måndag 28 november 2011

GÄSTSKRIBENTINLÄGG: BLÅ BRISAD 2) forts

Som med det som ble sagt om dachsen i et annet innlegg: ” Om kondrodysplastiska stövare – taxar - överlag har fungerat som jakthundar med korta ben men normallånga liv i ett antal århundraden och fortfarande glatt går i gryt och driver rådjur, så finns det väl all anledning att misstänka att just den defektgenen är förenlig med rimlig allmänhälsa.”

Jeg bytter ut noen ord: ” Om merlehunder överlag har fungerat som vallare/brukshunder/familiehunder med noe reduserte sanser men normallånga liv i ett antal århundraden och fortfarande glatt fungerer i samfunnet, i hjemmet og på apellbanen, så finns det väl all anledning att misstänka att just den defektgenen är förenlig med rimlig allmänhälsa.”

Søken etter kunnskap ER ikke det samme som søken etter feil. Det er søken etter fakta. Jeg ber om unnskyldning for at jeg ikke tenkte at min kommentar kunne såre i den grad den tydeligvis gjorde. Men når de fleste fakta blir presentert med pessimisme i stedet for å se etter mulighetene, så får man som potensiell oppdretter (og sikkert som eksisterende oppdretter også) som ønsker å gjøre noe positivt for rasen, følelsen av at man ikke har noe å kjempe for. For om man leter lenge nok, så finner man tilsvarende problemer overalt. Og da betyr det at vi faktisk ikke har noe å avle på. Kan vi ikke bli dyktigere på å se på fakta på en måte som gir oss muligheter i tillegg til begrensniger? Hvis det går i de fleste andre vitenskapsområder, så må det da vel også gå an innenfor collieavlen?

Det som er imidlertid er bra med den type forskning som har vært presentert i forbindelse med den ”blå diskusjonen” er at man som eier, oppdretter og veterinær kan være oppmerksom på mulige problemer. Men:

Et problem er bare et problem når det ER et problem. Inntil da er det kun et potensielt problem. Men skal man uteslutte alt som er et potensielt problem fra avlen, DA har man et problem!
27 november 2011 21:17

Linda Yuen

6 kommentarer:

  1. Lysande Linda, du borde ha en egen blogg.. man blir verkligen inspirerad och glad över ditt sätt att skriva. Det sammanfattar det jag tänker och tycker, istället för pekpinnar och "vi är bättre än ni tänk" jobba för ökad information, samarbete och för att främja livskvalitén hos våra bästa vänner, oavsett ras och färg!

    SvaraRadera
  2. Jovisst mycket bra skrivet. Men Bodil är inte ute efter att förbjuda blue-merle. Hon lämnar här information och forskningsresultat. Kunskap kan man aldrig få för mycket av. Det gäller även att myndigheterna sätter sig in i detta.
    Nu går man ut med ett förslag på ny djurskyddslag. Bra tycker jag. Jag har lagt in lite text från förslaget på Collieinfo.http://www.collie.nu/collieinfo

    SvaraRadera
  3. Hej alla!
    Nej, jag är definitivt inte ute efter att förbjuda avel på heterozygot merle. :-)
    Snarast kan jag väl beskyllas för att vilja visa hur man kan argumentera, om man vill MOTSÄTTA SIG ett eventuellt förbud på avel med heterozygot merle...
    Ja, lite häpen och lite nedslagen blir jag när det är "pessimistiskt" att redovisa den bästa aktuella forskningen och att läsa att då tar man kämpaglöden ifrån de som vill bli uppfödare!
    Vad är det som får även vettiga människor inom hundvärlden att reagera som om det bästa och säkraste är att inte säga något om vad forskningen och myndigheterna säger om OSS?

    SvaraRadera
  4. Det har inte uppfattats som så av mig.. men tyngdpunkten ligger lite mer på på det negativa, därför uppskattar jag Lindas inlägg.
    Jag har läst det Wanda skriver om .. förslaget till ny djurskyddslag... redan sågat av vissa i pressen idag, MEN det är bra att det jobbas på det... bara med kunskap och ökad insikt kan uppfödare och köpare av hund värna om dess väl och ve! Visst vore det toppen med ett "körkort" för hundköpare?
    Avslutningsvis, mail och bloggar kan ju så lätt bli helt fel, uppfattas fel, då nyanserna inte alltid kommer till sin rätt.. så det gäller att verkligen tänka på hur man skriver så det man önskar poängtera verkligen kommer till sin rätt. Inte alltid lätt!

    SvaraRadera
  5. Nej, Ewa. Uppenbarligen inte. Jag ber verkligen än en gång om ursäkt för att jag skriver så dåligt att folk inte förstår varför jag skriver. :-) Till det mer positiva i lagförslaget är väl också körkortet för uppfödare?

    SvaraRadera
  6. .... tycker du inte skriver dåligt Bodil, men som jag tidigare nämnt i mail och bloggar är det av stor vikt att verkligen hitta rätt frasering/nyansering....när jag läser din text och det är mycket, med långa långa meningar, får jag känslan av att ngt är fel, men det är min känsla,.. men nu är det klarlagt så jag tycker att diskussionen kan fortsätta på ett annat spår! Keep up the good work and spirit!
    Körkort för uppfödare röstar jag för!

    SvaraRadera