tisdag 2 augusti 2011

Bland långnäsor, tvåbentingar och andra tvivelaktiga varelser.

Collie-SM. För oss som älskar rasen collie är det ett ord som rinner ner som honung i svalget. Det är bara ren och skär njutning under två hela dagar som gäller när man omges av alla dessa fantastiska hundar med tillhörande mattar och hussar.
Text & bild: Camilla Nilsson och Hans-Erik Pettersson

I år gick hela evenemanget av stapeln i Örebro, närmare bestämt på Örebro brukshundklubb. Det var Södra Svealands lokalområde som arrangerade collie-SM 2011. Allt började med invigningen på fredagseftermiddagen med tillhörande tal av SM generalen Anders Svensson och Jan Klerung, vice ordförande i centralstyrelsen, högtidligt som sig bör. Därefter inleddes helgens tävlingar med en nyhet i dessa sammanhang, nämligen rallylydnad. I år var rallylydnadstävlingen inofficiell men kommande år blir den troligtvis officiell.



Många fina prestationer på en klurig och utslagsgivande bana fick vi se. Denna gren är verkligen sinnebilden av samarbete mellan hund och förare när det är som bäst! Efter rallyn satt det fint med lite gott från grillen. Vi samlades i det uppsatta partytältet för att avnjuta denna måltid tillsammans samt umgås i goda vänners lag.
På lördagsmorgonen var det till att ge sig ut i skogen tidigt om man, som jag, var engagerad som spårläggare :-). Spåren för lägre klass gick i blandad terräng och vi höll alla tummar och tassar för att nattens regn inte skulle upprepa sig. Det blev emellertid en riktigt solig och varm dag till slut och när brukslydnaden gick av stapeln var det hett så det förslog. Det hindrade dock inte våra långnosade fyrbentingar från att prestera på lydnadsplanen.
Det var glädjande att kunna konstatera att det, trots hettan, var flera hundar som såg väldigt pigga och alerta ut och som inte ville annat än att jobba tillsammans med sin förare. Härligt när arbetsviljan lyser igenom på detta sätt!





Publiken var med och det hade faktiskt samlats en hel del människor vid sidan om planen denna dag, kul att se! Många goa skratt hördes när någon hund bjöd på extra show på något sätt. En colliekille var bara så lycklig över att få vara med verkade det som så att han var tvungen att spralla till det när tillfälle gavs, t.ex. på inkallningen :-). Självklart rev detta beteende ner en hel del skratt och applåder. Det är detta som gör hundsporten så kul att hålla på med. Charmiga hundar och mattar och hussar som kan unna sig och sina medmänniskor ett och annat gott skratt, det kan väcka liv i vilken föreställning som helst :-).

På kvällen var det dags för sedvanlig SM fest. Det bjöds på fantastiskt god mat som hugade arrangörer hade lagat med kärlek, det märktes verkligen, för gott var det. Som vanligt steg sorlet upp mot kvällshimlen och skratten klingade allt högre ju längre kvällen fortskred. Det är ju så när man delar ett gemensamt intresse. Då kan man egentligen prata hur länge som helst. Det märktes dock att många skulle upp och tävla tidigt dagen efter för kvällen avslutades relativt tidigt, trots allt.

Söndagen inleddes med frukost för alla funktionärer i klubbstugan :-), sedan var det lydnadstävling och utställning som gällde. Vädret hade nu svängt helt och det öste ner från en regntung himmel. Trots det kämpade alla lydnadshundarna tappert och en del bra resultat fick vi även denna dag. I utställningsringen var det fullt pådrag. Det borstades, kammades och fixades för att det hela sedan skulle utmynna i en perfekt uppvisning i elegans och stil.
Prisutdelningen som sedan följde var en något omständlig historia men det berodde endast på att det var så generöst med priser och rosetter till vinnarna :-). Det tar helt enkelt tid att plocka fram så många bucklor, fodersäckar och annat som fanns att vinna. Man kan lugnt påstå att det lönar sig att tävla på collie-SM, åtminstone om man får stå på pallen :-).

Avslutningsvis kan jag konstatera att collie-SM alltid är en av årets höjdpunkter för oss collieälskare. Även om det är ett tungt arrangemang för de som ordnar det hela och det ibland inte alltid blir som man har tänkt sig så är det ändå alltid väldigt trevligt att få vara med och dela dessa upplevelser med likasinnade. Collien är en fantastisk ras. Låt oss alla värna om den som den arbetande hund den är, så att vi även i fortsättningen kan få njuta av dessa otroliga prestationer, både i skogen, på lydnadsplanen och i utställningsringen!

1 kommentar:

  1. Jättetack till Camilla och Hans-Erik för text och foto! Många fler kamerafångster finns och vi kommer att lägga ut dem också. Dessutom hoppas vi på en eller annan textsnutt till, från arrangörerna inte minst - hur är det att svara för SM? - och från någon i publiken.

    SvaraRadera