fredag 8 mars 2019

VILKA HUNDAR VILL FOLK HA?

Men folk vill inte ha såna hundar!”
Det är den vanligaste invändningen när vi pratar aktiva, energiska collies – och det ligger något i den. Inte så mycket för just colliens del, för en ovanligt energisk collie är bara en vanligt energisk hund och inget värre.

Men så här. De gamla hundraserna avlades för att göra något. Det var deras existensberättigande, det var därför man såg till att ha råd att föda dem.De skulle vakta. Eller jaga. Eller valla. Eller apportera ätbar fågel. Eller skydda oss mot våld på gatan, som en skatteindrivares hopkokade ras – de var vassa jyckar en gång i tiden, Dobermanns gäng!
Vi vill inte ha dem så idag. De flesta bor i packade stadsmiljöer där människor och andra hundar trängs på trottoarerna och grannarna ringer polisen, om vår hund ses jaga en hare över fotbollsplan. Våra liv är fysiskt begränsade på sätt som de inte var förr. Vi sitter inte upp på hästen och tar med oss våra kroppsvallare ut i terrängen för att hämta hem femhundra får innan snön kommer. Vi ger oss inte av en mil ut i skogen med vår hund för att hugga timmer och se om vi hittar en tjäder i snaran, när vi ändå är där. Vi stoppar in oss i bilen, spänner fast oss med bälten, låser in hunden i bilburen och åker den milen för att komma till motionsspåret, där vår kopplade hund springer fot intill oss. Det vi inte vill är att hunden reagerar som Karl Dobermanns hundar skulle ha gjort, om en annan motionär kommer springande mot oss. Och om det är den dagen, då skolan har kommenderat ut sina klasser för ett löpvarv, då vill vi inte att vår kroppsvallare ska dra iväg efter ungarna, stanna dem med imposant kroppspråk och skall och driva dem mot oss - för att nu inte tala om hur ogärna de flesta av oss vill att hunden skall ägna sin kroppsvallartalang åt att driva älgen mot oss. Lika lite vill vi att vår cairnterrier gräver upp grannens rabatter på jakt efter möss.
Många av de gamla egenskaperna har blivit obehövliga och rent av oönskade. Vi vill gärna, att hundarna ska se ut som de gjorde (eller som vi tror att de gjorde) i sin början och vi älskar att berätta historierna om deras förflutna. Men vi vill oftast inte, att de skall vara de hundar de var då – i alla fall inte fullt ut. Kan vi vara överens om det?
Att kalla en spade för en spade är början till all problemlösning. Så låt oss göra det! Det här, påstår jag, är anledningen till att SKK intresserar sig för mentalitet. Hur bantar vi ner rasernas typiska drag för att få dem att passa idag utan att avla bort rubbet? Hur håller vi kvar de drag vi vill ha?

Att avla fram hundsorter, som intensivt ägnar sig åt ett visst beteende i en viss situation – ta vallning – men inte i andra situationer är inget lätt jobb. Generationer före oss la ner sin tid på det, långt innan hundarna blev raser, och de som inte höll måttet – som inte vallade alls, eller som inte hade betthämning mot fåren utan jagade och skadade dem – sorterades bort. Man slog ihjäl dem eller sköt dem bakom lagårdsknuten.
Att avla för att behålla mindre av de egenskaperna, ha kvar lite grand men inte mera, eller vissa av de gamla egenskaperna men inte andra, är inte heller något lätt jobb. Det är faktiskt precis lika svårt! Men vill man föda upp hundar idag, är det det jobbet man måste ägna sig åt och just den ömtåliga, lätt tippande balansen som man måste upprätthålla. Annars får man hålla sig till raser som är så små, att ingen tar deras rädsla och ilska på allvar – man lyfter bara upp dem och promenerar vidare. Ni har alla sett det hända med chihuahua och kanske en eller annan bilvallande sheltie; ingen har sett det hända med rottweiler. I de olyftbara raserna måste kontroll av beteendet sitta i huvudet på hunden.

Bodil Carlsson






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar