onsdag 16 juni 2010

BROWN SUGAR

-Ja, hur GÅR det med fåren??? frågar grannarna. Det vill ni säkert veta också, kära läsare, så blir det en sak mindre att oroa sig över. Det kan ju räcka med prinsessbröllopet, menar jag.
Så – jovars! Med FÅREN går det bra.

Alla har små illgula plastlappar med nummer i båda öronen. Alla numren börjar med 00, men personligheterna mittemellan plastlapparna är olika. Tre av fem lamm äter nu havre direkt ur handen: Nollförtiettan Karlsson var först, hon är en smart och framåt fårskalle som skulle växa upp till flockens nästa ledare om det inte var för det där med hösten och slaktvikten. Lilla svarta Appan ser i uppsynen ut som min dotters MonChichi tjugofem år tillbaka, bister i blicken under markerade ögonbrynsbågar, men hon är en rar tös. Trettiåttan ser inte ut som något särskilt, men är en följsam ung fårdam som flyter med flocken och bara tar egna vägar, när hon tror att egna vägar lönar sig bättre. Vi tror att hon var börsspekulant i ett tidigare liv. Det handlar om havrehinken, förstår ni.
Trettisjuan har vi börjat ge upp hoppet om, hon är så korkad. När de andra lammen och tackan springer raka vägen in i grindfållan för att kasta sig över havren, så missar Trettisjuan. Hon hamnar alltid på andra sidan grindväggen och står och grubblar på hur det kunde bli så. Trettiåttan är så diskret att hon är svår att få syn på och omöjlig att minnas. Vi funderar på att döpa om henne till Dubbelnollan. I nästa liv blir hon mittenpolitiker.
Tackan, däremot, påminner alldeles distinkt om någon. Hon drar igång så fort hon ser en skymt av mig och håller på i evighet – hon ger sig aldrig och varierar sig inte. Det handlar om havrehinken, förstås, det gör det alltid, och tackan är hårdför när det gäller att köra ner nosen i godiset och stånga undan alla lammen utom ett, som förmodligen är hennes eget. Hon håller på sitt gäng, hon. Faktum är att hon bräker så grovt och högljutt och enformigt att det bara fanns ett namn för henne.
-Tjena, Tant Karin! säger man när man kommer med hinken. - Läget?

Så hur går det med hundarna, som tackans mänskliga förlaga förra sommaren påstod hetsade hästar med bett?*
Tja, jag bekänner. MH-collies! Usla, rasotypiska avkomlingar av den en gång framstående ras som hjälpte skotska höglandscrofters att klara livhanken med sitt självuppoffrande vallande!
Mina hundar har allihopa ett glödande intresse för får...
Jag har fått lägga ner projektet att ta in dem en och en. Ingen hund lystrar till de enklaste kommandon – pang på rödbetan är det som gäller!
Jag fick lägga ner projektet att ta in en hund i taget i lina också. Samma sak där. Kastar sig fram till angrepp! Det är knappt man fixar att hålla emot med hunden i koppel.
Och snacka om att släppa in alla tre samtidigt. Då anfaller de i flock! De gör vad som helst för att hugga tag i får...



... skit!

Kära läsare, framstående hundtränare och uppfödare, jag är en bruten kvinna. Mina hundar har fullständigt desillusionerat mig. I vanära kommenderas de ut ur fårhagen med brunt godis rinnande ur sina lyckliga käftar.
Fast med FÅREN går det bra. Tackar som frågar!


*se inlägget Tant Karins sanningar på bloggen 2009 07 16

Bodil Carlsson

15 kommentarer:

  1. Ha ha ha ha ha.....Tant Karin....ha ha haaaa!!! Fårskit!! Jesus, jag kan inte sluta garva! Hå hå hå hå håååååå!! Men tänk vad bra dessa två ingredienser ändå passade ihop i ett och samma blogginlägg, Tant Karin och fårskit, menar jag. Underbart.

    SvaraRadera
  2. HEJ!

    Är de släkt med min Alma?? Samma sak händ då jag deltog på ett anlagsprov, Alma kastade sig över alla läckerheter och tyckte mest att fåren störde henne i middan:-)

    SvaraRadera
  3. Bodil, jag tar tillbaka allt motstånd jag tidigare uppbragt, eftersom jag nuförtiden är enig med dig i det mesta. Har "sett ljuset", som det så vackert heter. Även gamla hundar kan läras sitta.

    SvaraRadera
  4. Tant Karin!
    Kortfattad försonlighet är ett vackert drag hos gamla hundar, så tillåt mig att kultivera det. Även jag är en gammal hund, you know. Let bygones be bygones, then!
    Men du gör mig nyfiken. Jag har inte ändrat särskilt mycket av mina åsikter - om MH, avelsselektion och rasavelshistoria,t ex - så om vi verkligen numera är rätt överens, så har du ändrat uppfattning. Om så - varför?
    Berätta!

    SvaraRadera
  5. Inget särskilt faktiskt, har bara insett att mh verkligen ÄR ett så fantastiskt avelsverktyg som de riktigt duktiga uppfödarna så länge har påstått. Samt att colliens största problem är rädslor och att vi definitivt är sent ute för att råda bot på det, men samtidigt att det också är klart nödvändigt.

    SvaraRadera
  6. ... :-) :-):-) MH für alles! Så slipper vi ALLA problem i all collieavel. INGA sjukdomar,inget HD, inga CEA/CRD, ingen epilepsi och framför allt: inga rädslor. Ja,allting blir så bra,Bodil blir glad och alla collies blir SB CH, CIB, SL CH samt inte minst AG CH och det utan träning. SÅ skall man göra för att få till det med collieraserna. MH är lösningen på allt!Hälsar tant Karin

    SvaraRadera
  7. Kära Tant Karin, nu känns du igen! Världen går än en gång att orientera sig i: tackan bräker högt vid grinden och Tant Karin gör detsamma i sin lilla vrå.
    På det hela taget föredrar jag tackan. Hon är enformig, hon också, men det hon kommer med är inte överdrivet, för att inte säga illasinnat.

    Bodil

    SvaraRadera
  8. Nä, tant Karin 2. Om du vill framstå som kunnig och påläst duger inte din typ av infantila kommentarer varav ovanstående är den senaste.
    Men, som sagt, vi känner igen fåret på bräkandet.

    Johan

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att den falska Tant Karin, hon som går under epitetet "Anonym", bör sluta skriva under den riktiga tant Karins namn. För det är jag och ingen annan och till skillnad från den falska tant Karin, HAR jag faktiskt blivit ordentligt klok på senare tid. :) MH löser självklart inte alla problem, och föder inte i sig självt några SE BCH:s, men det är det bästa vi har vid sidan om arbetsproven och sållar iallafall de allra sämsta agnarna från vetet redan i ett tidigt stadie. Nuförtiden kan man ju dessutom gå mt även om hundens visat skotträdsla under mh:et, så alla får med andra ord en till chans. Det var ju visst en collie här om veckan som blev godkänd på mt, trots 5:a på skotten vid mh och även om jag har riktigt svårt att tro att detta var frågan om annat än en engångsföreteelse, så visar det iallafall att det trots allt är möjligt!

    SvaraRadera
  10. ...men collien med gk skott på MT är ju värdelös rent avelsmässigt för den hade 5 på skottet på MH och får naturligttvis inte användas i avel enligt SCK:s direktiv. Den är redan bortsållad såsom vetet från agnarna...Hoppas den kan åka rulltrappa i stället, det verkar vara ett rasproblem enligt collie enkäten :-) hälsar Tant Karin som även är moster och som just nu har mycket kul åt er och er stora humor.

    SvaraRadera
  11. Tant Karin!
    Allt är förlåtet! Det är lite förvirrande med inläggen ibland, men det här återställer min tro på vad vi gamla hundar förmår lära...
    Jag återgår därmed till den kortfattade försonlighetens gyllene får - ehh, fåra! -, jag är åter from som ett lamm och för dina kloka ord kan jag bara Tacka...

    SvaraRadera
  12. Varsågod, Bodil, varsågod! :) Hälsar den riktiga tant Karin, som inte bara är moster utan även dvärghundsägare och numera även omvänd till den rätta läran.

    SvaraRadera
  13. Anonyma Tant Karin borde sätta sig in i valphänvisningens regler för collie innan h*n uttalar sig så tvärsäkert.
    En collie med Godkänt MT får valphänvisning oavsett resultat på MH.
    Bodil, gamla hundar är fantastiska, de går att lära allt, till skillnad från en del människor!

    SvaraRadera
  14. Hej Lolo!
    För att inte tala om att den där fruktansvärda, gapiga,diktatoriskt MH-frälsta rasklubben, du vet, bara säger att om man har en hund med 5:a på skott - och det betyder för den som inte vet det ren flykt i rädsla - SÅ SKALL MAN BARA UNDVIKA ATT PARA DEN MED EN HUND MED LIKA STOR RÄDSLA.
    För att nu inte säga som det är: att om vissa uppfödare inom vår ras hade haft lite vett i huvudet, så skulle denna enkla regel för omdöme i avelsurvalet ha gällt utan att rasklubben behövt införa den som valphänvisningskrav.
    Right?
    Som redan påtalat förra året - Anonyma Tant Karin författar fantasy. Mig förhånar hon för att mina hundar kutar omkring och jagar hästar, vilket aldrig har inträffat, och rasklubben för ett valphänvisningskrav som den inte har.
    Blir man sådan av att vara moster eller handlar det om att hjälpa kompisarna fram till havrehinken?
    Vad ska man tro?

    SvaraRadera
  15. Hej Bodil!
    5 på skott på MH får en hund som visar så stor rädsla på skott, att man av hänsyn till hunden inte skjuter mer. Eller, ägaren väljer att man inte skjuter alls.
    5 på kvarstående rädsla får en hund där rädslan fortsätter öka, när man försöker få hunden att avreagera. Detta är allvarligt och ärftligt!
    Jag känner stolthet att vi har en rasklubb som försöker göra något åt detta!!!

    Anonyma Tant Karin är inte så anonym, lätt att identifiera på sitt sätt att uttrycka sig.
    Ja du Bodil, jag spiller ingen energi på Tant E:s kommentarer, bara när det rör sig om falska uppgifter om rasklubben.
    TREVLIG HELG!

    SvaraRadera