måndag 11 mars 2019

INTE-HUNDEN OCH ANVÄNDBARHETEN


Vanlig hund förr:                     Vanlig hund idag:


jaga/vakta/valla: jobba!          inte kräva aktivitet!
skälla för att varna                  inte skälla!
hålla främmande borta            inte ogilla främmande!
springa omkring lös                inte springa lös!
fick komma in ibland             får komma ut ibland



Missförstå mig rätt – både vi och hundarna har liv som på många sätt är obegripligt mycket bättre än de var för bara femtio år sedan. Maten har blivit så mycket bättre. Vi bor bättre, både folk och fä. Vi är vaccinerade, har färre infektioner och inga parasitsjukdomar; vi möter mindre fara, vi lever längre och vi får mycket mindre stryk. Ingen tror idag att barnuppfostran handlar om örfilar och ingen trycker längre ner valpens ansikte i kisspölen för att den ska bli rumsren. Hundar får vård.  När min släkts gamla jakttax fick ett huggormsbett i nosen kom veterinären farande i bil och tvingade i honom en rejäl dos konjak. Alla såg den behandlingsmetoden som räddningen och skrattade gott när hundstackarn sedan vinglade runt på gårdplan med uppsvullen nos, full som en alika.
Konstigt nog överlevde han.

Ändå... hade han ett dåligt liv? Den hunden togs på allvar. Han rörde sig fritt, stack iväg till granngården när tiken där löpte, ägnade annars dagarna åt att gräva sig ner i musbon på åkern, drev bort räven från hönshuset och skrek av glädje när bössan lyftes ner från sina krokar på väggen i köket. Han visste att han skulle få jobba! På söndag hörde han högmässan i radion och ylade till allas förtjusning i kapp med psalmsången. Någon gång om året, när han dök upp täckt av hönsskit eller komockor efter sina förehavanden på egen hand, badades han i den stora vedeldade kopparkitteln i brygghuset, där annars både kläder och folk gjordes rena. Hans bevekande nödrop hördes på långt håll, men det hjälpte inte; han skrubbades med grönsåpa ändå. Det var hans värsta ögonblick.
På nätterna sov han i husbondfolkets säng. Man skulle inte låtsas om det inför besökande, men det gjorde han. Han blev gammal och dog och de grät. Medelålders, hårt arbetande människor, som hade nackat uttjänta hönor och hemmaslaktat grisar i hela sina liv, satt och grät när de trodde att ingen såg dem.


           
                            En användbar hund för längesedan. Cirka 100 år gammalt foto.                             Tidaholms museum.  Den vilande kvinnan skulle kunna vara en
                             tuberkulospatient. Har hon hjälp av sin hund?
                           


Här i vårt nya grannskap finns två dvärgtaxar. De promeneras i koppel tre gånger varje dag; regnar det, är promenaderna korta och täckena på. Jag gissar att de regelbundet badas med hundshampo och pälsbalsam. Söta och beskedliga visar de underkastelse för min collie; den äldre lägger sig på rygg och visar magen som en valp. De kommer aldrig att stöta på varken huggorm eller räv och de kommer aldrig att tvingas dricka konjak. Mycket mera troligt än konjak är  specialfoder med högt proteininnehåll och lite fett för att undvika övervikt.

Deras ägare kommer också att gråta, när de är borta, för hundar är inte mindre älskade idag. Men ibland tänker jag på hundarna jag möter här i stadsmiljön som INTE-hundar. De ska inte dra i kopplet, inte stanna och nosa för länge på alla de intressanta kissfläckarna, inte hälsa på andra hundar, helst inte ens notera andra hundar, inte reagera på katten som korsar gatan, inte skälla, inte göra ansats att dra iväg efter en hare, inte promeneras så mycket att de får för sig att kräva motion, än en gång inte skälla, inte dröja alltför länge med att stadga sig i sin diskreta vuxenroll. Och så ska de framför allt inte skälla.
Om man inte har en INTEhund, så har man inte fattat det här med att ha hund. Då har man en problemhund. Då får man skämmas lite. Alternativt är man en hejans hundtränare, som klarar att hantera en hund som inte är en INTEhund...
... utan en hund. Som en del av oss ser det.

Min barndoms jakttax hade inte platsat i taxdamernas hem och de hade inte haft någon roll att fylla i hans. Den stora skillnaden mellan honom och taxdamerna är inte kroppens dimensioner. Det är personlighetens. Taxdamerna har lite av allt, som han hade massor av – utom försiktighet, för där slår de honom med många taxlängder – och många av hundägarna har, som jag ser det, rätt lite av något, som folk på landet hade massor av: förmågan att läsa djur. Gissa om de där två hänger ihop?

 Vem  krävde mest av sina människor och sin miljö? Japp, den bestämde gamle jakttaxen. Det är nog alla överens om.
Men vem gav mest tillbaka? Det beror på vem man frågar.

En hel del av grälen inom rasklubbarna tror jag är enkla att förstå, om man kallar en spade för en spade. Vilken del av marknaden skall man rikta in sig på? Den stora, som efterfrågar lätthanterliga hundar, eller den som efterfrågar användbarhet?


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar