Med anledning av domslutet i Oslo och reaktionerna i hundvärlden tänker jag plåga er lite framöver. I förhoppningsfull väntan på ett svar från CS kommer några inlägg, som har att göra med konfrontationen mellan renrasavelns nuvarande form och resten av världen. Jag hoppas, att ni har tålamod att följa med på färden.
* * *
Man lär sig alltid något nytt, när man läser. CS-protokollet från december 2021 berättar att Kommittén för uppfödarsamverkan, KUS – just det, källan till minst ett av de mera originella förslagen till årets kennelfullmäktige – upphör. Slut. Finito. KUS ville inför sitt frånfälle bilda en separat uppfödarförening och begärde finansiellt stöd från SKK för den, men föreningen skulle stå utanför SKK och då blev det inga pengar. Som medlem är jag tacksam för den saken, för om den tilltänkta uppfödarföreningen var tänkt att följa KUS i spåren, är det ingenting som jag hade velat finansiera.
Något skäl till att KUS fick avsluta sin gärning anges inte i CS-protokollet. Däremot fanns något annat, som förklarade en tilldragelse på Kennelfullmäktige i höstas. Jag begrep inte riktigt då varför vissa delegater var så arga på IPFD*, varför SKK måste sluta bidra ekonomiskt till organisationen och vad det var för en djurrättsaktivist man yrade om – ja, trubbnosfolket, alltså. Nu förstår jag. IPFD var oborstade nog att på sin hemsida lägga ut en video från veterinärorganisationen FECAVA* med titeln ”PLEASE DON´T BUY FLAT-FACED ANIMALS”. Den handlar om hur veterinärer upplever arbetet med trubbnosade djur, till exempel hur det känns att tvingas lägga ner sin skicklighet och arbetstid på att operera luftvägar på djur som borde ha fått födas friska. Åke Hedhammar var inbjuden till denna del av CS-mötet och presenterade IPFD samt förklarade, att videon var tänkt som en bilaga till ett inlägg i debatten om rashundars hälsa – ett exempel på hur omvärlden uppfattar renrasavelns utveckling. Ni kan se den här:
https://dogwellnet.com/blogs/entry/211-fecava-video-please-dont-buy-flat-faced-animals/
Titta gärna, så får ni själva en uppfattning om hur mycket av ett djurrättsaktivistiskt angrepp på hundraser detta var.
Denna video, säger CS-protokollet, orsakade ”starka reaktioner inom SKK-organisationen”. Jaså? Här blir jag lite undrande. Videon orsakade säkert starka reaktioner inom delar av SKK- organisationen, nämligen samma delar som ryade på KF och som även i andra sammanhang reflexmässigt reagerar med att vilja bojkotta veterinärer som säger sin mening. I största allmänhet tycks de anse, att det enda någon annan får säga om deras avelsprioriteringar är ingenting. Att de i sedvanlig ordning blev arga förstår man. Deras tanke är att om man stänger ute omvärlden, så existerar den inte.
Är det den gruppen som är SKK-organisationen?
Resten av oss 300 000 medlemmar, som inte är på KF och sällan läser CS-protokoll, har nog inte hört talas om videon... men många av oss skulle hålla med om det som sägs i den. Överväg den möjligheten, CS, innan ni tar er planerade diskussion** med FCI om IPFD. Var står majoriteten?
Bodil Carlsson
* IPFD är ett förbund av flera nationella kennelklubbar som bl a hjälper hunduppfödare att orientera sig i djungeln av DNA-tester. FECAVA är en organisation för veterinärer inriktade på sällskapsdjur med 29 000 medlemmar runtom i Europa.
**Ur CS-protokollet:CS diskuterade även en video som publicerats på webbplatsen och som väckt starka reaktioner inom SKK-organisationen. Videon är producerad av en internationell veterinärorganisation (FECAVA). IPFD har publicerat videon som en bilaga till ett inlägg i den pågående debatten om hundars hälsa. Inlägget handlar om omvärldens syn på rashundsavel och där videon är menad som ett exempel på de händelser och reaktioner i omvärlden som inlägget diskuterar. CS beslutade att
Diskutera IPFD på nästa möte i NKU/AU
Föra en diskussion med IPFDs styrelse
Föra en diskussion med FCIs styrelse om IPFD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar