onsdag 10 juni 2020

WE THE PEOPLE...?






While the restrictions RvB placed on registering its breeds seem shocking, the sad truth is it shouldn’t be. A study of legislation over the years illustrates a trajectory of policy changes that forced limitations on breeders and breeder organizations. Registry restrictions were yet another step in a long series of incremental efforts to end the breeding of purebred dogs. 
The same kind of policy proposals in U.S. legislatures today are often supported and sponsored by legislators who don’t even realize the agenda they are supporting. They’re simply responding to the constituents who contact them. These laws can be stopped, but they need the efforts and support of all of us. Legislators need to hear from their constituents and know that responsible dog owners oppose radical infringements on breeder expertise and dog owners’ rights. They need to know we the people* care about these issues – even when they don’t seem to impact us personally … yet.

*Kursiverat i originalet






Så här, mina vänner, slutar AKC:s uttalande om Hollands sätt att se på hundar avlade för andningshinder. Ni hittar det på AKC:s hemsida, så det måste uttrycka AKC:s syn på saken. Det handlar alltså om hur långt det har gått med dessa fientliga ingipanden mot uppfödare och  hundar. Efter många års strävan att göra slut på uppfödning av renrasiga hundar, säger AKC:s ledning, så har aktivisterna nått dithän att Hollands regering går och fattar ett beslut om lagstiftning i sitt eget land!

Elegant glider texten sedan över till förhållandena i USA och hur nödvändigt det är att bevaka delstatslagar, så att inte samma sak händer där. Samma mörka krafter härjar ju bakom kulisserna i USA. De lagstiftande politikerna har icke en susning om den dolda agenda som de genomför. Nickedockorna reagerar bara, när väljare kontaktar dem. Här behövs påtryckningar från ansvarsfulla hundägare som inte gillar radikala inskränkningar i uppfödarexpertis och hundägarrätt.
We the people måste agera, säger AKC. Annars är det vår tur nästa gång!

Det här skriver samma organisation, som 2010 deklarerade att en operation som kapar stämbanden på hundar kan vara en bra metod att få dem att sluta skälla. Som 2018 motsatte sig förbud mot att hålla hundar tjudrade – det var ett intrång i ansvarsfulla hundägares rättigheter - och som 2019 tycker att instängdhet i bur är bra träning i rumsrenhet.
Så formulerar sig den organisation, som kraftfullt motsatt sig lagförslag mot att zoobutiker säljer valpar från AKC-uppfödare. Kan det hänga ihop med att det finns storproducenter av AKC-registrerade valpar, som använder zoobutikerna som mellanhänder? En del butiker säljer valp på avbetalning och samarbetar inte bara med AKC-uppfödare utan också med låneföretag, så den som impulsköper den gulliga renrasvalpen i skyltfönstret utan att egentligen ha råd med den kan få betala både länge och mycket för köpet. Win/win för låneföretagen, butikerna och så förstås för AKC. För oavsett hur sådana valpköp finansieras, och hurpass genomtänkta de är, så är AKC-registrerade valpar AKC-registrerade. Vem tar emot registreringsavgifterna? AKC.
Nu har AKC sedan ett par år en egen website för sina uppfödare, där man kan lägga ut kullar. Uppfödarna är glada. Det har blivit mycket lättare att sälja valp. Förhoppningsvis betyder det, att seriösa uppfödare får lättare att hitta seriösa valpköpare. Men vad kostar det att annonsera? Motsvarande 1 000 kronor per år i svenska pengar. När jag såg efter, låg mer än 900 annonser om valpkullar från enbart fransk bulldoguppfödare ute. Vem tar emot betalningen? AKC.

Orden We the people är förstås inte valda av en slump. AKC vill mobilisera människor och känslor. Det är inledningsorden i USA:s konstitution, som skrevs 1789 för att slå fast grundläggande demokratiska rättigheter för befolkningen. Konstitutionen handlade inte om rätten föda upp BOAS som nöje eller försörjning då. Det känns lite märkligt att tänka sig, att den skulle göra det idag, men man måste förutsätta att AKC:s styrelse står bakom det här synsättet. Vem är de? Som smakprov, se länk från 2014, då 2018 års nya styrelsemedlemmar utsågs. Deras CV och kvalifikationer framgår .www.akc.org/press-releases/akc-board-of-directors-class-of-2018-elected/


.

We the people...? Att AKC:s ledning uttrycker sig som de gör är kanske inte förvånande. Man kan tänka sig, att de som skriver utifrån sin bakgrund faktiskt tror på vad de säger om förslagna, organiserade djurrättsaktivister som hotar deras värld med dess ambitioner och dess pengaflöden. Det förvånande är att de väntar sig, att alla andra skall tro på det. För även om det är en ovan tanke för AKC, så är det inte storuppfödarna, championproducenterna och företagsledarna i AKC:s styrelse, som är hundvärldens ”We, the people”. Det är vanliga människor, som tycker om hundar. Utan oss finns inga uppfödare, inga hundorganisationer och inga organisationsinkomster. Och nu är det så, att väldigt många av oss är motståndare till den sorts frihet som skapar problem för hundarna.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar