onsdag 17 augusti 2011

SCHÄFER- OCH COLLIEFOLK!


Titta in på Jemima Harrisons senaste blogginlägg – direktlänk till höger! Schäfern är uppe till debatt igen. Ett videoklipp från YouTube visar halvårsgamla exteriöravlade valpar, stolt presenterade av uppfödarrösten. De flesta av oss – definitivt de allra flesta kommentarerna – ser unga djur med ett allvarligt konstruktionsfel; några få ser riktigt lovande valpar, som kanske bara inte har mognat i sitt rörelsemönster ännu?
Klipp nummer två visar för jämförelse två andra halvårsgamla schäfrar, som leker i snö. Working lines – bruksschäfer. Filmerna talar för sig själva.
Om det krossar schäferfolkshjärtan att se det första videoklippet, så hoppas jag att det är en tröst att läsa kommentarerna. Vi är många, många som tycker samma sak! Även vi som har andra raser bryr oss om vad som händer med schäfern. Det gör vanligt, hundintresserat folk också. Exteriörfantasterna tittar på sina bakdelssläpande schäfrar och ser en förbättring. Resten av oss tittar på exteriörfantasterna och ser en vanföreställning.

Eftersom en av de första kommentarerna tog upp colliens CEA och MDR1 som en jämförelse, har jag skrivit ett svar. Det kan ni också göra. Diskussionen är fri för alla. Join in!
Senare i kommentarslistan – i skrivande stund 70 kommentarer! - säger någon att folk ju inte vill ha högenergihundar, arbetskrävande hundar, längre. Folk vill ha hundar som nöjer sig med kissepromenad runt kvarteret och sedan TV-soffan. Så då är det ju det vi ska föda upp och sälja?

Det där är en viktig fråga. OM de flesta hundar i vår del av världen nu ”bara” är till sällskap, ska man då inte sy om hunden efter marknaden? Tillverka hundar som är nöjda med sin radhusträdgård och sin kissepromenad och inte är i vägen för TV-kvällen?
Radera ut rasernas innehåll och satsa på utsidan! Är det receptet för att sälja lite till på den allt mera mätta marknaden?

För min del tror jag inte det. Helt enkelt därför att jag inte tror att det någonsin kommer att finnas en värld, där ingen behöver hundens spårförmåga och luktsinne och samarbete. En värld där ingen behöver en terrier är en värld utan råttor.
Jag tror inte heller att det kommer att finnas en värld, där tiotals miljoner soffhundar trängs i städerna i konkurrens med hundratals miljoner människor om allt dyrare ingredienser till mat.
Jag tror att vi ska bevara våra rasers användbarhet, för det är den som kommer att efterfrågas. Det är den som är deras framtid. Dessutom kan det nog visa sig, att den inte är så lätt att avla bort...

Fotot visar tre hundar av en ras som avlats som "pets only" i hundra år. De ser ut som de gör därför att de just har avslutat ett jobb - kospårning - och de vet om det och är jättestolta.
Det blåa är cikoria. Det är ett helt fält av dem - ett ödetorp som revs och brändes, mark som plöjdes efteråt. Cikorian måste ha hankat sig fram där i sjuttio år och plötsligt får den rätt betingelser och dyker upp igen i all sin glans, som när den odlades för att ersätta kaffet under kriget.
Om jag inte är förvånad över ett plötsligt blått fält av blommande cikoria, varför skulle jag bli förvånad över att den undangömda instinkten att leta efter försvunnen boskap dyker upp i en vallhundsras?
Så länge våra hundar är användbara, kommer folk att tycka att de har existensberättigande.

Bodil Carlsson


3 kommentarer:

  1. Hej
    Jag har inte tittat på den länken du skriver om, kanske att jag inte heller behöver.
    Jag måste bara få skriva... Jag är så oerhört besviken på schäfern och dess nötter som föder upp dem ( speciellt de som priroterar utst och dess abnorma vinklar m.m. )
    I sommar fick min kära granne ta bort sin schäfertik endast 5 år gammal pga en massa exteriöra fel och annat osunt som man bara hittar hos schäfer ( verkar det som )
    Tiken hade oerhört dåliga lovar- mellanhänder och karpaltunelsyndorm, taskiga bakvinklar och råga på det pålagring i ryggen med mkt smärta som följd. Fattar ni en hund som endast är en sällskapshund med följande vardagsträning. En hund som inte hoppat och studstat mkt i sitt liv, inte för att hon inte vill utan för att hon inte har tränats på det sättet. J**la avel säger jag, ja jag är oerhört besviken på schäfern, tycker att collie ligger milstals bort jämfört med schäfern. Jag har i mitt liv alltid haft kontakt med schäferägare och det finns väl knappt någon schäfer i dag som inte har NGT fel, sundheten eller menatliteten. Grannens tik hade ett mkt god mentalitet och var en mkt behaglig hund i alla dess former men i ställer höll inte hennes kropp och foderallergi skall vi inte tala om..Fyyy. Hennes andra tik blev bara 12 mån, japp hon hade UPA ja ngt ovanligt men blir mer och mer vanligt på schäfer och henns allergi skall vi inte tala om.. Fruktansvärt. Vågar någon köpa schäfer i dag ?? Jag vågar det INTE. Det handlar inte bara om mentaliteten utan om först och främst sundheten. Tycker det är som rolet när man kollar på schäfer aveln.
    Om ni säger en sjukdom så vist sjutton har schäfern lyckats att få den...hemskt !
    Nu börjar en annan ras eller variant kanske man skall kalla den utav schäfer - Shilo sheperd - Am schäfer, komma mer och mer till vårt land, men vet ni vad det bäst med den rasen ( ej godkänd FCI ) är att den ser ut som en gammaldax schäfer men verkar slippa alla dess rassjukdommar.
    Jag har en i min närhet som har köpt en sådan valp och nu kollar jag av den mkt för se hur detta kommer att utvecklas.
    Hittade denna på you tube på Shilo sheperd,
    http://www.youtube.com/watch?v=1nM13qCUErk
    En utst med MKT fina hundar och sunda kroppar. Det bästa jag tycker med att sitta och titta på denna film är att INGEN shilo skäller, stressar, piper, gnäller och ägarna kan SPRINGA runt med sina hundar utan att nggn springer på utsidan och skriker... Helt underbart !
    De som har börjat att avla på dessa hundar i Sverige har ialafall den goda viljan att röntga sina hundar INNAN avel och verkar hitthills använda fria hundar. Lite sunt tänkande i allafall hos dem som vill avla på dem.
    Vad det gäller mentaliteten hos dem skall det vara inga nuttcase i allafall, stressade, pipiga hundar. Skottfasta och trygga i sig själva och lugna. Ja det skall bli kul att följa dem som finnes i Sverige. Vist dem är inte reggade men det verkar många folk inte bryr sig, att det inte går att tävla med dem, men gå kurser kan dem i allafall :-)
    Sedan finns det även en till variant på schäfer i från Usa
    http://www.americankingshepherdclubinc.com/index.html
    Vänligen Pia
    P.s. VET hade berättat för min grannen att Många schäfrar har stora problem med sin hälsa och det tyckte dem var väldigt tråkigt med en så annars fin ras..
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Hej Pia! Har ingen riktig inblick i hälsa/sjukdom hos schäfer, men har litegrann samma uppfattning som du uttrycker - i jämförelse är collien okomplicerat frisk I KROPPEN. Delvis tror jag faktiskt att det kan sammanhänga med att exteriöraveln s a s hängde på collien en massa (i mina ögon) onödig päls, men lät hundkroppen därunder vara rätt mycket i fred. Collien är därmed fortf en normalbyggd hund av medelstor - stor sort. Den extrema moderna utställningsschäfern är det inte och det finns ingen rimlig möjlighet att leder, senor, skelettdelar (kotutskott, carpalleder, knän o ev höfter) som utsätts för en belastning som blir så annorlunda jämfört med vad ursprungskonstruktionen var tänkt för - det finns ingen möjlighet att de kan hålla lika länge och lika bra. Shiloh-schäfern hörde jag talas om redan för några år sedan - "a dog straight from the heart of God", som den gudstroende amerikanska uppfödaren skrev då på sin hemsida:- ) Kraftfull, smart, ostressad, vänlig mot barn och fredlig mot andra... men inget att ställa till bråk med. Ähh, kort sagt en bra schäfer???
    Dessutom ser jag att det dyker upp ytterligare en "nyschäfer" i trakterna av Tjeckien/Polen/f d DDR, ser ut som en klassisk schäfer men ör klart mindre. Folk stratar om sin ras därför att de antingen inte står ut med vad de ser som förfallet inom exteriöraveln... eller för att det som pågår öppnar en marknadsnisch för "nyschäfer".
    På sistone ser jag irländska hundannonser för reggad LH collie - "the Lassie type". Försäljningsargumentet är alltså att dessa IKC-reggade collies INTE ser ut som showvinnarna!

    Kort sagt - back to basics. Håller tummarna för din grannes amerikanska shilohvalp, berätta gärna mer framöver...

    SvaraRadera
  3. Hej
    En rättelse min granne har ingen Shilo shepherd, det är en vän till min make som har köpt en
    ( eft friröntgade föräldrar ) De hade schäfer innan men vill inte köpa någon ny då dom inte tycker om schäferaveln och de hittar ingen bra hund.
    Min granne vill inte längre köpa schäfer, hon har varit med i Sv schäferhundsklubben och annan lokalschäferklubb, där hon fått höra och se mer en hon vill om schäferaveln...Nej tack säger hon aldrig mera schäfer det räcker att hon har ägt två med foderallergi och andra fel och bägge hundarna slutade med avlivnin i tidig ålder. I dag har hon 2 Vinthundar... Hon är JÄTTE nöjd !

    Ja det finns en uppsjö med schäfer varianter i olika länder, varför jag skrev om just Shilo är för att den ofta näms i rasböcker som en amerikans shepherd. Nu när den kommer närmare oss vill även jag se vad det är för ngt.
    Nej aveln på collie ligger i lä jämfört med schäfer. Självklart kanske det inte går att jämföra världens mest kända ras med collie, men utav mina egna ägda collie har jag ALDRIG haft eller ägt en collie med taskig mage eller foderallergi, jag ägde en schäfer i ca 2 v och fick lämna tillbaka den pga foderallergi.. Det var inget kul ! En annan vän lämnade även tillbaka en schäfervalp som hade svåra allergi besvär valpen var endast 12 v. Den hund jag hade var 8 mån MEN ingen hade märkt ngt...Fint !
    Nej man är besviken.. Vist bruksaveln är bättre men alla KAN och vill inte ha en sådan aktig hund.
    Det går att läsa lite varstans att bruksavalade hundar är lättare men jag vågar påstå och står för det att detta är INTE sant. Många ggr får man med andra egenskaper i sådan bruksavlade hundar som gör att dem inte alls är så lätt hanterliga som de sägs..Läste polisen hundförartidning där de hade fått besök utav Tyska polisen, hör och häpna de flesta tjänstehundarna i stora delar i Tyskland är malinois. Malinois är en belgisk ras... En lyckad ras :-)
    Men hallååå vad hände med deras älskade schäfer ???
    Jo utställnings folket fick klorna i dem....Usch !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera