måndag 8 juni 2020

EN HÖGST IDEELL ORGANISATION


Det är inte lätt för en utomjording att förstå sig på de internationella hundorganisationernas uppbyggnad. Antagligen speglar varje organisation traditioner och prioriteringar i just sitt land, så att en kennelklubb i det ena landet kan vara ganska annorlunda i sitt sätt att tänka och fungera än samma organisation i ett annat land. Men den amerikanska kennelklubben måste ändå vara i en klass för sig själv – hoppas jag.
Man kan inte bli medlem i AKC. Organisationen har inga individuella medlemmar - den titulerar sig ”klubbarnas klubb” . Den har 500 ingående medlemsklubbar, både rasklubbar och geografiska klubbar, med sisådär 5 000 ”affiliated clubs”. En paraplyorganisation, alltså? Kanske – eller en smart upplagd affärsdrivande verksamhet, som låtsas vara något annat.

With 125 years of experience in the study and welfare of dogs, the AKC is a leading expert on dog ownership, care, well-being and public policy issues that pertain to dog ownership. (Från AKC:s hemsida)

AKC omsätter en del pengar. Årsrapporten 2018 talar om 92,9 miljoner dollar i intäkter. Registreringsavgifternas andel samma år är drygt 33 miljoner dollar – en tioprocentig ökning jämfört med 2017. En rimlig gissning kan väl vara, att raser som fransk och engelsk bulldog står för en del av den förbättringen i bokslutet. Att posta iväg stamtavlorna till ägarna av dessa registrerade hundar drar in ytterligare 7,7 miljoner dollar. Under posten ”DNA-tester och andra produkter” finns intäkter på 5,2 miljoner dollar. Om ni läser den meningen och tycker att ni plötsligt förstår varför amerikanska uppfödare numera inte kan tala om hälsa hos hundar utan att börja prata DNA-tester, så har ni samma känsla som jag.

AKC har sedan ett par år en egen digital TV-kanal, där vanligt folk kan titta på gulliga valpfilmer,träningstips och hjärteknipande videosnuttar, medan de som AKC kallar sina ”kärnmedlemmar” kan se livestreamade utställningar i oändlighet:

The AKC.TV online library houses hundreds of hours of video on dog-specific topics. The wider pet-owning public is well served by AKC.TV, which features puppy videos, human-interest stories, training tips, and breed-specific information. Happily for our core constituents, AKC.TV also offers live-streaming coverage of dog shows and trials around the country, complete with expert commentary and top-quality production values. Fanciers can now watch dog shows anywhere they want, live or recorded.

Produktionsvärden av toppkvalitet? Om ni begriper vad de orden syftar på, maila mig. Lättare att förstå är åtskillnaden som görs mellan enkelt hundfolk och AKC:s "kärnmedlemmar".

AKC har skaffat sig en separat avdelning för Government Relations. Ett eget utrikesdepartement, om man säger så, med siktet inställt på lagstiftning. ”Tracking and reviewing legislation for potential impact on fanciers and the general dog-owning public” är vad GR-avdelningen sysslar med, att hitta och bedöma lagstiftningens potentiella effekt på fanciers (utställningsentusiaster, samma som ”kärnmedlemmarna”) och den vanliga hundägande allmänheten.
AKC har också skaffat egen PAC, en politisk aktionskommitté med 60 000 dollar i kassan, som ska hålla koll på lokala politiska kandidater inför valen. Inte för att man sysslar med lobbyism, förklarar man, absolut inte – lobbyister hyr man inte och det är förbjudet att lobba redan valda politiker i de lagstiftande församlingarna. Däremot vill man ju gärna i förväg veta hur hundvänliga kandidaterna är och om de har planer på att införa lagar, sådana som i Holland till exempel, som stryper uppfödarnas och hundägarnas frihet. Personen som leder AKC:s utrikesdepartement sitter i styrelsen. De som AKC vill rekrytera till sin PAC är fotfolket i klubbarna ute i kommunerna och delstaterna, som kan lyfta på luren och ringa politiker utan att belasta AKC med några lönekostnader.

Hur ser AKC:s utgifter ut? Intressant fråga. Intäkterna låg alltså på drygt 92 miljoner dollar för två år sedan. Största posten på utgiftssidan är just lönekostnader – drygt 42 miljoner dollar. Min gissning är att AKC:s styrelse inte behöver oroa sig för sin ålderdom.
Nästa stora utgiftspost är hyra. Det kostar att bo flott.

2017 flyttar AKC från sina lokaler på fashionabla Madison Avenue i Manhattan till ett hus på superfashionabla Park Avenue, genomfartsleden som är känd för ”höga fastighetspriser och sin rika befolkning”, som Wikipedia säger. På Park Avenue håller stora och välkända företag till, så AKC är i gott sällskap. Dess runt 100 anställda sammanträder och reggar i förtjust fotade och beskrivna lokaler. På bottenvåningen ryms Museum of the Dog – en stor konstsamling med målningar och skulpturer av hundar, dit allmänheten har tillträde för 15 dollar. För den som inte är allmänhet erbjuds något som inte går att få i AKC, nämligen individuellt medlemskap. Det enklaste kostar futtiga 60 dollar och heter inget särskilt. För 500 dollar får man ett Blue Ribbon-medlemskap, för 1 000 dollar ett Best of Breed, för 2 500 dollar ett Champion-medlemskap, för 5 000 ett medlemskap som heter Grand Champion och för 10 000 dollar det finaste av det fina – Best in Show! Skatteavdraget och andra förmåner för varje dyrare medlemskap anges noga. Best in Show-medlemskapet berättigar till ett skatteavdrag på 8 831 dollar plus gratisbiljetter till Westminster-utställningen plus en privat middag för 12 gäster med museichefen som värd plus möjlighet att använda museet för en privat tillställning.

Det där kan man skratta åt. Det skulle inte gå hem här. Men hur var det nu med årens samlade kunskap om hundar och deras välmående? I november 2019 lärde AKC:s hemsida ut hur viktigt det är att hundar tränas att ligga instängda i bur i sitt hem. En ”hundtränare” stod för råden. Ett par begripliga argument fanns – säkert med bur när man åker bil med hunden, praktiskt med bur om hunden har blivit skadad och måste hållas stilla – men de viktigaste argumenten handlade om annat. För det första – att vara instängd i en bur lär en valp att bli rumsren. Den vill ju inte kissa ner sin bädd. Eller hur? Argument nummer två: hund i bur skapar trygghet för hunden och sinnesfrid för ägaren. Vet ni vad buren dessutom gör? Den bygger upp musklerna i valpens urinblåsa och tarm, så du slipper städa upp så ofta. Och så lär den din hund att frihet är ett privilegium, som den måste förtjäna.

Dogs instinctively try to keep their sleeping areas clean. As such, the crate helps puppies learn to hold and strengthen their bladder and bowel muscles, making housebreaking less of a chore for you and your dog.
When they’re puppies, the crate really is the major tool that will help you house train,” says trainer Heike Purdon. “It teaches them that freedom is a privilege and you get more space as your house training skills become better.”

Att valpar och småbarn behöver tid för att nervsystemet ska hinna få kontroll över reflexen som får en full blåsa eller tarm att tömma sig är rätt grundläggande kunskap. Det har inte ett skvatt med tjockleken på några muskler att göra. En liten valp kan lika lite som ettårigt barn förstå att om den håller sig, då meriterar den sig för rörelsefrihet i hemmet. Man behöver inte ha haft så många småbarn eller valpar för att veta det. AKC, hundkunnighetens frontorganisation, har tydligen inte den vetskapen. De hundratjugofem åren räckte väl inte till. Eller var det försäljningen av burar i nätbutiken, som var det viktiga?
Inlägget visade fint fotade hundar i snygga burar. Jag tittar på det idag och undrar fortfarande samma sak. Hur mycket sponsrade burtillverkaren AKC med för att få den  reklamen utlagd på AKC:s hemsida?

AKC är en non-profit-organisation – en ideell förening, skulle vi väl säga. I USA fungerar det så, att non-profit-organisationer är skattebefriade och donationer till en sådan förening berättigar till skatteavdrag för givaren. Många kyrkor i USA opererar under samma villkor. Inte så sällan leds de av pastorer, som bor i mångmiljonvillor och åker till sina gudstjänster i dyra bilar – när de inte säljer undergörande prylar via sina TV-kanaler. Mitt intryck är, att AKC drivs av samma sorts kärlek till hundar som pastorerna känner för Vår Herre. Men jag kan ju vara negativt påverkad av Donald McCaigs skildring av hur AKC tog över hundraser, förstås. Fårhundskillen hade inte mycket till övers för AKC och dess pretentioner ens när de huserade på Madison Avenue och hade inkomster på tio miljoner dollar mindre än idag. För min del är det så, att ju mer jag hör om AKC, ju tacksammare blir jag för SKK.

Och nu, med den här bakgrundsinformationen, som jag medger är smygpatriotisk, har ni AKC:s kommentar till Hollands regerings ingripande mot extremtrubbnosavel:

The key takeaway is that the underlying cause of the decision – passage of laws that advance radical animal rights/anti-breeder agendas under the guise of simple (but arbitrary and overreaching) “animal welfare” laws – represents an even greater and more universal threat for dog enthusiasts./.../ The laws were rooted in a radical animal rights/anti-breeding viewpoint already pervasive in Europe, and increasingly commonplace in the United States.

Alltså: det viktigaste att ta med sig är att den underliggande orsaken till beslutet – att man instiftar lagar som för fram radikala djurrätts – och antiuppfödarsynpunkter förklädda till enkla (men godtyckliga och alldeles för långtgående) ”djurskyddslagar” - utgör ett ännu större och mera universellt hot mot hundentusiaster./.../Lagarna har sina rötter i en radikal djurrätts/antiuppfödarståndpunkt, som redan är allmänt spridd i Europa och blir allt vanligare i USA.”

Jag tror, att det här är en organisation som är rädd att det totala självbestämmandet snart kan vara över. AKC och dess högljudda trubbnosuppfödare kommer säkert att sakna de goda tiderna, men det kommer inte de extremavlade hundarna att göra. Inte vi vanliga hundägare heller.



Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar