måndag 15 juni 2020

EN PLATS DÄR SOLEN INTE SKINER 2)

Mera från petshoppen...

"FREE AKC or AKC Partners Registration – If your puppy is already registered with AKC our service will register your puppy with your name and AKC. If your puppy is registered with another registry ie. ACA, ICA, APRI, or any other registry your puppy will automatically be registered with AKC Partners a separate division of AKC. For more information about AKC Partners click here: AKC Partners. Please note that you may still manually register your puppy’s original registration when you receive your paperwork. Separate registration fees may apply. Registering your puppy with the original registration will make your new puppy dual registered with AKC Partners and the other registry.
  • FREE Online Puppy Training – As an extra value added service Petkey also offers a comprehensive puppy training video library. Simply login to view the video library.
  • FREE Over The Phone Puppy Training – Also included is a hotline to call a certified AKC dog trainer with any questions you may have on training your new puppy."



Det står lika mycket om hjärtklaffsjukdom hos Cavalier i annonsen för Toby som det står om den lika dödliga och vanliga hjärtmuskelsjukdomen hos doberman i annonsen för Dagwood: ingenting. Det som står i ”garantierna” är att lindriga blåsljud på hjärtat inte brukar vara mycket att bry sig om hos småvalpar. Det stämmer ofta – hos mycket små kroppar hörs alla blåsljud, även de helt normala som bildas varje gång ett normalt hjärta slår. Men det stämmer inte för Cavalier King Charles, där blåsljud av de lägsta graderna redan hos unga valpar brukar vara följden av klaffsjukdomen, som förkortar livet hos så många av hundarna i den rasen. De riktigt högljudda illavarslande blåsljuden och själva hjärtfelet som skapar dem brukar göra sig påminda längre fram... när ettårsgarantin har gått ut. Likadant är det med hjärtmuskelsjukdomen hos doberman. I Dagwoods ålder finns den hos någon procent; i åldern 4 till 6 år har den ökat rejält och hos hundar över sex år ligger den på över 40%. Men då har – självklart – petshoppens garanti för ärftliga sjukdomar gått ut. Den upphör att gälla, när hunden blir fyra år. Petshoppen vet precis vad den håller på med. Det är bara valpköparna, som inte vet.
Men var trygga ändå, ni som tänker adoptera, för ni kan uppfostra och träna era valpar via telefon hos AKC-licensierade tränare och registrera dem hos AKC Partners, som - oavsett vad petshoppen påstår - inte alls är en ”separat avdelning av AKC”, utan ett annexregister. Det släpper in blandraser och oreggade renrasiga hundar så att de kan startas i AKC-arrangerade tävlingar som agility. ”Separata registreringsavgifter kan bli aktuella.” Jo, säkert. Känns det bra så?

Petshoppens sida är designad för att väcka känslor. Med mig lyckas den väldigt väl. Jag skulle vilja be säljarna stoppa upp sina garantier, sina stamtavlor och resten av sin bullshit någonstans där solen inte skiner.
Jag växlar mellan ovana ögonblick av viss förståelse för djurrättsaktivister och känslor av djup tacksamhet mot Jordbruksverket och SKK och SBK. För RAS och Hunddata och Avelsdata. För valpkurserna på alla lokala klubbar och den obligatoriska ID-märkningen och allt annat som gör, att vi inte har så många hundstall inom två mils avstånd här.
Tack för förbudet mot att hålla hundar uppbundna! Tack för förbudet mot att hålla hundar inlåsta i burar. Tack för att ni inte tillåter några ”licensierade hundtränare” att snacka licensierat strunt om småvalpars blåsmuskulatur på er hemsida för att lättare sälja burarna som de skall stängas in i för att bli rumsrena. Tack för att ni inte tar emot annonser från ett företag som säljer elhalsband som ”träningsprodukter” på hemsidan. Tack för de tappra försöken att få trubbnosuppfödare att förstå hundars behov av andningsvägar. Tack för Åke Hedhammar. Tack för Curt Blixt. Tack för Per-Erik Sundgren! Tack för...
Tack!






Jag skulle gärna ta hem varenda valpstackare på petshoppsidan för att se, om det går att få bassetvalpen att räta på sig och le mot livet och de irländska settertjejerna att gå upp i vikt och om det går att hitta ett bra dobermanhem åt Dagwood. Jag inser bara, att det finns så många andra som väntar på ställena som de här kommer ifrån att ingen kan köpa loss alla. Det här en stor business. Det krävs en stor organisation för att ändra den. Det jag inte alls förstår är varför den amerikanska kennelklubben låter sina uppfödare delta i den. Hur AKC kan låta sitt namn och sina anknutna tränare legitimera de här skojarnas affärer förstår jag inte heller. Det finns mycket med AKC, som jag inte förstår.

Men jag förstår att något som hände för mer än tjugo år sedan har konsekvenser för cavaliervalpar som Toby idag. Den ursprungliga, fristående amerikanska rasklubben för Cavalier King Charles hade ett strikt förbud mot försäljning av valpar via pet shops. Inga rasklubbsanslutna uppfödare fick sälja sina valpar så. Om man bröt mot det förbudet, åkte man ut. Den amerikanska kennelklubben ville ansluta rasklubben till sig. Det ville inte rasklubben. Den röstade om saken och 91% ville stå utanför AKC, så AKC slog sina lovar runt den lilla minoriteten och uppmuntrade dem att bilda egen rasklubb. Nioprocentsklubben utsågs omgående av AKC till den officiella klubben för rasen. Klubben fick AKC:s namn att luta sig mot, AKC fick sitt territorium utvidgat med en ras till och mera regginkomster. Så nu kan även AKC-anslutna cavuppfödare sälja via pet shops. Det är sånt som händer, när en organisation inte klarar av att se skillnaden mellan en hund och en plånbok. 

Bodil Carlsson 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar