måndag 22 augusti 2011

MELLAN FYRA VÄGGAR

Det sägs att man aldrig blir för gammal för att lära nytt och kanske det ligger något i det. Jag har alltid tyckt att skriver man offentligt, så gör man det för att bli läst och då får man tåla att bli kommenterad. Man får stå för sina ord. Det mår vi allesammans bara bra av.
Jag har alltid tänkt att det är bra med öppna platser, där vi kan höra varandra resonera. Det är på egen hand som vi blir insnöade.
Jag har alltid trott att det enda som växer bra i stängda rum är mögel och arrogans och lukten av avlagda kläder. Nu tänker jag att det kanske ändå är bäst att hålla dem där, instängda mellan fyra väggar. För en sak till växer bra i stängda rum – fantasier.


Nu har jag av nyfikenhet varit kortvarig medlem av den slutna facebookgruppen, som ska förbjuda BBC att sända en andra PDE. Det var inte sant att gänget har 4 000 medlemmar. När jag gick med igår kväll var de 956 och nu är det en mindre. Mest artikulerad av allihop är pudeluppfödaren. Han kan åtminstone uttrycka en tanke eller två, även om den ena verkar gå ut på att Jemima Harrison har en dold politisk uppfattning som får henne att hata ”elitistiska saker som hundutställningar” och den andra tanken är att hon är undercoveragent åt extrema djurrättsaktivister i USA. Passa er allihopa, varnar han. För det som finns där har vi snart här! Men hoppet är inte ute. För även om det nu är för sent att hindra att BBC4 skriver kontrakt om uppföljaren till PDE, så finns det en väg till att gå. ”Let´s start a petition to kill BBC4!”
Bakgrunden är att BBC som många andra skattefinansierade verksamheter i England hotas av stora budgetnedskärningar. Det är samma bakgrund som får offentliganställda att skriva att de inte vet hur de ska ha råd med hundfodret när de blir utan jobb och att de avstår från utställningar, eftersom bensinen har blivit för dyr för dem. Det är samma bakgrund till upploppen i fattiga områden också, skulle man tro, men det som pudeluppfödaren gissar sig till av sammanhanget är att han och hans gäng har en chans att lägga ner en BBC-kanal för att de ogillar vad den sänder.
Man får önska dem lycka till, för det kommer de att behöva. Men vad i helsike är det som får hundvärlden att tro, att om någon ifrågasätter dem, så är inte det smartaste draget att stå upp och komma med bra svar? Nä - smartaste draget är att först stänga ner de som frågar och sedan stänga in sig själv!

956 röster som skriker i kör är inte tillräckligt många för att få BBC att lyfta ett enda morrhår. Tyvärr är de tillräckligt många för att övertyga sig själva om att de är en jättemajoritet och alla som läser om att hundfolk är komplett vrickade.
Så tack som fan för att gruppen är sluten!
Alltid hindrar det någon hundintresserad vanlig från att titta in och få den instängda lukten av renraseri i näsan.

(”Om ni tycker att jag svär för mycket, så ber jag om ursäkt./ Men själv skulle jag aldrig lita på någon som alltid bara talar vackert.”
Åke Edwardsson)


Bodil Carlsson


6 kommentarer:

  1. Jag var faktiskt medlem på den sidan innan den kraschade och var tvungen att bli en ny grupp. Då var de nog uppe i alla fall 2000 medlemmar, om inte mer. Den växte ganska kraftigt dessutom. Men jag misstänker att kraschen rensade ut en massa människor som helt enkelt inte orkar anmäla sig igen, så det faktiska stödet för gruppen är nog ganska lågt. Om man inte orkar klicka länken som tar en vidare till nästa grupp och anmäla sig igen så tror jag att engagemanget är nästintill obefintligt.

    Men jovisst har dem stöd. Av ganska många, utställningsvärlden är full av människor som vill försvara sitt med näbbar och klor; oavsett om det är utställning man kritiserar rent generellt eller bara premieringen av exteriöra överdrifter. Jag har sett en och annan på PDE bloggen som säger att de faktiskt trodde att Jemima var ett hundras-hatande rickspucko till extremist. Tills de läste bloggen då och förstod annat.

    Men alla läser ju inte bloggen utan ser länken i facebook och går med. Tyvärr den tråkiga sanningen.

    SvaraRadera
  2. Med risk för att verka osedvanligt korkad: Vad är PDE, vill gärna veta.

    MVH
    Marie

    SvaraRadera
  3. Sorry, Marie! Borde ha tänkt lite till. PDE är en förkortning för Pedigree Dogs Exposed, filmen som Jemima Harrison gjorde efter ett par års researchjobb och som sändes på BBC för tre år sedan. Den åstadkom någon sorts fortfarande pågående mental jordbävning i hundvärlden - inte bara i England. Det blev sådan uppståndelse att engelska Kennelklubben satte igång med åtgärder, krävde hälsointresse och hälsoundersökningar av uppfödare och rasklubbar, öppen redovisning av problem och inavelsgrader, uppmärksamhet på exteriöra överdrifter i stil med kortare och kortare nos hos pekinese och bulldogg - etc.

    I stort sett kom det två typer av svar från den traditionella hundvärlden. En del människor sa något i stil med - "Tyvärr, det ligger alldeles för mycket sanning i det filmen säger och vi borde ha gjort något åt det här för länge, länge sen - själva! Vi borde ha brytt oss mera om våra hundar och deras hälsa och inte väntat på att någon skulle säga det högt innan vi reagerade - men kom igen nu, låt oss börja!"

    Det andra svaret var det som man hittar på pudeluppfödarens facebookgrupp. I stort sett går det ut på att det fruktansvärda inte är vad PDE sa om renrasaveln - det fruktansvärda är att hon hade mage att säga det. Hon ljuger, hon hittar på, hon är mer eller mindre betald av hundhatare, hon är bara ute efter uppmärksamhet och VI MÅSTE FÅ TYST PÅ DET HÄR!

    Tvärtemot vad det här andra gänget hoppades på har alltså BBC nu skrivit kontrakt med Jemima H om en uppföljare, PDE2 som den kallas på alla engelskspråkiga hundforum och bloggar. Jag tror att tanken är att redovisa vad som har hänt efter PDE1 - det har ju faktiskt hänt en hel del, både i England och på andra ställen.

    Pudeluppfödaren kroknar inte. Om det inte går att få BBC kanal 4 att backa ur... så kanske man kan stänga TV-kanalen?
    Så kan man fortsätta att kränga hundar till allmänheten som inte vet att noslösa hundar får allt svårare andningsbesvär, att HD har en ärftlighet, att bulldoggsvalpar behöver hjälp av kejsarsnitt för att kunna födas, att schäfern inte alltid har sett ut som de modernaste utställningsvinnarna gör idag, att... you name it.
    Jemima H har inte alltid 100% rätt i det hon säger. Vilken journalist har det? Biologi är inte okomplicerad. Men det är inte det som de här grupperna hänger upp sig på. De hänger upp sig på att hon förstör deras marknad.
    Personligen uppskattar jag henne.

    SvaraRadera
  4. Hej igen!
    Vill bara säja att jag tror jag tagit del och förstått!
    Jag läste vidare i min nyfunna blogg(verkligen bra). Det handlar alltså om tex schäferns problem med att gå på hasorna och att många därför väljer Malinois i stället. Jag hade en "schäferkompis" som trots flera operationer fick avlivas.

    MVH
    Marie

    SvaraRadera
  5. Läste ditt svar. Tack för ytterligare upplysning!
    Marie

    SvaraRadera
  6. Hej igen marie och välkommen hit! Frågor och synpunkter - även motargument :-) - uppskattas alltid.

    SvaraRadera