torsdag 2 juni 2011

SAME SAME BUT DIFFERENT?

En sak som slår en är att berättelserna från hundvärlden är så lika. Samma sorts problem, samma motsättningar, samma försök att få tyst på åsikter som inte passar. Vilken ras det gäller spelar ingen större roll och inte vilket land det utspelar sig i heller. Det är samma personangrepp och påhopp, samma maxade tonlägen och samma ovana vid att folk har rätt att säga vad de tycker, även om dominerande uppfödare tycker något annat. Samma inbitna idé om att den som talar ska straffas.

En collie biter Fredrik Steen och det må vara hänt – killen har ett jobb där en och annan risk för hundbett ingår. Men när han skriver om det, rycker Gänget ut och vill ha tyst på honom. Dålig reklam för rasen! En pinscher på utställning biter en domare i näsan och det må vara hänt – shit happens och hundar har tänder, så en och annan gång måste en sån sak inträffa. Men när en kameraförsedd f d journalist, själv pinscherägare, råkar vara på plats och skickar fotot till Hundsport, som publicerar det – då rycker Gänget ut. Det där skulle aldrig ha fått hamna i tidningen – dålig reklam för rasen!
Gänget bryr sig sällan om vad som verkligen händer och ännu mindre om varför det händer. Gänget bryr sig om fasaden.
Gänget beställer tystnad.

Collien bet Fredrik Steen för att den var rädd. Det säger Fredrik Steen. Men varför bet pinschern? En person som är väl insatt i rasen och rasklubben berättade så här. Pinscher förväntas kunna ha viss skärpa i en del situationer. Den behöver med andra ord bra nerver och omdöme, så att den förstår när skärpan behövs och när den ska stoppas undan.
Nu är det inte så att alla har de nerverna och det omdömet. En del pinscher har problem med skotträdsla – andra med hanterbarhet och tillgänglighet. Så en del valpköpare har stått där med hundar som lätt blir osäkra och lätt tar till tänderna och en och annan pinscher har avlivats av den anledningen.
Inom rasklubben finns då uppfödare, som vill göra något åt saken. En av dem skrev på sin hemsida, att det var illa när klubbens valphänvisning hade kullar efter hundar som brast i tillgänglighet och kontakt. Man kunde förresten gärna kräva HD-röntgen också. Vet ni vad som hände?
Rasklubbens styrelse bestod av andra uppfödare. De uppskattade inte uttalandet så de ... anmälde henne till SKK:s Disciplinnämnd. Enligt deras sätt att se har hon inte rätt att säga det hon tänker.


Disciplinnämnden frikände. Självklart gjorde den det! SKK känner till grundlagen om yttrandefrihet, även om vissa av dess uppfödargrupper inte gör det. Numera finns rentav en facebooksida, där pinscherägarna diskuterar pinscherskärpa av hjärtans lust. Uppfödarens hanhundar efterfrågas, därför att de ses som godmodiga jyckar som förväntas dela med sig av sitt sinnelag till sina valpar. Allt väl?

Nix! Det är inte rimligt att en uppfödare ska åka på personligt obehag och advokatkostnader för att freda sig mot påhopp av personer som ser sina marknadsandelar hotade, så fort någon öppnar munnen.
Det är inte rimligt att vi fortfarande har uppfödargrupper som tror att en rasklubb är deras privata reklamblad och SKK deras handräckning i fasadputsning.
Och det är inte riktigt rimligt eller ens rättvist mot valpköparna att uppfödaren som jobbar för tillgängliga och stabila hundar ska finnas på samma köpahund.se som tystnadsbeställarna.
Vem hade ni velat köpa pinscher av?



Bodil Carlsson

6 kommentarer:

  1. Väldigt intressant blogg, som behövs. Den kommer jag följa.
    Stick ut hakan mer, det är aldrig fel att tycka.
    Mvh Karin Larsson

    SvaraRadera
  2. Nej - det är definitivt inte rimligt att uppfödare som bemödar sig om att avla på tillgängliga och stabila hundar ska behöva konkurrera med uppfödare som struntar i sådana egenskaper.
    SKK:s annonstorg riskerar att få en trovärdighet likvärdig Blockets. Och det är inte positivt...

    SvaraRadera
  3. Nej, det är det inte. Det kommer inte att bidra till ställningen för stamboksförda hundar. Eller tror någon att explosionen av blandrasavel beror på att renrasaveln har saknat en annonsplats på nätet?

    Däremot är det nog så att det finns en risk att man glömmer de riktigt bra saker som SKK har gjort på senare år.
    Men som sagt, se kommande inlägg!

    SvaraRadera
  4. Hej
    Jag är glad att du tar upp detta ämne. För ett tag sedan återgav jag en händelse skriftligt, med en hund som bet en domare på en utställning. Dessutom prisbelönades hunden till en vinnande titel. Min rasklubb samt domaren ville anmäla mitt agerande till föreningskommitten. Jag kände mig tvungen att be alla om ursäkt för att jag skrev ner det jag iakttog.
    Jag är intresserad av mentliteten på vår ras, hundar med oönskat/oacceptabelt beteende skall inte skall prisbelönas.

    Mvh anonym

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym!
    Tack för kommentaren. Du är ny här och din kommentar är sansad i tonen (även om innehållet gjorde mig lite förbluffad) och därför släpps den igenom, men se annars reglerna för kommentarer. Det räcker bra för oss om vi vet vem du är, då får du gärna vara anonym för andra!

    SvaraRadera
  6. Anonym, tyvärr är du inte ensam om att ha upplevt detta, vi har hört och upplevt liknande situationer.
    Alla som är involverade i tävlings- och utställningsverksamhet vet att oacceptabelt beteende MÅSTE rapporteras. Även om det är ens egen hund. Som vanligt tror en del att reglerna inte gäller dem och uppträder hotfullt mot de som vittnar om att det som skett faktiskt skett.

    Nu väntar jag på blanketten som fylls i vid Oacceptabelt ägarbeteende. Den behövs!

    SvaraRadera