söndag 14 juni 2020

EN PLATS DÄR SOLEN INTE SKINER

Jag besökte en amerikansk pet shop på nätet /puppiesforsaletoday.com/puppies-available/ sent häromkvällen. Där fanns ett femtiotal valpar att titta på. En liten bassettik står med svansen mellan benen och stirrar med rädda ögon in i kameran framför sin söta fotoshoppade bakgrund.. Hon finns kvar att adoptera idag. Det gör hennes två syskon också. Ingen av dem ser glad ut.Tre irländska settervalpar med samma födelsedatum finns också kvar. Som med bassetkullen presenteras de var och en för sig, skiljda åt av ett antal andra valpfoton, för att göra det svårare att se dem som en hel kull lämnad för leverans. I mina ögon ser de ut att vara äldre än den uppgivna åldern och för tunna för den ålder de påstås ha. En engelsk bulldogvalp född i mars, som gick för 6 295 dollar, är redan borta. Modehundar går förstås åt, men var inte lessna för det, för tre franska bulldogsvalpar har kommit till i stället; en av dem går för 6 459 dollar. Det blir 208 dollar per månad, om ni inte har råd med allt på en gång. För mycket pengar för er ändå? Håll till godo med en lågprisvalp, en collie. Den får ni för 1 995 dollar – bara 64 dollar per månad. Han finns kvar idag. Cavalier King Charles-valpen Toby från igår är försvunnen, liksom ett antal andra småvalpar, men presentationsrutorna för för de nya produkterna är redan fyllda. Sidan har skaplig omsättning på valpar. Varifrån kommer de? Ingen info till köparna. Var hamnar de? Ingen info till säljarna. Säljarna frågar om enda en sak: köparens kreditvärdighet.

Det går fort och lätt att adoptera valp i den petshoppen. Jo, det kallas så – att adoptera. Klicka på en knapp där det står Adopt me och din varuvagn fylls med en valp. Titta bara hur lätt ni adopterar produkten (eller dobermanvalpen) Dagwood! puppiesforsaletoday.com/product/dagwood/ Visst är han gullig? Levereras till er närmaste flygplats! Klickar ni på länken och inte får upp honom, så beror det på att han redan är på väg till den flygplatsen. Sent igår kväll fanns han kvar. Gör han inte det nu, så finns många andra att bläddra bland under Available puppies, uppradade som varor i hyllorna på Amazon.
2895 dollar kostar det att adoptera Dagwood. Eller 93 dollar per månad i avbetalning. Klicka på knappen Payment intill knappen Adopt me, så får ni veta mera. Finansiering tillgänglig - ingen kontantinsats! Ansök om lån! Blir ni inte godkända, så kontakta oss – vi kan nog lösa det.
Petshoppen avråder oss från att i dessa tider av nätbedrägerier använda sig av andra betalningsmöjligheter än deras rekommenderade låneföretag, USA Lending. Det är inte lika enkelt att få veta något om USA Lending som att trycka på Payment, men jag snokar vidare och hamnar på låneföretagets hemsida.* USA Lendings årliga räntesats ligger mellan 14,99 och 29,9% , så Dagwood kommer att kosta er en del innan han efter sådär två år till sist är er hund. Låneföretaget håller en mycket diskret profil på petshoppens hemsida, men på sin egen berättar de om en ”automatiserad” låneansökningsprocess – det ska gå fort att låna, även om det går sakta att betala tillbaka. Där ser man också USA Lending varmt rekommenderas av en begravningsentreprenör. Det är tryggt för begravningsfirmor att veta, att deras kunder kan få fram pengar till en anständig begravning och en plats på kyrkogården för sin familjemedlem när det behövs. Eller hur? Två kundgrupper med varsin starka känslomässiga drivkraft men samma behov av snabba pengar möts i en och samma företagsidé. Snygg kombo. Utmärkt affärsplan. Men hur var det nu med hundarna?

Det vi får veta om Dagwood på petshopsidan är att hans ras är ojämförligt orädd. Stolt på sin plats bland de finaste skyddshundarna i världen! Slut på info, over and out. Om Dagwood själv får vi inte veta ett skvatt, för ingen kontakt med uppfödaren erbjuds före köp. Ingen information om skyddshundens föräldrar och deras mentalitet. Inga uppgifter om hjärtsjukdom eller höftleder eller nackstabilitet hos hans släktingar. Däremot påpekar man på annan plats, noga men finstilt, att petshoppen inte garanterar mentalitet, exteriör, storlek, vikt, färg eller teckning för någon valp. Vilken nytta köparen då har av rastillhörigheten får ni räkna ut själva.
Var finns Dagwood nu, när hans foto ligger ute i en av bildraderna från petshoppen? Uppgift saknas, så er gissning är lika bra som min, men min är att han finns hos sin uppfödare eller i sin valpfabrik. Tills låneansökan är godkänd, petshoppen har fått sin första avbetalning, låneföretaget sin ränta, uppfödaren sin andel och Dagwood är redo att forslas till flygplatsen, medan banken i bakgrunden gnuggar händerna och väntar på sin bit av kakan.

Dagwood är inte ACK-reggad. Hans uppfödare eller valpfabrik reggar hos American Canine Association, ett konkurrerande register. AKC säger att de är störst i världen och ACA säger att de näst efter AKC är störst i USA, så lite betryggande känns det väl ändå. Petshoppen framhåller, att de också säljer ACK-reggade hundar. AKC-relaterade förmåner ingår i köpet.
Petshoppen är mycket för det seriösa.Valparna levereras avmaskade, vaccinerade och med veterinärintyg. De har en femtondagars garanti mot virussjukdomar – fundera på vad det kan stå för. De har rentav ett mikrochip och rymmer valpen, så behöver du bara ringa petshoppen – de lovar att meddela varenda hundstall inom två mils håll från ditt hem! Valparna kommer från ansedda uppfödare och med sig har de en fyra generationers stamtavla, som ”garanterar ingen inavel”. Skulle valpen ändå dö av en ärftlig sjukdom inom ett år, så får ni pengarna tillb... nej, vänta lite! Det får ni ju inte. Det ni får är kredit för nästa valpköp i samma petshop. Dör er valp i stället mellan två och tolv års ålder, får ni halva den summa ni har hunnit betala in som kredit för nästa valpköp från petshoppen. När ni har betalat för den obligatoriska veterinärmedicinska obduktionen av er hädangångna adoption, alltså, och om ni kan visa upp intyg från regelbundna veterinärbesök medan den levde.
Om man måste låna för att köpa valp, hur många veterinärbesök har man råd med?
Och har AKC något med det här att göra?
Fortsättning följer.



Bodil Carlsson


*Låneföretag lånar pengar av banker och flyttar dem vidare mot räntepåslag. De säljer alltså pengar till dem som inte har. Runt 75% av amerikanska arbetare och 10% av de relativt välavlönade hade inga andra resurser att ta till än att leva från en lön till en annan, pay check to pay check – och det var för tre år sedan, före coronaepidemin och permitteringarna.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar