söndag 13 september 2015

"OCH ALLA VI SOM ÄLSKAR COLLIES..."

"Och alla vi som älskar collies har verkligen anledning att tacka dem för det enorma arbete de lägger ner för att förstå rasens uppbyggnad och för att de lär ut till oss."

Vem säger så? Folk i den amerikanska rasklubben för collies i en artikel i klubbtidningen som berättar om hur genetiker föreläser för uppfödare om genetiska problem, nedärvning av olika egenskaper och om DNA-tester. En av föreläsarna var Leigh Anne Clark, som är biträdande professeor i genetik vid Clemson University med specialinriktning på hundar. Clemson har t ex en utbildning för uppfödare - genetisk rådgivningsservice för hunduppfödare - som bl a erbjuder broschyren Breed Healthy Dogs Through Understanding Basic Genetics. Avla friskare hundar genom att begripa grundläggande genetik. Och, säger genetikerna till uppfödarna, om ni har fler frågor än de vi tar upp i broschyren - tala om det för oss!

Den fullständiga genuppsättningen för just vår ras är klar. Collie har, som första ras, fått sitt genom kartlagt.  På Clemson University av bland andra Leigh Anne Clarke. Ett antal svenska collies har nu fått sina kindslemhinnor topsade och proverna skickade till Clemson för att få fram en jämförelse. Skiljer de sig åt någonstans i genuppsättningen, svenska och amerikanska collies? Och i så fall var?
Vad är det genetiska problemet bakom den gudskelov inte så vanliga men otäcka sjukdomen dermatomyosit? Kommer det att finnas ett DNA-test?
 Hur mycket kan man lita på testerna för CEA? Och PRA?

Man kan ta reda på det. Enklast genom att vara med på den föreläsning, som Leigh Anne Clark kommer att hålla på Colliekonferensen. Hon kommer hit - utan arvode! - för att berätta  vad hon har lärt sig om vår ras. Jag har tittat igenom ett utdrag ur den föreläsning som hon höll för den amerikanska rasklubbens medlemmar. Det är inte svårt! Självklart pratar hon inte  svenska, men låt det inte avskräcka er. På plats den 10 oktober kommer nämligen att finnas en svensk genetiker från SLU, beredd att översätta och hjälpa till med frågor.
Det finns bara en skillnad mellan seriösa hunduppfödare och folk som ägnar sig åt buskavel -  jo, jag har haft tillfälle att beskåda både dem och några av deras resultat på sista tiden i mitt nya närområde!
De seriösa uppfödarna vet att de inte vet allt. Men de försöker hela tiden bättra på sina kunskaper om sin ras.  Inte alla rasklubbar erbjuder sina uppfödare en chans som den här - att få träffa en person som är bland de bästa i världen på colliegenetik och dessutom är van att prata med uppfödare och hundägare.
Missa inte chansen! Anmäl er!

Bodil Carlsson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar