tisdag 4 maj 2010

NYHETER FRÅN ENGLAND: TUFFING SÖKES!

På arton månader har tre stora engelska undersökningar av hundavel gjorts i kölvattnet på Jemima Harrisons nu berömda film PDE (Pedigree Dogs Exposed). APGAW-rapporten från en tvärparlamentarisk grupp, ytterligare en gjord av den betydande gamla djurskyddsorganisationen RSPCA och slutligen en till ledd av sir Patrick Bateson, professor i zoologi, som arbetade på uppdrag av engelska KC. Alla tre drog slutsatsen att det behövs en oberoende rådgivande grupp för att arbeta fram synpunkter på hur hundavel ska bedrivas i fortsättningen med hänsyn till djurhälsa. Det handlar om ”övervakning, forskning och utveckling; avelsstrategier; lagstiftning och reglering – samt utbildning och publicitet” (Dog World 22 april).
Medlemmarna i den rådgivande gruppen kommer att komma bl a från brittiska veterinärförbundet, RSPCA, KC, Royal College of Veterinary Surgeons, skotska parlamentet och den walesiska motsvarigheten Welsh Assembly. Nu letar man efter en första ordförande. En oberoende, hårdför person med erfarenhet av ordförandeskap på hög nivå som har ”förmågan att vinna förtroende hos regeringsministrar”...
Patrick Bateson:
”The health and welfare problems caused by dog breeding were first identified more than 40 years ago. We know the problems and we can find the solutions. Advances in science are improving our understanding of the issues and the potential solutions daily.”

Nyligen hördes en svensk hundjournalist blogga om att engelska KC inte är imponerad av svenskars idéer om hundavel. Man har inget för att försöka lära sin mormor hur en slipsten ska dras, sas det.
Nähä. Men det kanske är dags att vi här i södra Nordpolen blir imponerade av engelsmännen?
Anställningsintervjuerna till posten som rådgivarnas första ordförande står för dörren. Mormor håller på att få snits på sin slipsten!
När får vi en likadan här, tror ni?

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar