torsdag 23 februari 2012

GÖRA SKILLNAD 5)

Finns det motorjournalister som vågar skriva om ett konstruktionsfel på en bilmodell och finns det ekonomijournalister som vågar skriva om bilproducenternas prissättning och nya marknadssatsningar?
Jodå!
Äger biltillverkarna AB Svensk Bilprovning och besiktigar de din bil för att sätta betyg på glansen i lacken eller den läckra siluetten?
Icke.


Kanske inte så många som skulle våga köra bil annars. Hund, däremot, har vi länge köpt för glansen i lacken och utan info om konstruktionsfelet. Oavsett att det kan bli skapligt dyrt med veterinärräkningar eller specialfodersäckar eller glukosamin eller hjärtmedicin och Clomicalm och annat, om man har otur.
Det har inte funnits jättebra chanser att springa på fristående information. Branschen har inte haft mycket journalister. Glassreportage och resultatrapporter är inte samma sak. Bra journalister svarar på frågor som Vad hände? Vem? Hur? Varför? och det är inte ofta de har riktat in sig på att kolla upp hund- och hundtillbehörsbranschen, trots att den sammantaget omsätter rätt mycket pengar. Om hundar alls dyker upp i stora media är det i hjärteknipar- och skrämselbranschen. Typ:

PYTTAN VÄCKTE BARNEN NÄR HUSET BRANN

eller
SJU VALPAR HITTADE I SOPCONTAINER

eller
SKRÄCK I BOSTADSOMRÅDE EFTER NY KAMPHUNDSATTACK



men aldrig

NY MARKNAD FÖR SCHÄFER ÄNDRAR DESIGNEN!

och definitivt aldrig

TILLVERKARVARNING: PUMPFEL PÅ BOXER!

Varför inte? Är det hundarna som inte är värda intresset eller är det hundfolket som inte förväntas kunna läsa?

I den här mediaskuggan pågår fortfarande en hel del, som skulle må bra av lite fristående journalistinsatser.


Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Vilken bra liknelse! Du skriver bra, har inte funderat på en framtid som journalist själv? :) En bra tidning som granskar detta. Eller i alla fall en insändare nånstans? Det finns ju hundtidningar, står det bara glassreportage och resultatrapporter i dem? Jag läser inte så mycket tidningar mer än den lokala blaskan och kupé, och så nätet då.
    Det där med hjärteknipar-o skrämselpropaganda stämmer verkligen. Min morbror var med på tv4 för inte så längesen då några hade gjort inbrott i hans hus och gått in medan familjen låg och sov på övervåningen. "Men då kom den modiga hunden Nova till deras räddning och skällde ut inbrottstjuven!"
    Det var visserligen bra. Men jag håller med dig, lite konstigt att det inte uppmärksammas mer, det är ju en stor bransch. Det enda jag minns, tror det var uppdrag granskning som tog upp det, det här med SKK:s regler och standarder. Det var ganska längesen, men jag kommer ihåg att jag blev upprörd.

    SvaraRadera
  2. Carolin, om det hade funnits en artikel i Dagens Nyheter eller GP som du kunde läsa på webben om hur schäfern ändrade utseende - hade du inte läst den då? Det är en story som väntar på att bli skriven. Men vem gör det?
    Journalist drömde jag om att bli för typ fyrtio år sen... :-)Lite sent nu och tiden räcker inte till för researchjobbet alla gånger. Skrivandet är liksom den minsta delen av jobbet.

    SvaraRadera