tisdag 21 juni 2011

TIO STEG FÖR HUNDEN 1)

Jemima Harrison


TIO STEG FÖR ATT RÄDDA DEN RENRASIGA HUNDEN

Artikeln publicerad i Dogs Today juninumret 2011. Bloggversionen på Pedigree Dogs Exposed översatt för publicering på Collievänner med författarens tillstånd.Vi säger som Jemima – detta är ett diskussionsinlägg, så kommentarer och invändningar välkomnas!

Det är snart tre år sedan Pedigree Dogs Exposed sändes på bästa TV-tid och förändrade många människors sätt att se på renrasiga hundar.
Ägare till vissa av "högprofilsraserna" – d v s raser med stora hälsoproblem – säger t o m med att de har fått skällsord slängda efter sig på gatan. Där det förr bara fanns fascination och nyfikenhet inför raser som engelsk bulldogg och napolitansk mastiff finns numera ofta medlidande och ibland vrede. Många har fått upp ögonen – även om det inte gäller alla arma shar-pei.

Visst köper folk fortfarande stamboksförda valpar – kennelklubbens reggsiffror föll omedelbart efter Pedigree Dogs Exposed, men har återhämtat sig efteråt. Men att sälja s k designerhundar har aldrig gått bättre och att ta sig an en hemlös hund ser många som en bra sak. Det handlar inte om människor som inte har råd att punga ut med 500 till 1500 pund för en renrasig hund. Det handlar ofta om ett medvetet val av människor som har bränt sig på att vara med om hur en renrasig hund dött i förtid eller lidit av ett hälsoproblem som ägarna upptäckte var bara alltför vanligt i rasen.

Korsningarna och blandisarna har strålande tider och den renrasiga hundens sol går ner. För min del är jag övertygad om att det måste hända för att den ska kunna gå upp igen. Domedagspredikanterna bland renrasfolk pratar om "renrashatarna" som vill göra av med alla stamboksförda hundar. Själv anklagas jag ofta för att vara en djurrättsaktivist och för att vara hemlig agent för grupper som PETA*, som (enligt vissa) ser ägandet av sällskapshundar som någon sorts slaveri och som inte kan se det berättigade i någonting annat än en slumpmässigt hopkommen blandis.

Ingenting kan vara mera fel. Men etiskt och moraliskt kunde vi inte bara fortsätta som vi gjorde. Det var dags att hojta "Stopp!" för vårt sätt att avla stamboksförda hundar så att det kan byggas upp igen till något bättre – något som vi verkligen kan vara stolta över.


Översättning: Bodil Carlsson

*PETA, USA-baserad djurrättsaktivistorganisation. Översättarens anm.

1 kommentar:

  1. Instämmer hittills med allt denna kvinna skriver.
    Sätt stopp, fundera rejält och kom tillbaka tio gånger bättre. Det är nog vägen man måste gå för att vissa renraser överhuvudtaget ska överleva!

    SvaraRadera