måndag 6 februari 2012

Rapport från konferensen



Helgen ägnades åt lokalområdeskonferens på Kydingeholm, utanför Uppsala. Det är ett återkommande arrangemang som internt kallas ”personalmöte”. Medlemmar i SCK från hela Sverige träffas för att få information, diskutera och dessutom ha kul tillsammans. Många av de projekt som genomförs i SCK:s regi har sitt ursprung i en av dessa konferenser. Det finns gott om fantastiska idéer runt om i colliesverige!

Helgens konferens avhandlade bl a den smått unika ”Collieägarutbildningen”. Det är ett utbildningspaket som varje medlem i collieklubben kommer att kunna del av i studiecirkelform och som innehåller:
Juridik
Genetik
RAS (Rasspecifik Avelsstrategi)
Beteende
Anatomi och rasstandard
Uppfödning
Utbildning är vägen till kunskap och den får SCK:s medlemmar ta del av efter – gissa vad? Jo, efter ett förslag på en tidigare Lo-konferens. Detta är en bra sak eftersom målet är att alla som börjar en uppfödning ska ha så stor kunskap som möjligt och som ”vanlig” collieägare är det ett enkelt sätt att få lära sig massvis om rasen.

Vi tittade också på några filmer med BPH, Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund. Man skulle kunna kalla det valp-MH. Då beskrivs bl a nyfikenhet på människor och ljud, lek- och kamplust, ängslan för underlag mm. Det är en beskrivning som alla raser kan göra. MH är ju i första hand till för bruksraserna.

Så gick vi förstås igenom det senaste inom SCK:s och SLU:s gemensamma projekt, Mentalt Sund Collie. Det spännande nu är framtagandet av avelsvärden som kommer att tilldelas varje registrerad collie i mån av information. Det är en uppskattning baserad på den information som finns om hunden och dess släktingar och kallas ”skattat avelsvärde”. Ju mer information som finns, desto säkrare blir det skattade avelsvärdet. Ännu en anledning att få så många som möjligt att gå MH med sin hund!

Det här var några av de saker vi pratade om och de får tjäna som exempel på vilka fördelar det finns med att vara medlem i en bra och aktiv rasklubb. I sann demokratisk anda kan alla medlemmar påverka hur, och med vad, klubben ska arbeta. Det viktigaste av allt är förstås att vi alla vill rasens väl. Vi vill ha nyfikna, orädda, sociala och leklystna collies.
Så – bra jobbat SCK!

Johan Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar