måndag 4 februari 2013

ÅSKA PÅ IRLAND

Det var ett sådant gruvligt åskväder över irländska Wexford i fredags att en fyrårig cockertik tappade koncepterna och stack hemifrån! Hon jagar fasan och annat i skogen intill gården och inget skjutande har skrämt henne - inget annat heller som någon har märkt - men något måste ha varit speciellt med det här åskvädret, för tiken försvann. Hon var borta i hela två dygn och mycket, mycket hungrig och trött när hon plötsligt i söndags satt utanför dörrn... 
 
Hur jag vet det? Jo, jag pratade med killen som äger henne! Han äger den här hunden också och den säljer han. 

old  time sheepdog

- Är det en border collie eller någon sorts blandning? frågade jag. Mjae, det ville han inte påstå, eller rättare sagt - nä! Oreggad, men inte border collie. Han kände båda föräldrarna och de var då bra med får - kor, det kunde han inte lova. Gun shy? Hade han inte märkt, lite förvånad över frågan, men åskrädda, det kunde de nog vara... Agility och lydnad och spår, det trodde han nog att hunden skulle klara, men om det samtidigt skulle gå att göra en bra vallhund av honom, det visste han inte. Det fick kanske bli det ena eller så det andra, om man nu skulle satsa. 
Och så var det då än en gång frågan om var detta var för sorts hund.
-It´s just a collie, you know, an old time sheepdog, we  call them that around here...

Den här killen ligger ute på Irlands version av Blocket. Han går för 70 euro. Det är  gott om hundannonser nu. Där står saker som: "My son had to emigrate and there is no one left to train the dog"
Jag tittar på de sorgliga annonserna och på fotona av hundar som inte är border collies och inte blandraser heller. Jag undrar vad som händer deras ägare och var de och hundarna ifrån deras gårdar kommer att hamna. Jag funderar över vad hundarna är för något. 
Trefoil?

Dogs / Wexford
for sale

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar