onsdag 30 november 2011

TILL MINNET AV EN HUND


Titta på den här hunden! Det var min hund. Hon var fantastiskt vacker - vig, snabb och stark. När hon satte fart uppför en slänt var det som att se vatten rinna uppför. Om hon såg eller hörde sämre än någon av mina andra hundar, var det ingenting jag någonsin märkte. Däremot var hon från tvåårsåldern så fruktansvärt skotträdd att hon säkert hellre skulle ha varit döv, om hon hade fått välja; det fanns perioder varje år då vi också skulle ha tackat ja till totalförlust av hörseln på den hunden. Det är svårt att se en sådan plåga och inte kunna hjälpa.


Ja, merle är bevisligen en defektdrabbad gen med gammalt ursprung och en liten men påvisbar risk för påverkan på syn och hörsel även i enkel upplaga. Sorry, men det går inte att argumentera sig runt den saken. Ja, den som väljer merle bara för att det är snyggt att hunden är blå väljer av estetiska skäl en enda gen och den genen är defekt: det går inte att argumentera bort det heller.
Däremot väljer den som selekterar en bra, duglig, långlivad hund som också råkar vara blå en lång rad andra gener på köpet. De generna kan utan vidare räcka till för att skapa en välfungerande hund och fylla en plats i aveln!
Det har de ju faktiskt gjort långt innan dekoraveln blev på modet. Det är därför genen har överlevt. Det som fungerade under hårda villkor förr fungerar förmodligen också idag. Svårare än så är det inte att argumentera för rätten att fortsätta avel på heterozygot blå merle.

Förslaget till ny djurskyddslag verkar riktigt bra. Avsnittet om exteriör extremavel på hund och vad som kan begäras av utställningsdomare hoppas jag att alla läser. Obligatorisk utbildning för uppfödare och obligatorisk information till valpköpare - äntligen! En ny, egen paragraf specificerar att ordet ”lidande” betyder både fysisk och psykisk smärta; med psykiskt lidande, säger lagförslaget, menas ångest och oro.
Hundarna av den ras jag tycker om har plågats av utbredd skotträdsla alldeles tillräckligt länge och om de nu till sist får lagen på sin sida, så är jag glad!

Med detta slutar serien om blue merle. Inga fler inlägg eller kommentarer.

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Hej
    När det gäller den nya lagen så undrar hur det skulle kunna utföra den och då tänker jag på Obligatorisk utbildning för uppfödare. Hur skulle de kunna göra detta till en lag. Det är ju stört omöjligt med tanke på all blandras uppfödning och ev tjyvparningar. Inte ens lagen med id märkta katter och kasteringar kommer kunna efterlevas. Vem skall hålla koll på allt sådant här. Det finns ju fortfarande en hel del hundar som inte är id-märkta och oreggade hos JBV. Det finns ju ingen Obligatorisk utbildning för bönder ens. Lagen om strikt ägaransvar är ju lätt lam. Ja det kommer att bli intressant hur de skall få ihop en sådan lag.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Håller med, Pia - det skall verkligen bli intressant. Men vem säger att man inte kan göra mer än sitta med händerna i kors och titta på?

    SvaraRadera