tisdag 4 december 2012

OCH VAD ÄR CBI?


Vi fick en fråga – vad är CBI?
Jag ska inte låtsas som att jag sitter inne med hela svaret, för det kräver mer tid än jag har just nu. Men så här ser det ut. CBI är ingenting alls i stil med en rasklubb, en sammanslutning av rasklubbar, en underavdelning av någon nationell kennelklubb eller något annat som vi är vana vid från hemmaplan.
CBI har ingenting gemensamt med irländska IKC eller engelska KC – utom möjligen egenskapen att framkalla en del förlägenhet hos båda dessa värda organisationer. CBI har ingenting med raser att göra – utom att man gissningsvis riktar in sig på de som det är störst efterfrågan på.
CBI är inte vad de flesta av oss här skulle kalla hunduppfödare.
CBI är kommersiella lantbrukare som har bytt produktionsart. OK?

Precis som i Wales finns i republiken Irland och i Nordirland stora kommersiella kennlar. De brukar lyda under kommunal regler och kommunal tillsyn. I fattiga landsändar, där det är ont om jobb och ont om pengar, ses de nog ofta som lovvärda företagsintiativ. Är det inte bättre för kommunens skatteintäkter, bättre för bygden och bättre för X, om X slipper sälja gården och flytta? I stället bygger X om lagårn och startar hunduppfödning.
Canine Breeders Ireland är en intresseförening på omkring 600 uppfödare. De finns på båda sidor om gränsen mellan Irland och Nordirland sedan åtminstone 2006. 2010 träffade de representanter för den nordirländska regeringens jordbruksdepartement för att tala om vad de tyckte om förslag på krav och inspektioner och tillsyn. Protokollet ligger på nätet och det är inte mycket som Canine Breeders Ireland tycker om.
De vill inte ha några inspektörer och löst folk från kommunerna springande. De vill att det ska vara jordbruksverkets veterinärer och inga andra – det är folk som har vana vid lantbrukets djur och vet vad de håller på med. CBI tycker inte att det är skillnad på djur och djur. De föds ju allihopa upp för ägarens vinst, varför hyckla om saken?
CBI tycker inte att det ska vara en massa åsikter och förbud om svanskupering på valpar. Det är det ju inte när det handlar om gris eller lamm. CBI tycker inte att det ska vara en massa regleringar av hundförsäljning över nätet. Det är det ju inte för andra varor.
En mr D. Hamilton presenterar sig att large-scale dog breeder. Han är involverad i export till England, Skottland och världen runt och han säljer till andra hunduppfödare där... vilket inger en intressant tanke om varför hans organisation är så stört emot chipmärkning, tycker ni inte?

Hur som helst – here is the million dollar question och the million dollar svar. Vad är CBI?
En intresseorganisation för exportörer vars totala exportvärde för hela Irland, republiken och Nordirland, enligt deras egen uppgift är mellan 400 och 500 miljoner euro per år. 

Bodil Carlsson 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar