tisdag 26 november 2013

What the world needs now


Det är inte "love, sweet love" som låttexten fortsätter. Nej, det är en uppdelning av Långhårig collie i två olika raser - en amerikansk och en engelsk. Känslorna svallar i rasens hemland och det finns egentligen inget bra med amerikanska collies. Detta enligt lite information som läckt från en hemlig facebookgrupp.

Vad är då felet med amerikanarna?
Jo, följande:

De är för stora
De har nästan inget stop
Öronen saknar det rätta tippet

Underkäkarna är för kraftiga
Ögonen för små
Man blandar lång- och korthår

och slutligen drar amerikanarna med sig
EN MASSA SJUKDOMAR! Det är hjärtfel, hudproblem, epilepsi, hormonella problem etc.
Men det värsta, vet ni vad det är? Jo, att dessa amerikanska eller engelsk/amerikanska hundar ibland vinner på utställningar!

Detta står att läsa i ett brev som sägs ha skickats till Collieklubbar runtom i Europa. För nu gäller det mobilisera alla på denna sidan Atlanten för att få slut på oskicket att importera amerikanska hundar och korsa dessa med den engelska typen. Dessutom måste man snarast få stopp på de tokiga skandinaverna som i allt större utsträckning använder sig av amerikanare i sin avel. För hur kommer det att se om några generationer? Den engelska typen måste till varje pris bevaras och inte korsas med den amerikanska, för det är TVÅ SKILDA RASER, hävdas det.
Sådan är andan i detta upprop.

För den vanlige collieägaren, en sån som jag, känns detta mycket märkligt. Vad är en collie? För mig är det framför allt det där vi inte riktigt har ord för. Vi försöker med själ, inre väsen och liknande men det är riktigt det heller. Det närmast ogripbara som gör hunden till just en collie. Om detta skrivs ingenting. Inte heller om mentaliteten.
(Och visst, den ska ha fyra ben, en yvig svans, en lång nos och se ut ungefär som Lassie. Men det måtte vara en smal sak att fixa med tanke på att grunden sedan länge är lagd.)

Det skrivs om tippöron, underkäkar, några cm hit eller dit i mankhöjd, ögon. För säkerhets skull radas upp ett antal mer eller mindre vanliga sjukdomar också, bara för att ge mer kraft åt påståendet.
Det finns ingen statistik som backar upp påståendena som yttras. Det finns endast högst personliga tankar om hur en collie ska se ut. Men som sagt, inget om hur den ska vara.

OM de t ex haft MH, MI eller någon form av statistik där man kunde urskilja en MARKANT skillnad i temperament. Ja, då kanske det fanns fog att fundera på två olika typer, men kanske inte raser. Men som vanligt är mentaliteten inte på tapeten och författarna till de texter som läckt ut visar ännu en gång att uppfödare ingenting förstått. Lika lite nu som för 150 år sedan.

De slåss för att bevara ett ideal de själva varit med att skapa. Andras tolkningar är inte önskvärda framför allt inte de som kommer från USA.
Återigen ser vi hur uppfödare tänker mest på sig själva (och sin marknad förstås) medan de levande varelser de föder upp behandlas som verktyg vars enda värde finns i utseendet.

 
Nej, det här var nog något av det mest rasistiska jag stött på inom rasvärlden. Och något av det dummaste...


Johan Nilsson

1 kommentar:

  1. Precis, Johan. De slåss för att bevara ett ideal som de själva har skapat. Och som de är lyckligt vana vid att dra in pengar och ära på. Fredat varumärke, som det heter i andra sammanhang, Cola vs Pepsi t ex, där det hymlas mindre med försäljningsmöjligheter och marknadsandelar. Och så kommer det nåra och konkurrerar! :-) Klart det är surt.

    SvaraRadera