onsdag 5 december 2012

INTE CBI!

Det ni hittar via den här länken är inte CBI.  Det är vad CBI vill skydda sitt varumärke mot. Det är - tror jag - själva anledningen till att CBI är angelägna om att ses och höras som diskussionspartner till jordbruksdepartement och annat. De vill att det ska framgå, att de inte alls är emot all insyn, alla lagförslag och all inspektion... CBI har licens för sin uppfödning! CBI vill vara seriösa. De vill distansera sig från sammanblandning med den illegala exporten från "Europas valpfabrik", Irland. Hur det kan gå till kan ni läsa i länkens artikel i engelska Dog World, daterad 5 december. Den här gången var det 87 valpstackare av de populära småraserna - billiga att föda, lätta att trycka in i små utrymmen, lätta att transportera i mängd i andra små utrymmen, lätta att sälja och efter vad det står lätta att få bra betalt för också.
Kan det bli bättre?

Irländska SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) säger alltså att de tror att upp till ett tusen valpar varje vecka transporteras från olicensierade valpfabriker. I oktober hittades 36 valpar packade i pappkartonger i två bilar i Dublin med skabb, öronskabb, loppor, ögoninfektioner och parasiter.
Verksamheten är organiserad och lönsam. Man hämtar upp valparna i Irland, säljer dem via internet i Wales eller England och tjänar riktigt skapligt med cash på dem. Vissa valpar kan dra in 1 000 pund - jag skulle gissa just på de gulliga, eftertraktade dvärgraserna, som de pommar, franska bulldoggar och westiesar som hittades nu senast i Manchester - och i jämförelse med att försöka dra in samma summor på att smuggla annat, som har mycket högre straffsatser och större risk för upptäckt, så är detta förstås ett smart val.

Folk kommer att fortsätta göra det valet så länge det finns en efterfrågan. Och så länge det finns sjuka massproducerade illegala smuggelvalpar, så kan CBI framstå som seriösa hundvänner.


Bodil Carlsson


1 kommentar:

  1. Det var ju det där med att allt är relativt... Jämfört med den smuggling som beskrivs i artikeln kan det tyckas vara en struntsak att motsätta sig ex chipmärkning av valpar.
    Men hur ska man sälja in idén om seriös och ansvarsfull hunduppfödning, om det ses som en motkraft till egen ekonomisk vinning?

    SvaraRadera