lördag 8 december 2012

SNÖ OCH CIVILKURAGE

Snön faller. När den faller i Stockholm hamnar det i Rapport. (I somras gick en vild bisvärm samma väg. Det var inget med bisvärmen förutom att den satt på en husvägg i 08 city.)
Vi har 40 cm snö på träd och hustak; mer än så på marken, där vinden tornade upp den. Hundarna letar kissplatser. Hästarna kommer in i galopp med snön sprutande om hovarna – de störtar fram till syrenträdet där fågelfröautomaten gungar tom i kvällningen och tuggar i sig nedfallna havrekorn och solrosfrön. I morse gick rådjursspåren ända fram till stängslet. Någon måste komma ihåg platsen där man kunde hitta Renfor för två år sedan.
Väderprognoserna går inte att lita på helt och fullt. Snöovädret som kommer in i morron – går det loss bara på hallänningarna och smålänningarna, eller tar det en sväng förbi oss? Vedkorgarna är fyllda, ved uppstaplad i den öppna spisen, späntstickorna till höger och gamla dagstidningar staplade lätta att komma åt till vänster. Ficklampsbatterierna står på laddning. Värmeljusen är framflyttade. Ett nytvättat lager varma kläder väntar. Reservvattenhinkarna framtagna. Ifall att!
Snötunga träd som faller över ledningar ger praktiska bekymmer. Djur behöver vatten i flytande form även om det är strömlöst hemma.

Vår trogne gamle stallkatt Barney har fått konkurrens. Den nye dök upp ur ingenting och bredde genast ut sig. Han har den finaste blanka svarta kostym och det vitaste skjortbröst och när man tittar på honom, jamar han så hyggligt, som en vanlig civiliserad katt. Så fort man vänder ryggen åt kommer hotfulla strupljud och väsanden. Så det fanns bara ett tänkbart namn på intränglingen.
Nu bär vi uppvärmt käk tre gånger om dagen till Barney och JimmieÅkesson. Han blir gradvis mindre aggressiv, när han inser att det finns en matskål åt honom också och en plats bland höbalarna att värma sig på.

Såg ni den filippinske delegaten i Doha på nyheterna igår? Killen som grät? Han sa – ungefär - ”Vi kan inte hålla på så här, fördröja och prata detaljer! Vi är inte här för att göra our political masters nöjda. Vårt ansvar är mot alla miljarderna människor som är beroende av våra beslut!”
Heder åt den killen och lika mycket civilkurage till oss andra!

Trevlig, lagom snöig och kall, helg önskas alla läsare.

Bodil Carlsson





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar