tisdag 8 december 2015

DET LÅNGA SVARET: URSÄKTEN

Jag vet inte om ni som jag tycker att det börjar bli förvirrande med alla dessa delvis signerade anonyma inlägg ihop med de först anonyma och sedan inte så anonyma kommentarer, som ibland är väldigt lika varandra, trots att de förmodligen skall ge intrycket att vara skrivna av olika personer.  Men skärmdumparna fortsätter i vilket fall att en efter en droppa in. Gud hjälpe administratören på fb-gruppen, där vanliga hundägare fotar och skriver oskyldigt glada saker om sina mopsar! Några inlägg är inte riktigt oskyldiga. Till exempel detta, som jag måste förutsätta skrevs under falskt namn.


Den påstådda författaren markerar sin text copyright och anger dessutom i stora bokstäver med utropstecken att det varken får DELAS eller CITERAS! Eftersom man inte kan föreställa sig att sig en skrivande människa kan vara så rädd för att bli läst - eller så ivrig att begränsa andras frihet att förmedla vad de tycker skall bli känt ... så måste ju namnet på skärmdumpen vara fel. 
 Hur det än må vara med det rätta namnet, så är det fel pronomen som används. Det är inte ental det handlar om, det är flertal.
Tack, ni som har skickat, men för min del räcker det nu. Det är deprimerande läsning.

                            

                                                     *    *   *

Och därmed övergår vi till den orolige hundägaren. Hen har alltså fått sin veterinärbedömning och sin remiss på sin tungandade, trötta mops, men så läser hen ett långt flammande inlägg på mopssidan om hur okunniga veterinärer är och blir villrådig. Vad ska hen ta sig till? Det är ingen konstig fråga.

De kunniga rycker ut. Hunden ska bantas och motioneras andningsfrisk! Så här ser en av dem på saken.*



Eftersom veterinärerna inte vet vad de håller på med och inte går att lita på, måste man se upp så att de inte sabbar hunden. Och man kan ju bara hoppas att de är ärliga och berättar att det finns risker med operationer. Se bara vad jag har sett att den kan råka ut för! Dessutom blir det en operation till att betala för...
Man vet inte vad hundägaren anser om detta. Jo, han (eller någon som skriver under hans namn) kommenterar på Collievänner att han går till vilken veterinär han vill - vilket är hans självklara rättighet, bara han går. Men strax är någon annan framme och berättar vad hundägaren egentligen anser:


"Mopsägaren som bad om hjälp i Mopsbook har ikväll bedyrat att han hellre vänder sig till människor med erfarenhet av mopsar än till veterinärer som säger olika saker. Han är mycket tacksam för de råd han fick."
 Anonym kommentar på bloggen igår. Undrar ni vem som skriver och vilken sorts kommunikation med hundägaren som har föregått det meddelandet? Jag medger att jag har funderat. Blir hunden tacksam över motionsprogrammet? Det har jag också funderat på. Beroende på utgångsläget kan det vara osäkert vilket som är mest riskabelt,  att operera eller att låta bli. Det är för sådana diskussioner man har veterinärer.
Undrar ni vilka meriter den kunnige bakom skärmbildsdumpen har?Det var lättare att klara ut.
Han har gått rasklubbens utbildning för uppfödare. Han står på klubbens uppfödarlista. Han föder upp. 2014 födde han upp en kull och 2015 födde han upp nästa. Och han råkar också vara personen som skrev att  Marita Asp Tauni kunde man köra över med bilen på ett övergångsställe.

                                                             *   *   *

 Kort sagt, orolige hundägare - jag tror att du kan hitta bättre rådgivare någon annanstans. Din hund och du har försatts i en besvärlig situation, som jag uppriktigt beklagar. Du förtjänar två ursäkter.  Från dem som utan att vilja erkänna problemen fortsätter föda upp raser med dokumenterad risk för allvarliga andningssvårigheter och  från dem som påstår att de talar för dig och ger dig riskabla råd.
Du och andra i samma sits skall få ett riskfritt råd från mig. Kontakta Konsumentverket!


Bodil Carlsson


*Rådgivaren har nog googlat sig fram en hel del själv, för någon "lång mjuk gom" existerar inte. Om man på svenska eller engelska skriver om att operera "den långa mjuka gommen/the long soft palate", så betyder det inte att det skulle finnas en kort mjuk gom också. Det betyder att hos hundar (och katter) med extremt intryckt ansiktsskelett finns ingen plats kvar för den enda mjuka gom de har: mjuka gommen är för lång. Därför hänger dess bakre delar ner som en ridå och blockerar luftintaget. Alla vi andra, inkl den kunnige, har en mjuk gom som är precis lagom lång för oss. Det underlättar, när man skall andas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar