torsdag 2 februari 2012

DÄR DET ÖPPNAS EN MARKNAD... Ett och annat långhår

Visst har det funnits långhårsvarianter av schäfer så länge som folk kommer ihåg. Grannen såg sin första schäfer för femtio år sedan – en gammal dam (eller åtminstone vad han som tioåring såg som en gammal dam) hade en som försvaret inte ville ha, en fantastisk tik i pojkens ögon, en drömhund. Hon var långhårig. En svensk uppfödare som har avlat tjänste- och polis- och sporthundar i fyrtiofem år har känt till långhårig schäfer ännu längre än så.
Ännu tydligare blir det väl när tyska schäferklubben själv säger att runt 16% av alla schäfrar nu föds som långhår. Med risk att vara tjatig: är ett recessivt anlag så vanligt i dubbelupplaga, då finns det i enkel upplaga i stora delar av en population.

Man kan ju hoppas att schäfern en gång var så uppskattad att polisen och tullen och brukshundsfolket och familjehundsägarna lät den ha vilken längd på täckhåren den ville. Jag vet i alla fall inte vad uppfödarna gjorde med långhårsvalparna förr om åren, men jag tror att jag vet vad man har gjort med dem sedan nittiotalet. Då blev långhårighet ett diskvalificerande fel, i Tyskland, efter strider i den tyska moderklubben för rasen. Så man slog ihjäl de nyfödda långhåren. Överallt där tyska rasklubben vann över förnuftet.

För att få slut på detta, bestämmer sig rasklubben nu för att konstituera de dödsdömda som alldeles egen ras. Ja, visst är det en vacker tanke! Även om den kommer lite sent och även om den minst lika bra hade kunnat genomföras genom att man klargjorde att helsyskon födda i samma kull självklart hör till en och samma enda ras:

TYSK SCHÄFERHUND, NORMAL, HÅRIG!


När blev den hunden omodern?



Bodil Carlsson

5 kommentarer:

  1. Alltså, jag tycker bara att det är så himla lustigt hela den här modeflugagrejen. "Nej den kan ju inte ha långt hår, kort ska det vara!" VARFÖR DÅ? Människor alltså... Herregud det är en hund, ett liv! Inte nån himla prydnadssak. Vill människor ha nån att leka stylist till kan dom väl va det åt sig själva!

    SvaraRadera
  2. Jo - men det räcker tydligen inte. Alltså leker man stylist med anatomin på en fantastisk hund.
    Ibland undrar jag varför man måste strunta i tankeförmåga och vilja och självständig arbetslust hos hunden - är det för att vem som helst kan se en extremsluttande ryggrad, medan det krävs erfarenhet och intresse och egen aktivitet för att se intelligens och koncentrationsförmåga?
    Eller bara för att den sluttande ryggen är lättare att sälja?

    Som Johan brukar säga:hundar förtjänar bättre!

    SvaraRadera
  3. Fast när det gäller långhårig schäfrar så kan man undra hur renrasiga de var ifrån början.
    Det är säker en och annan ras i schäfern många ggr, fast de inte berättade detta, de som avlat på schäfer förr.
    När grannen hade en blandis så såg denna precis ut som en långhårig schäfer, det var stört omöjligt att se att det inte var en renrasig schäfer förutan att den hade RAK rygg och inte övervinklad bak. Såg mkt trevlig och Mkt sund ut. Hunden var långhår och var en mörk tecknad schäfer, bara det att den var 50% BC och 50 % schäfer eller så var hunden 75 % schäfer och 25%BC
    ( minns tyvärr inte exakt ) Fin var hunden både exteriört och mentalt och visade inga BC vallande anlag. Som sagt alla trodde att hunden var en långhårig renrasig schäfer. Så svårt är det att se skillnad på en blandras med schäfer i ( om det är 25% eller mindre % utav annan liknande ras i schäfern )
    Förövrigt tycker jag att det är synd att dela på rasen så här, de långhåriga kommer att få dåligt med BRA hundar i aveln då det är sällan de tävlar med dessa och testar. Pga just den långa pälsen vill ingen ha en sådan i tex tjänst, i alla fall inte de riktigt långhåriga.
    Även om de delar på rasen kommer det att komma LH valpar ut korthåren. Sedan är det i vissafall svårt för uppf att se att valpen är LH el Kh. Många luddiga valpar blir korthår iallafall.
    Ja mkt konstigheter när det gäller hundar finns det !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  4. Pia, om folk som har lagt ner ett långt liv på att föda upp garanterat renrasig schäfer säger att ett och annat långhår alltid har funnits - då kan nu folk som du och jag lita på att de vet vad de säger.

    Att de inte fanns på foton förr kan ju helt enkelt bero på att det var korthåren man valde att plåta.

    SvaraRadera
  5. Bodil jag menade inte att uppf i Sverige skulle blanda schäfer med annan ras, men en och annan har säkerligen gjort detta i rasens hemland, lite senare än rasens uppkomst. Schäfer är ju relativ ung ras.
    Det är heller inte svårt att förstå att det kan komma LH och hängöron i bland, då de blandade två hundtyper ifrån början.
    Citerar :
    En nordtysk typ var mindre men muskulösa med kort, grå päls och kraftig underull och med upprätstående öron. De var skarpa och alerta med stor arbetsglädje. De sydtyska var större och tyngre och lugnare. De hade längre päls och hängande öron

    När det gäller plåta schäfer så finns det MKT bilder på schäfer ifrån förr i från vanliga svenssons. Bla hade mina farföräldrar schäfer när min pappa växte upp ( nu 70 år gammal)Min farfar var född 1909. Deras schäfrar var väldigt ljusa i färgen.
    Hitthills har jag inte sett kort på ngr långhåriga schäfrar ifrån förr hos vanliga svenssons och då menar jag dem som är vanliga valpköpare och inga uppf.
    Men kanske som du skrev avlivade de dem LH. Men jag har ändå svårt att se detta i Sverige, i allafall. En schäfer är ju en schäfer oavsett om den var luddig eller Kh.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera