tisdag 28 februari 2012

RINGAR PÅ VATTNET: "This has to stop..."

En hel del reaktioner på uppföljaren till PDE i stora brittiska dagstidningar och redan ligger en artikel ute på Wikipedia. Läs själva om lite boxergenetik.
Fundera på vilken typ av uppfödare som framstår som trovärdig i allmänhetens ögon! Fundera på vilken typ av avel som framstår som ohållbar.
Fundera på vilken sorts rasklubb som håller in i framtiden - den som talar öppet och redovisar åtgärder? Eller den som bara håller tyst?


Bodil Carlsson

7 kommentarer:

  1. Inget man behöver fundera över Bodil, det är självklart. Ärlighet varar längst, ett gammalt ordspråk som håller ännu.

    SvaraRadera
  2. Tror du har helt rätt, Lolo - även om (som påpekas från bl a engelska veterinärer både nu och tidigare) det finns betydande uppfödargrupper som inte ens börjat fundera, både här och där.
    Men såg du längst ner i Wikipedia-artikeln hänvisningen till svenska SKK och svenska boxerklubbens inavelsgrad - äsch! Menar förstås beräknade inavelsgrader hos svenskuppfödda boxer!
    Yepp, kanske fånigt, men kände mig lite stolt...

    SvaraRadera
  3. Ja Bodil inget fel i att vara stolt, men det är Per-Erik Sundgren vi kan tacka för att SKK gick in med restriktioner om den höga inavelsgraden.

    SvaraRadera
  4. Lolo, du som har varit med länge - how did it happen? SKK var framsynt, Per-Erik var svårtystad - eller både och?

    SvaraRadera
  5. Kanske lite av varje. P-E berättade då han blivit pensionär och var ännu mer frispråkig än då han jobbade för SKK och SLU att han fått ta mycket "stryk" från både hög och låg inom SKK men han ville inte ge sig för djurens skull! Sen fanns det ju flera personer inom hundorganisationerna som var framsynta, absolut men i min värld är det ändå P-E envishet oändliga tålamod och vilja att lära ut det han kunde som gjort absolut mest för uppfödares syn på ex. inavel. P-E har väl varit lite som Anders Hallgren varit för dressyrmetoderna, även om liknelsen haltar något:-)
    Jag hoppas P-E ser ned på oss i sin himmel och kan känna sig lite nöjd med att en del av det han slogs för har blivt norm här i Sverige.

    SvaraRadera
  6. Bettan, låt oss ge killen lite till att titta ner på med ett leende... Gissa om han skulle ha velat få vara med om Projektet!

    SvaraRadera
  7. Bodil jag hade i perioder ganska mycket kontakt med Per-Erik, dels för att vi flera gånger anlitade honom som föreläsare på våra konferenser, dels för att rådgöra med honom när SKK undantog collie för att omfattas av "Känd Mental Status" i början på 2000-talet, vilket infördes för alla andra brukshundar. Som du vet fick vi strida ordentligt innan SKK gav med sig.
    Per-Erik berättade vid ett av samtalen att han var med på ett möte med Jordbruksverket där hundavel diskuterades. Han visade på de höga siffrorna på inavel i en del kombinationer. På J-verket blev man mycket upprörd över detta och tyckte SKK skulle sätta in åtgärder för att begränsa det. Per-Erik visade även rasers spindeldiagram bl.a. collie, även här blev man mycket upprörd över de stora rädslorna. Rädd hund=Farlig hund.
    Som du vet så infördes begränsningar för inavel och collie fick samma regler som andra brukshundar för registrering av valpar. Det var efter detta möte. Per-Erik gav mig namn i J-verket som sysslade med de här frågorna som jag kontaktade. Man kan naturligtvis ge SKK erkännandet att de var framsynta nog att lyssna på signalerna.

    SvaraRadera