torsdag 13 maj 2010

KOMMENTARERNA OM BLANDRASER...

En del av kommentarerna på den här bloggen får en att vrida sig. ”Blandrasförespråkare”, minsann! Tjena! Det är förstås därför vi som skriver här har renrasiga hundar... ”Ni kan ta er Fido och dra” - jo, man tackar. Har kommentatorn kommit på tanken att hela buntar av folk numera tar sin blandade eller oreggade Fido och drar?
I svarta stunder funderar jag på att leja någon att försvara den traditionella renrasaveln. Någon som kan leverera ett par sammanhängande argument! Någon som inte behöver markera sitt förakt för andras hundar i var och varannan mening.

”Förstår inte föraktet för renrasaveln” - skrev en av våra som vanligt anonyma meningsmotståndare. Jasså, inte? Då ska jag berätta lite för dig om var föraktet för renrasaveln finns nånstans och hur det ser ut.
I ett och ett halvt år har jag hållit på med att springa ner människor med blandrashundar och fråga ut dem. ”Hur kommer det sig att du har blandras?” Och om jag hade varit uppfödare av renrasiga hundar, så hade jag lyssnat mycket noga till svaren. Här har ni några.

Ung tjej i marknadsstånd i Hjo. Hade golden/collie. Varför det?
Jo, hennes första hund var en renrasig cocker spaniel, stamtavleförsedd och reggad och allt ni kan begära. Men han fick avlivas i femårsåldern – för den ärftliga ögonsjukdomen som höll på att göra honom alldeles blind. Hennes andra hund var också renrasig och reggad. Den hunden råkade ut för en annan ärftlig, rasbunden sjukdom och dog ung. Tjejen som berättade detta för mig fick tårar i ögonen när hon pratade om sina döda hundar. Nu hade hon alltså blandras och det var hon glad för.
”Kan du tänka dig renrasigt igen?” frågade jag, som tyckte att hon hade haft fruktansvärd otur. Men det kunde hon inte: hon ville ha en frisk hund.

Äldre man på torget i Hjo en annan livlig marknadsdag. Mindre hund av helt obestämbart ursprung. Han berättade stolt om de fyra ingående raserna och pekade ut en bit päls, som lockade sig nära ryggraden – ett minne från spanieln – och den breda pannan, som han menade kom från schäfern. Tyvärr kunde han aldrig ha hunden lös ute i skogen, för jaktlusten hängde med efter drevern, men annars var han mycket, mycket nöjd med sin hund. Renrasigt kunde han inte tänka sig. Vet ni varför? Hans hund hade inte behövt ett veterinärbesök en enda gång, inte varit sjuk en dag i sitt liv.... som var fyra år långt!
Jag tappade hakan, men han vidhöll – det var hans bestämda uppfattning att för att få en hund som höll sig frisk in i sitt femte levnadsår måste man ha blandras. Renrasiga hundar, förklarade han för mig, var liksom sjukare, det var något ömtåligt och nervöst över dem. Han kunde inte riktigt säga varför det hade blivit så, men så var det.

Arbetskamrat med renrasig hund, som under längre tid utvecklade knepiga exemliknande hudförändringar. Veterinären blev inte klok på det hela, men till sist lugnade det ner sig. Ägaren erbjöds ny fördelaktig hundförsäkring och nappade. Exemen blossade upp igen, det blev nya veterinärbesök och till sist kom diagnosen – sköldkörtelsjukdom! Solklart ärftlig, som veterinären sa. Ägaren pratade med uppfödaren. Hon pratade med hanhundens uppfödare också. Ingen av dem hade hört talas om någon sköldkörtelsjukdom på sina linjer. Och eftersom alltsammans hade börjat innan min arbetskamrat bytte försäkring, så täckte den nya försäkringen inte kostnaden för varken diagnos eller behandling. Så summan som min arbetskamrat fick betala i slutändan hade gott och väl täckt kostnaden för två nya valpar av den rasen. Men det var inte det som gjorde henne rasande. Hon var säker på att de ljög! Detta var en inte så stor ras, sett till antalet, uppfödarna bodde i närheten av varandra, en av dem var domare, de lånade avelshanar av varandra. Klart de höll ihop! ”Och så står dom där sen och dömer fram varandras hundar...!” sa hon.
Här, kära läsare, snackar vi rasavelsförakt.

Ni vet, och jag vet, att det här inte stämmer. Man måste inte alls ha blandras för att en hund ska nå sin fyraårsdag utan allvarlig sjukdom. Den unga tjejen i marknadsståndet hade faktiskt haft en förfärlig otur. Sköldkörtelsjukdomen hos den tredje hunden är troligast recessiv, så ingendera uppfödaren behöver ha haft en aning om att tiken och hanen bar på varsin gen för den.
Ni och jag vet också, att ingen av de här blandrasägarna lever så trygga som de tror. Man hoppas ju att den unga tjejens otur ska vara slut, för annars riskerar hon att upptäcka att generna för t ex HD precis som generna för mycket annat struntar blankt i rasgränser: kommer blandrastiken från en goldenlinje med HD-belastning eller sköldkörtelfel och en collielinje med samma sak i bagaget, så är det skaplig chans att hon står där med en sjuk hund till – HD eller sköldkörtelfel eller både och! Den äldre mannen med fyrvägskorsningen hade gjort den klassiska upptäckten – blandar man, så vet man inte om rasanlagen försvinner när man hade hoppats få dem, eller dyker upp när man inte vill ha dem. Och mot en dominant sjukdomsgen har man ju inget skydd alls hur mycket man än blandar. Den genen går sin väg rakt fram till hälften av valparna ändå.

Men det är inte vad vi vet som spelar roll här. Det som betyder något är vad de här hundägarna tror!
Det är det som avgör var de köper valp nästa gång. Två av dem lär inte gå att övertala till att köpa renrasigt och med den tredje är det nog osäkert. De litar inte på renrasaveln.
Och då vill jag fråga er – våra anonyma vänner, som kommenterar bloggen med tillmälen som ”byrackor” , och alla andra företrädare för den ädla hundavelns traditioner:
Tror ni att det hjälper att vara snorkig? Eller har ni ett enda vettigt sakskäl att komma med, om ni vill att de här valpköparna ska satsa på renrasigt en gång till?
I så fall är det dags att komma fram med det nu, för blandrasaveln exploderar i nyllet på er.

Bodil Carlsson

8 kommentarer:

  1. Så sant Bodil. Att vi är många som har renrasiga hundar som inte varit sjuka trots att de uppnått hög ålder påverkar inte dem som drabbats. Att blandraser skulle vara friskare är en gammal "tro". En fördel har de att de oftast är utavlade, men de lyder under samma genetiklagar som de renrasiga hundarna. Så det är upp till rasuppfödarna att avla fram friska, stabila individer och visa att detta är viktigt. Dessa blandisägare struntar i utställningsresultat, de vill ha friska, sunda och orädda hundar.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att en del vill "uppleva" en kull och bryr sig inte om om det är en korsning eller ej. Lite pengar hägrar också. Det är lätt att se att för en del raskorsningar betalas det okristligt höga priser. De vet att man behöver inte regga och allt annat som vissa behöver göra innan leverans.
    Genom mitt liv har många hundar passerat. Det är ett FÅTAL av dessa renrasiga som varit hos veterinär annat än för vaccinering eller hd- röntgen. Så gott som alla har blivit åtminstone 10 år, oftast 12-13. Många andra jag känner säger samma sak. Ytterst sällan vet.besök och gamla hundar.
    Jag tror att en del har säkert haft otur i sitt val av ras eller valp. Hur många av oss människor är utan skavanker? Det gäller att hålla dem i lagom hull(och här brister det ofta), lagom motion och ha ett innehållsrikt liv. Då är chansen större att det går bra.
    Hälsningar Elsy

    SvaraRadera
  3. Hej Elsy! Min egen erfarenhet är den samma som din. Min yngsta "normalt" döda collie blev bara 11 och jag kände mig snuvad på ett par bra år, när hon dog. En annan dryga 13, död i njursvikt. Sheltien 14, död i njursvikt efter ett kärnfriskt liv, aktiv intill de sista sorgliga veckorna.En hund av sju renrasiga död ung, åtta år gammal, efter en beteendeförändring som kom smygande och gick hand i hand med allmän avtackling - trolig diagnos hjärntumör. En enda av nio död ung, welsh sheepdog i epilepsi som debuterade med ett dödande anfall. De har alltså levt lika länge som människor kan förväntas göra, med en och annan sorglig sjukdom som tar en eller två för tidigt.
    Men renrasiga hundars rykte hos allmänheten är en annan sak. Tre av mina collies har haft skotträdsla. Det går inte att förneka, så är det. Allmänheten tror att ALLA collies är skotträdda och dessutom rädda för allt annat! PRA finns hos cocker spaniel. Allmänheten tror säkert att MASSOR av cockers blir blinda.En renrasig hund får sköldkörtelfel. Allmänheten vet inte att det får blandraserna också.
    Här finns ett stort informationsjobb att göra för oss som tycker om de renrasiga hundarna!

    SvaraRadera
  4. Har aldrig ägt en blandrashund.
    I barn- och tonåren hade jag (min familj) en airedaleterrier och en schäfer - båda blev mellan 11-12 år.

    1980 köpte jag min första egna hund - en goldentik - levde frisk och lycklig i över 14 år. Andra goldentiken fick någon immunstörning och tappade små bitar av sina stora trampdynor på baktassarna - läkte ut på några dagar (hon fick en lite sko av kirurgtejp på och det räckte fint), detta uppkom ca 2ggr/år. Påverkade henne inte nämnvärt och hon blev över 12 år - inga andra defekter whatsoever.
    Familjens förste västgötaspets blev närmare 15 år - kärnfrisk, den andra lika gammal och frisk hela livet, den tredje 15 år och 3 mån - kolossalt frisk ända till den absolut sista tiden. Doteras första två collietikar blev också gamla, den ena 13, den andra 12 år.

    Just nu har jag en 3-årig colliedam (har inte varit sjuk en dag i sitt liv hittills), en snart 10-årig västgötaspetsdam (har haft en liten magåkomma, annars inte en "sjukdag"), en 5-årig västgötaspetsdam - även hon oförskämt frisk och alert.

    Att blandrashundar överlag skulle vara friskare än renrasiga hundar - nähä, det tror jag inte på!
    Däremot tror jag på att det finns en mörkerzon bland en del uppfödare av renrasiga hundar - man skyltar inte precis med defekter och sjuka individer - lättare att halka över och låtsas som om det regnar........

    Just DEN defekten eller just DEN sjukdomen "har jag ALDRIG upplevt i MIN uppfödning" - nä nä....

    SvaraRadera
  5. Britta! Jag tror inte heller på det!
    Men problemet är att väldigt många valpköpare och hundintresserade bland vanligt folk tror på det. Vi VET att renrasaveln har sysslat med typer av avel (liten, liten ursprungsgrupp/linjeavel/matadoravel) som oundvikligen måste sluta i en förtätning av vissa sjukdomsanlag - olika för varje ras. Man ville ha "den äkta typen" och "det rena blodet" och tog till avelsmetoder som man trodde skulle säkra resultatet - och resultatet blev därefter, för PRA följer cocker som urinsyresten följer dalmatinern, som syringomyelin följer cavalier King Charles, som koppartoxikosen följer bedlingtonterriern och som blödarsjukan följde de gamla europeiska kungahusen - släktskapsavlade för sitt rena blod och sin stamtavla. Sjukdomsgenetikerna fullkomligt älskar rena hundraser, inte för att alla är sjuka utan för att en såpass stor andel är bärare av ett eller ett par defektanlag att det är väldigt svårt att hitta motsvarande anhopning hos utavlade människor.
    Insikten om detta har spridit sig hos vanligt folk under många år, tyvärr i uppförstorad och förvrängd form: varenda renrasig hund är antingen redan väldigt sjuk, eller så blir den snart, och bara man blandar så blir det friskt!Ingetdera stämmer.

    Det folk i allmänhet helt enkelt inte alls har kläm på är de stora insatser som många rasklubbar och enskilda uppfödare gör för att kartlägga och komma till rätta med problemen. D v s man hör när professor Bateson säger "The problems caused by pedigree breeding began to be identified more than 40 years ago" - men de hör inte fortsättningen: "We know the problems, so we can find the solutions."
    Det har definitivt inte bidragit till förtroendet att, som du säger, det har funnits en stark tradition av att tiga och neka.Det var upprörande att läsa engelska hundnätfora där förtvivlade dalmatinerägare berättade om hundar som blev sjuka, skrek medan de kissade blod, och t o m dog i något så extremt plågsamt som akut stopp i urinvägarna. Medan dalmatineruppfödare hävdade att de hade aaaldrig haft något sådant i sin uppfödning...
    Ska man övertyga folk om att renrasuppfödare är att lita på, så ska man nog få upp korten på bordet.

    SvaraRadera
  6. Jag tänker köpa blandras nästa gång, men det beror inte på att dom anses friskare utan pga tjafset mellan rasfolk!!!!

    Mvh G

    SvaraRadera
  7. Hej G!
    Det är faktiskt det enda skälet till att köpa blandras....

    SvaraRadera
  8. Thomas Wallenberg20 maj 2010 kl. 19:53

    När jag och sambon besökte Strömsholm i måndags (äger en katt som allvarligt skadat ögat),hamnade vi bredvid en ung mamma med barn och hund i väntrummet. Eftersom det var ganska uppenbart att hunden var av blandras, frågade jag förstrött vilka raser som var inblandade. Svaret blev; appenzeller sennen, leonberger och golden retriever. Jag nickade lika förstrött, och undrade sedan kring orsaken till deras besök på djursjukhuset. Jo, förklarade den unga matten, syftet med besöket var vattengymnastik på grund av gravt hd-fel.....Ridå!

    I samma andetag berättade kvinnan att hemmavid fanns även en renasig leonberger, som var helt hd-fri. Blandrasen hade de röntgat samtidigt som den renrasiga hunden, bara för skojs skull, med resultat D/D, emedan leonbergern hade A/A. Hur var det med de genomfriska blandraserna? Kan det inte snarare vara så, som Bodil flera gånger påpekat, att dåliga gener har stor chans att slå igenom om de nedärvs från två håll samtidigt, oavsett om avelsdjuren är renrasiga eller inte?

    SvaraRadera