lördag 8 maj 2010

FRITT SKÖN – en kort repetition

Collievänner förstår, men håller inte med om, synpunkten att hundarna som visades på Cruft´s inte är collies och inte motsvarar rasens standard.
Självklart är de renrasiga collies. Tyvärr. Tanken att de skulle ha blandad härkomst hade varit lättare att smälta än tanken på hur rasens image driver iväg.
Självklart kan man anse att de motsvarar rasens standard. Respekterade domare och uppfödare anser ju uppenbarligen det. Självklart föder de upp och dömer efter sin tolkning av standarden.
Men om domarna (och uppfödarkretsen som de kommer från) har sitt fria skön och rätt till sin standardtolkning, så har andra också det. Det finns ingenting i rasens skrivna standard som säger att en collie måste se ut som hundarna på Cruft´s gjorde i år. Det finns en hel del i rasens historia och i colliefolkets och allmänhetens minne som säger att den inte ska se ut som hundarna på Cruft´s i år.
Det finns heller ingenting – utom en gammal dålig tradition – som säger att hundaveln måste domineras av en liten grupp väletablerade utställningsentusiaster i inbördes tävlan.
Det finns ett annat sätt. Vi säger inte att det är dags här och nu, men vi säger att det går att göra.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar