onsdag 29 februari 2012

BOXERGENETIK I ÖVERSÄTTNING del1)

"En vanlig boxerägare hade en hund som fick den ovanliga diagnosen juvenil njursjukdom*. Strax fick ytterligare en, ett halvsyskon till den första, samma diagnos. Fadern till de två drabbade hundarna var en championhane från kennel G Boxers. Hanen hette Gucci och visade sig ha lämnat andra kullar med samma sjukdom.
Uppfödaren Sharon McCurdy, som hade fött upp två av de drabbade hundarna och ägde en av dem, kontaktade genetikern Bruce Cattanach för att få hjälp. Cattanach föder själv upp boxer och har varit rasfolkets genetiska rådgivare i mer än trettio år. De flesta former av njursjukdom är inte ärftliga, men en genomgång av släktskapsinformation från de drabbade hundarna gjorde det sannolikt att den här sjukdomen nedärvdes med recessiv arvsgång – vilket innebär att valpar löper risken att drabbas bara om båda föräldrarna är bärare av den defekta genen. Nära släktskapsavel ökar sannolikheten för att genen skall fördubblas. Cattanach hittade snabbt fler än 30 fall av juvenil njursjukdom diagnosticerad mellan 2007 och 2010, de flesta redan döda och alla nära besläktade. Sannolikheten för att detta skall vara något annat än en ärftlig sjukdom verkar nu mycket liten. I nästan hälften av fallen var Gucci antingen far eller farfar/morfar till valparna. Eftersom Gucci är en matadorhane och har lämnat 894 valpar innebär det bekymmersamma konsekvenser, om han är upphovet till genen.**
Gucci ägs av den framstående uppfödaren J M, tillika KC-utnämnd domare och ordförande i rasklubben för boxer – en av de mest inflytelserika människorna i rasen. Cattanach tog kontakt med JM och informerade henne om att Gucci eventuellt var bärare av den skadliga genen i hopp om att hon skulle hjälpa till - men hon trodde inte på det. Allteftersom bilden blev tydligare insåg Cattanach att problemet inte var begränsat till Gucci, utan handlade om en större släktgrupp. Om Gucci var bärare av den skadliga genen, hade den troligen ärvts från en farfar/morfar, en champion från ledande brittiska boxerkenneln W Boxers, ägd av W och Y MM. Alla utom två av de trettio fallen av njursjukdom hade den hunden i sina stamtavlor och andra hundar från W-kenneln har direkt producerat valpar med samma sjukdom.


För slutgiltigt bevis behövde man utveckla ett gentest och då behövdes blodprover. När Cattanach 2011 lade fram sina fynd för det nationella rasrådet – där WMM och JM ingick – möttes han i det närmaste av tystnad. Trots det stödde det följande pressmeddelandet från rasrådet Cattanach i hans ansträngningar att hitta ett gentest och uppmuntrade hundägare att lämna blodprover till forskningsprojektet. Uppfödarna tillråddes också att undvika släktskapsavel för att minska risken att dubbla den skadliga genen."

*njursjukdomen är juvenil renal dysplasi, "felanlagd njure med symptom redan tidigt". Njurarnas inre anatomi ser inte alls ut som den ska, njurarna ofta små och konstiga i formen och utan normal förmåga att rena blodet. Inte överlevbart - död i njursvikt från valpålder till ung vuxen följer.

** Med tanke på att antalet KC-registrerade boxer i England 2008 var 7 353 och 2011 5 277 kan man lugnt hålla med om att en enda hanhund med totalt nära 900 avkommor får "bekymmersamma konskevenser" om han bär på en defekt recessiv gen... och om han närsläktavlas på.
Men vem eller vad är boven här? Hunden? Hans ägare? Eller något annat?


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar