som inte följer /KC:s/ egna regler för uppfödning, Assured Breeder Scheme.” Licenskrav för uppfödning – det är vad EFRA vill se. Och Jordbruksdepartementet, sa den tvärpolitiska parlamentskommittén som har i uppdrag att granska hur departementet sköter sitt jobb – Jordbruksdepartementet har inte skött sitt jobb när det gäller farliga hundar heller. Från 2007 och framåt har hundar dödat sju människor, varav fem barn. Den engelska sjukvården lägger ner 3 miljoner pund om året för att behandla skador orsakade av hundbett. Åtta assistanshundar – ledarhundar t ex – anfalls varje månad av andra hundar och tusentals andra tamdjur attackeras varje år. ”Många hundar är okontrollerbara tack vare oansvarigt eller avsiktligt agerande från en minoritet av hundägare.” EFRA är inte nöjda alls med lagen om farliga hundar, DDA, eftersom den förbjuder vissa raser men tillåter andra, som kan vara precis lika aggressiva och farliga.

Tidningarna skrev om rapporten den 15 februari. Vad hade EFRA sagt om de hade väntat i fem dagar till?
Idag publicerade stora dagstidningen Daily Mail det här reportaget. www.dailymail.co.uk/news/article-2281359/Top-Crufts-breeders-dogs-savage-young-girls-walked-home-school-mothers Händelsen inträffade för snart ett år sedan och hundarna avlivades omgående, men domslutet kom idag. Villkorligt fängelsestraff för uppfödaren av de två attackerande hundarna, den ena Top Bullmastiff, vilket noga påpekas av tidningen. Två av barnen måste opereras, men de hade förstås en sagolik tur ändå – en femårings kropp har inte mycket att sätta emot två bullmastiffhanar.
Hittills 138 kommentarer, de flesta ursinniga. Dumma människor med sina dumma egon och sina jättehundar som de inte behöver och inte kan kontrollera!

Det är svårt att tro annat än att en del varianter av hundavel och hundhållning i tättbefolkade områden håller på att dra på sig rätt stora goodwillproblem.Tonen i rubriken och i artikeln är ingen slump. Det hade lika gärna kunnat stå något i stil med "Hundar rymde från ägare - anföll barn". Men pressens rubriksättare har betalt för att fånga upp och förstora tankar och känslor som rör sig hos folk och då blir det så här: CRUFTSUPPFÖDARES UTSTÄLLNINGSHUNDAR ANFÖLL SMÅFLICKOR!

Det är inte särskilt orimligt att fråga sig varför en ordinärt byggd kvinna ska ha lov att hålla mastiffer i en villaträdgård inhägnad av en meterhög mur utan annan anledning än att hon tycker det är himla häftigt att visa upp dem. Det är däremot väldigt klokt av svenska SBK att förbereda informationsmaterial till hundägare, bostadsbolag, media och andra intresserade för att förklara hur det ska gå till, om man väljer hundar av sorter som kräver lite mera!

Bodil Carlsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar