fredag 22 februari 2013

"Har MH"


Detta korta tillkännagivande förekommer enligt uppgift på en del collieuppfödares sidor.
Låt oss titta lite närmare på det:


MH står för Mentalbeskrivning Unghund och är en beskrivning av hur hunden reagerar på en bana med riggade överraskningar. Många av våra läsare vet precis vad det är, men för nya läsare går vi igenom det hela lugnt och metodiskt. Beskrivningen innebär att en utomstående bedömare ska se hur hunden reagerar på händelser som kan förekomma i vardagen. Det börjar med att träffa folk, följs av lek med främmande person tillsammans med husse/matte, avslappning, koll på jaktlust, reaktion på uppflygande föremål, höga ljud och märkliga varelser (spöken) samt skott.

Idag kan en hund som avbrutit sitt MH när som helst under momenten få ”Känd mental status” i sin dokumentation. Även om hunden i fråga inte ens kommit till de tidigare momenten i banan. Det är en benämning som inte säger något alls om hur hunden är. Och det vet alla collieuppfödare (hoppas jag). De vet också att begreppet MH börjar bli alltmer känt. Kanske har de till och med valpköpare som undrar om föräldrarnas MH-resultat. I så fall är det toppen!

Vad som känns mindre bra är att se formuleringar som ”har MH”. Förmodligen är det ett försök att ge ett seriöst intryck inför mindre kunniga valpköpare. MH har en viss status trots allt, det ska finnas med, det kan ju imponera på någon.
Låt er inte luras, valpköpare! Det är fullkomligt meningslösa ord, precis som ”känd mental status” är i dagsläget. Det betyder att hunden har börjat gå banan men det betyder inte att den tog sig igenom med gott resultat.
Svenska Kennelklubben har den information ni vill ha – Hunddata. Där kan man se MH-resultat för alla hundar som gjort MH. Läs, begrunda och tänk på att rädsla har hög arvbarhet. Och det är just rädslor som är det största gisslet för vår ras. Allt ni undrar om MH, ”spindlar” och annat finns att läsa på rasklubbens hemsida: www.svenskacollieklubben.se
Tiden för ”har MH” är snart förbi. Valpköpare vill ha faktiska resultat, korten på borden och ärliga uppfödare.
 
Johan Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar